neděle 12. května 2019

Oslavy konce války na Mělníku v roce 2019 trošku poznamenalo počasí, ale okořenil je tank T-34. Fotogalerie. Zemřela majitelka mělnického knihkupectví paní Marie Kubešová.


Možná je v tom určitá nostalgie mého dětství a mládí, možná můj sklon k dějinám i k těm regionálním, které se učíme zejména až po roce 1990, možná i fakt, že řada kluků tanky obdivuje, ale nikdy jsem neměl zrovna radost z toho, že z Jungmannových sadů tank T-34 zmizel, ač ten mělnický tank můžete obdivovat ve vojenském muzeu v Lešanech.

Třeba má na to někdo jiný názor, ale v demokracii má každý právo na názor. Prý šlo o tank který první vjel do Mělníka a snad stačilo jen ideovou rudou hvězdu překreslit na polskou orlici, tak jako to udělali v Lešanech. Tank najdete ... http://soutok.blogspot.com/2018/09/setkani-s-melnickym-tankem-setkani-s.html

O to komičtější je dnes skutečnost, že se na něj jdeme dnes podívat, jako na určitou vyjímečnou ozdobu přehlídky. Ale, nechme to už být. Vlivní na Mělníku tenkrát po roce 1990 takto rozhodli a dokonce jsou o tom někde historické záznamy, které celou kauzu popisují.


Nachlazení, které mě před víkendem přepadlo není dobré pokoušet, a tak dnešní fotogalerie Soutoku bude bez vojenské odpolední ukázky, ale skutečně je teď tolik akcí, že opravdu nemám chuť, zejména u něčeho, co je venku a na náměstí chybět, byť všude nebudu :-).


Začal jsem stařičkými Tatřičkami, které tu snad byly i loni, ale zcela určitě jsem je viděl na oslavách 150 let trati Turnov- Kralupy nad Vltavou v září 2015 v turnovském depu.





Musíme si ten T-34 užít, když je tu na krátké návštěvě. Trošku jsem se díky časopisům ŽH zajímal o speciály týkajícící se některých významných bitev východní fronty a právě tento tank je považovaný za takového tankového krále východní fronty, který se stal postrachem i jinak velmi kvalitně opancéřovaných Tygrů.

No, tak mě tak napadá, že by nebylo špatné tu někdy přivítat nějakého Tigera, nebo Shermana :-). Ale, tak to je spíše takové momentální fantazírování, než abych to myslel zcela vážně. Ostatně, na americké tanky z druhé světové války si může každý zajet na oslavy do Plzně a některé tu možná i loni představil Soutok na Tankovém dni v srpnu Lešanech, kam jsem se po letech znovu vrátil. Viz odkaz výše.





Akce, to nejsou jen exponáty, ale především poctiví řemeslníci, či podnikatelé a mezi takové dříče patří i tento sympaťák ve slamáku, který nechybí skutečně téměř nikde. Pavla Chorouše znám již z 80. let a kromě toho, že řadu let vede vyhlášenou  úspěšnou restauraci U Ještěra ....

http://www.ujestera.cz/

.... tak je Pavel známým regionálním vinařem, který samozřejmě nechybí při akcích Vinná noc, Mělnický košt, Mělnické vinobraní, ale jak také můžete vidět, tak i při menších akcích, které nemají nápoj, jako hlavní složku akce

. A co jsem zvlášť ocenil, tak to byla jeho účast na Mělnickém pivním festivalu, kde byla hlavním tahákem samozřejmě bezkonkurenčně piva z různých i vzdálenějších pivovárků. Považte, že drtivá většina lidí jde ochutnávat piva do jiných stánků a on s ledovým klidem podá pohárek s vínem náhodnému zájemci, který dostane chuť místo piva na víno.




Vraťme se však k akci dnešního dne, byť se nám blíží středověký sklep , muzejní noc, pivní festival a velmi očekávaný Mělnický okruh, který vystřídá odpočinkový Vrkoč a proslavená MJ 50. Na vše jsou již plakáty. A tak bych neměl ještě zapomenout třeba na milovníky koní i na slavnost kolem májky na Chloumku, ale snad to sem brzy tak nějak vše zase dám.



Pavel nebyl na akci sám, ale bylo zde samozřejmě těch stánkařů více.


A pak už jsem samozřejmě nemohl chybět u vozidla, kterému se říká lidově Hakl a snad každý, kdo byl v 80. letech ještě na základní dvouleté vojenské službě, tak vzpomíná, že každý ten útvar měl v autoparku aspoň jedno takové historické vozidlo, byť i třeba nepojízdné.



Takový pohled do motoru vozidla jsme tu ještě neměli, ale již jsme tu obdivovali zajímavé umístění osy volantu směrem vzhůru. To bylo tuším vloni.






A bez přehlídky lehčích osobních i nákladních automobilů si to již neumíme také představit.











Známá tvář, kterou tu mám vlastně již potřetí v řadě. Aktéři ukázky k nám pravidelně jezdí z Jablonce nad Nisou.

http://soutok.blogspot.com/2018/05/oslavy-konce-2-svetove-valky-na-melniku.html

https://spvh-sever-2013-rychnov-u-jbc.webnode.cz/o-klubu/





Tak je to správné. Tak to má byt :-). ( Černí baroni)




Interiér tanku T-34.






Další snímky z interiéru tanku také na:  http://mujmelnik.webzdarma.cz/Sokolovo.html


Využijte tedy ještě posledních hodin akce a již se můžete těšit na několik akcí příštího týdne, které tu jistě v týdnu  představím.

Aktualizace 12.5. 2019 v 16.30:
Zemřela majitelka mělnického knihkupectví na Karlově náměstí paní Marie Kubešová.
https://www.facebook.com/groups/1808841266008571

Snad každý, kdo žije na Mělníku a v jeho okolí, a má vztah ke knížkám, tak mu jistě není osoba této příjemné a ochotné majitelky knihkupectví neznámá. Pokud nějaký titul nebyl na skladě a zájemce o něj projevil zájem, tak nemusel jet shánět někam jinam, ale paní Kubešová titul velmi ochotně objednala. Více a lépe o ní píše již v příspěvku v odkaze pan Lojka. Soutok se připojuje k vyjádření upřímné soustrasti pozůstalým.

Žádné komentáře:

Okomentovat