neděle 9. září 2018

Do začátku Mělnického vinobraní zbývá 5 dní. Velká fotogalerie z minulých ročníků, včetně roku 2007, kde nechybí letošní plánek, pozvánka do muzea, nebo slavný suvenýr v podobě pohárku, který na vás čeká.


Do jubilejního 80. ročníku Mělnického vinobraní zbývá pouhých pět dní, a to je možná čas, se tak trochu opticky naladit. Co říkáte ? Mimochodem, za těch skoro 7 let, co už tu Soutok vydává tyto články, tak zde v roletě vpravo pod měsíci září najdete množství fotografií z různých ročníků, včetně nějakého toho povídání.

To nejstarší Mělnické vinobraní, které jsem prezentoval, jako svůj první článek o této akci, je z roku 2007, a protože tehdy Soutok ještě nebyl, tak jsem dal několik fotek sem na konec tohoto článku. Celý článeček pak naleznete na http://mujmelnik.webzdarma.cz/Vinobrani.html

Na úvodní fotografii je takový důležitý symbol letošního Mělnického vinobraní, který jste mohli prvně spatřit  26. května na 2. ročníku Mělnického pivního festivalu. Plastový pohárek je zálohovaný v ceně 50 Kč, a jak jistě již víte z mnoha médií, které o této akci píší, tak se předpokládá, že si jej spousta lidí nakonec ponechá, jako suvenýr a vzpomínku na jubilejní ročník.


Ceny vstupného se nemění. Plánek i program, včetně všech důležitých informací najdete kromě tištěných médií, také na ...https://www.vinobranimelnik.cz/

Pokud si třídenní vstupenku pořídíte v předprodeji, ( do 13.9.) tak za ni zaplatíte 180 Kč. Pokud si raději počkáte například z důvodu nějakých možných pracovních povinností, až na samotný pátek, tak na místě zaplatíte 200 Kč. Zde se nic nemění a jednodenní návštěva je pochopitelně méně výhodná( 150 Kč vstup), jak to ostatně  bývá.


Na akci se tradičně podílí i RMM a zde je program pro rok 2018.


Loňský rok nás po mnoha letech ( ani moje generace to nepamatuje) vrátil k průvodu, který je jiný, než jsme bývali po léta zvyklí, ale má zase jiné přednosti.

Předně je před námi ještě plno programu akce, dobře se průvod za denního světla fotografuje, lépe jsou vidět detaily a alegorické vozy mají své kouzlo. Jiná věc je ta, že i ten večerní průvod měl své kouzlo za svitu loučí. Jak jsem tu loni zmínil, asi bychom se nezlobili, kdyby byly průvody oba, nebo to třeba někdy z historických důvodů (při vzpomínce na časy, které pamatujeme my) po několika letech zase organizátor občas pro pestrost změnil :-).


Schválně jsem vybral fotografie, kde těch vozů moc neuvidíte, protože si můžete najít vpravo měsíc září 2017, kde najdete celý speciál, jenž se ve dvou článcích týká pouze samotného loňského průvodu. Zase jsme o rok starší.



Presidenta Masaryka představoval 1. místostarosta Milan Schweigstill a vizuální podoba byla neskutečná.


Následující fotografie jsou pouze z loňského ohňostroje. Stejně pochybuji, že bych se někdy vydal s fotostojanem na komory do Hořína, nebo někam do polí k Zelčínu a zkoušel zachytit ohňostroj nad osvětleným mělnickým zámkem. Mohlo by to být však úchvatné.




Dostávám se do takové té pouťové části, která je tuším směsicí z různých let.














A jak jsem slíbil, tak zde máme fotografie, které jsou staré již 11 let ! Mimochodem, v roce 1911 bylo vůbec to první Mělnické vinobraní, a tak je to taková hříčka numeralogie. Ostatně, druhé vinobraní bylo po 11 letech v roce 1922 :-).













To je zřejmě z tohoto víkendu vše a pomalu se připravme na největší akci našeho města, která má letos zvlášť zdůrazňované jubileum. Jistě je to i proto, že si letos připomínáme výročí 100 let  vlastního státu, vzniklého v rámci Československé republiky.




Žádné komentáře:

Okomentovat