neděle 13. října 2013

Mělník má nové sluneční hodiny. Nikam do dvora za nimi nemusíte.


Občas jsem si říkal, že by našemu městu slušely ještě i nějaké další sluneční hodiny a dnes jsem byl  opravdu překvapený.


Našel jsem je při procházce po Palackého ulici ( Prasečák) v místech, odkud jindy tak rád hledím na Pražskou bránu. Ano, tato stěna je pro ně jak stvořená. Kapesní hodinky ukazovaly 17.50 SELČ a gnomon skutečně ještě vrhal stín. Bohužel, než jsem si přinesl foťák, tak už bylo pozdě, ale hodiny nám nikdo nevezme a budou další krásnou věcí, která bude zkrášlovat naše historické centrum. Nápis Vita pulchra est, by měl znamenat Život je krásný. Obličeje pak zřejmě líčí proměnu každého člověka.


Dům u zlaté hvězdy. Na krásné nevyšisované barvy je radost koukat.


A tady se už snad konečně schyluje k finiši. Rozhodně to bude při procházce pastva pro oči.


Kráčející Měsíc po obloze v jedné z nejhezčích ulic centra.


Ferdinandova hláska s půlměsícem na věži ( Restaurace na hradbách) je další kráskou pro náš pohled.


I tato trochu moderní architektura oživila relativně nedávno historický střed.


Soška patrona hasičů v České ulici, která ve středověku nesla název V pytli ( byla zde branka pro pěší do města obehnaného hradbami) je další z mnoha krásných ozdob města.


Mělník má nyní troje sluneční hodiny, o kterých vím. Jedny jsou dle prospektu kdesi na nádvoří kláštera Obutých Augustyánů, ale bohužel jsem to nádherné dílo na vlastní oči nikdy neviděl, jen malinké v jednom prospektu. Jsou nepřístupné. Druhé jsou tyto na nádvoří zámku a třetí máme tedy nyní na hotelu Beránek.


Zvlášť teď hraje listí barvami.


Co znamená datum 1894 na hotelu Beránek si budu muset zase někde zkusit vyhledat. Zřejmě jde o současnou podobu. Jinak je mnohem staršího data a ví se, že se zde i rád zastavoval  básník a cestovatel K.H.Mácha. V každém případě je ve městě zase něco navíc, co stojí za obdiv a sám jsem zvědavý, co se  o hodinách a vlastním nápadu dozvíme.

Aktualizováno 6.1.2014 : Více se o nových mělnických slunečních hodinách dozvíte na
                                   
                                    http://astro.mff.cuni.cz/mira/sh/sh.php?evc=ME_35

a v měsíčníku Mělnická radnice 1/2014 , kde je také obsáhlý článek o celém objektu domu U Zlatého beránka.

SŠ.

3 komentáře:

  1. Pokud máte zájem, se o nových mělnických hodinách dozvědět více, použijte odkaz....http://astro.mff.cuni.cz/mira/sh/sh.php?evc=ME_35.

    OdpovědětVymazat
  2. Po roce 1892 byl objekt od základu přestavěn na třípodlažní hotel se společenským sálem a velkou restaurací s průčelím v eklektickém slohu z konce 19. století. Hotel byl slavnostně otevřen roku 1894.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji moc za komentář k vlastně již 7 let starému článku. Osobně si vzpomínám na takový velký společenský sál, kde jsem v 80. letech prožil s kamarády jedno veselé vinobraní a v 90. letech byl jednou využitý pro prodej nějakých drobných věcí. Rád si tedy budu pamatovat, kdy byl dům do této podoby přestavěný, byť trošku lituji, že nám veřejnosti k ničemu nyní již tři desetiletí prakticky neslouží. Děkuji !

    OdpovědětVymazat