čtvrtek 6. září 2018

Slavnostní uvedení nové knihy Mělník II s posledními články autora Františka Purše o městě, které tolik miloval. Na sobotní Den otevřených dveří mělnické elektrárny vás svezou zdarma autobusy a čeká na vás 6 tematických okruhů !!


Mám velkou radost, že vás mohu zde na Soutoku pozvat na slavnostní uvedení knihy Františka Purše s názvem Náš Mělník II .  Dříve, než dám však  prostor samotné pozvánce, kterou  jsem před malou chvílí obdržel od kronikáře města a předsedy spolku MOOS Martina Klihavce, tak mi dovolte i několik osobních vět.

Zhruba na přelomu tisíciletí, se k nám mnohým dostaly první obrázky toho skutečně historického Mělníka z konce 19. století a první poloviny století dvacátého. A nebyly to jen obrázky, ale pokud to někoho zaujalo a měl třeba i štěstí na lidi, tak mohl přijít i k  nějakému jinému materiálu a seznámit se třeba s dílem a jménem profesora Ludvíka Böhma. Ten  byl považovaný za takovou osobnost mělnické historie právě toho sklonku 19. století a je až k nevíře, jaké podrobné a cenné informace nám tu o životě v našem regionu té doby zanechal.

Možná, že právě od toho přelomu tisíciletí zjišťují zájemci o naše město a jeho historii skutečnost, že i dnes máme mladé autory, kteří dovedou o historii města napsat velmi pěkné články a publikace, byť jsou mnohdy odkázáni na archivní materiály, nebo rozhovory s těmi staršími občany. A když to tak vezmu, tak to co byla před několika desetiletími současnost, tak je dnes již také leckdy neuvěřitelná minulost.

Takovou osobností 20. století naší regionální historie byl právě pan František Purš a zejména generace nás starších, kteří jsme jej znali a do určité míry jsme se také dotkli během života některých časů, o kterých píše, tak pro nás bude vždy pojmem na poli regionální historie.

František Purš nás opustil dne 14. prosince 2015 ve věku 88 let . Je až k nevíře, jak ten čas letí, a to spojení času a historie je tu na místě.




Kronikář města Martin Klihavec a Město Mělník si Vás dovolují pozvat na slavnostní uvedení nové knihy Františka Purše „Náš Mělník II.“, které se uskuteční ve středu 26. 9. 2018 v 17:00 hod. v obřadní síni mělnické radnice.

František Purš po mnoho let přispíval svými články o mělnické historii do městského zpravodaje Mělnická radnice. V roce 2010 vydalo Město Mělník všechny tehdy uveřejněné články Františka Purše v knize „Náš Mělník, listování jeho historií“. Přispívat do Mělnické radnice však František Purš nepřestal a tak každý měsíc připravil další článek, dokud jeho tvorbu neukončila těžká nemoc.

 Při posledním rozloučení s Františkem Puršem slíbil starosta města MVDr. Ctirad Mikeš, že vyjde i druhý díl knihy. Slíbený počin se stal skutečností a druhý díl publikace obsahuje dalších 63 článků, které František Purš publikoval v měsíčníku Mělnická radnice v letech 2010 až 2015. Texty nebyly po obsahové stránce nijak upravovány, byly však doplněny fotografiemi. Kniha obsahuje také životopis autora a seznam publikací, jichž byl František Purš autorem nebo spoluautorem.


Ještě štěstí,  že koukám na plakáty. Myslím, že Den otevřených dveří Elektrárny Mělník je akcí, která je hodně velkým lákadlem víkendu. Už jen fakt, že jsme tu možná někteří byli naposled před desítkami let, kdy základní školy objížděly významné podniky v regionu, aby se jejich žáci aspoň trochu seznámili s tím, co se kde dělá, a jak to tam vypadá, než opustí lavice a vkročí do světa studií a zaměstnání.



Navíc není dnešní elektrárna jen výrobnou elektřiny, ale také důležitým distributorem tepla i do vzdálených míst a v neposlední řadě vše směruje k tomu, že zde pravděpodobně vyroste i spalovna odpadů. Vše se nás to tak nějak dotýká, jsou to zajímavé technologie, o kterých je dobré aspoň něco málo vědět a v neposlední řadě si odnesete originální zážitky a vkročíte do míst, kam se třeba již jen tak nedostanete.

A kdyby vám to pořád ještě nestačilo, tak vězte, že tam dokonce můžete jet z našeho města zcela zdarma vybraným autobusem ( pět spojů tam a pět zpět).

Čeká na vás 6 tématických okruhů a více již najdete na ....


Tak co, navštívíme to :-) ? Akce má probíhat od 10 do 15 hodin.





Žádné komentáře:

Okomentovat