neděle 23. září 2018

Slavnostní uvedení nové knihy Františka Purše již tuto středu. Program akcí RMM na říjen. Zajímají vás sluneční hodiny ? Zde najdete snad všechny důležité z Mělníka i z celé republiky.



Začnu tím, čím začít musím, neboť je to již aktuální. Ve středu v 17 hodin bude slavnostně uvedena v obřadní síni mělnické radnice knížka Františka Purše Náš Mělník II , která je souhrnem 65 příspěvků z Mělnické radnice, z období let 2010-2015. Jde tedy o příspěvky, které náš největší regionální historik přelomu tisíciletí napsal již na samém sklonku života.

Dnes ráno vstoupilo slunce do znamení vah a nastal astronomický podzim. Pojďme si k téma něco napsat. Pořád se mi to nechce ani v dnešním politickém zmatku věřit, ale asi opravdu bude přehazování času minulostí a je jen otázkou, jaký čas si vlastně ponecháme.

Letní čas v Československu byl znovu ( asi po 30 letech) zaveden až v roce 1979 a užívá se dodnes, tedy téměř již 40 let vkuse.  V minulém článku jsme se dostali v diskusi až ke slunečním hodinám, a tak mě tak nějak napadlo, si je po mnoha letech trochu připomenout.

Vždyť ty hodiny na fasádě bývalé restaurace U Zlatého beránka tu máme letos v říjnu právě rovných 5 let. Psal jsem o nich v článku .....

http://soutok.blogspot.com/2013/10/melnik-ma-nove-slunecni-hodiny-nikam-za.html


Tam se také dostáváme na odkaz fantastického webu ....

http://astro.mff.cuni.cz/mira/sh/sh.php?evc=ME_35

....., kde si třeba můžete prohlédnou všechny sluneční hodiny na Mělníku i v okrese, nebo v celé republice, pokud jsou buď významné, nebo je dal někdo do databáze. Fotografie jsou samozřejmostí.

Čas samozřejmě zajímal lidi vždy. Bylo třeba vědět, kdy zasít, kdy sklízet, a podle pohybu slunce i hvězd, se mnohdy i cestovalo. Jenom se změnilo to, že dříve nebylo třeba počítat čas na minuty a dokonce se zachovaly leckde hodiny, které měly jen jednu ručičku. Tu však mají i mnohé ještě starší orloje, které toho zobrazují mnohem více. Navíc se čas v různých zemích počítal různě, ale to bychom již zabíhali do hloubky.

Dnes užíváme ve světě především pásmový a letní čas.
Málokdo však už ví, že používáme dnes ještě jiné dělení dne, které je celkem pro běžného dnešního člověka nepodstatné, ale je dobré o tom vědět a zejména znát stránku, kde to najdete:

https://www.meteogram.cz/vychod-zapad-slunce/

Tabulky východu a západu slunce nás pochopitelně zajímají, třeba i jen z orientačních důvodů. Ale úplně dole na stránce jsou pojmy, jako zlatá hodina, občanský soumrak, nautický soumrak, astronomický soumrak ( rozbřesk), astronomická noc.


Zlatá hodina je výraz, který zajímá spíše nějaké opravdové fotografy, kteří si s fotografiemi opravdu hrají, ale další výrazy mohou být zajímavé i pro nás a pamatuje se to dobře díky číslu 6.

Pokud je slunce nejvíce 6 stupňů pod obzorem ( rozbřesk, soumrak), tak můžeme stále venku bez světla i číst noviny a toto období nese název občanský soumrak/ rozbřesk.

Při nautickém soumraku ( 6-12) jsou vidět první hvězdy a stále je zřetelně vidět horizont.

Astronomický soumrak ( 12-18 pod obzorem) je popisován, jako období, kdy zapadají, nebo vychází první sluneční paprsky, jasně svítí hvězdy a obloha je již velmi tmavá.

Astronomická noc je pak obdobím, kdy slunce klesne pod 18 stupňů a v letním období dokonce několik dní vůbec nenastává.

Pochopitelně, že v dnešním přesvíceném světě těch kouzel přírody už tolik nevidíme, ale kdo se chce na chvilku zastavit a vnímat okolí, tak se dočká.


A nakonec si dáme již říjnové kalendárium akcí z RMM.

K některým akcím se ještě dostaneme později podrobněji.




Žádné komentáře:

Okomentovat