neděle 16. září 2018

Osmdesáté Mělnické vinobraní 2018: Přívoz se stal velkou mělnickou atrakcí, aneb cesta za hledáním místa pro ohňostroj. Šlágrem byl i vrtulník. Na skok v centru. Fotogalerie. Článek, kde se o řece Labi dozvíte věci, o kterých se jinde nepíše.


Když jsem tu nedávno napsal, že se ani nikdy nepřinutím k tomu, abych zkusil najít pro ohňostroj nějakou uměleckou parketu, tak jsem vlastně dal sám sobě výzvu :-).
Tentokrát to bude dále od města a dokonce i se stojánkem.

Druhý důvod byl ten, že tu máme od května přívoz a již jsem měl jen pouhých 14 dní k tomu, abych si tuto jedinečnou historickou událost mohl připsat do konta celoživotních vzpomínek. Jak ovšem jinak, než to navždy zachytit na fotografie :-).

Konečně, stará dávná zkušenost říká, že nejlepší parketa na vodě není na palubě výletní lodi, ale co nejblíže k vodní hladině. A to už je hodně dávno ( 1980), co jsem plul z Neratovic a z Veltrus pod Mělník na gumovém oválu, a tlačáky s vanami občas rozhoupaly vodní hladinu. Ale, byl to zážitek :-).

Labe má u starého Strakova mostu šíři zhruba 140 metrů. Zde nabízím odkazy na dva starší články, kde se dozvíte, jak se řeka Labe chová při různém stupni povodní pod našim městem, nebo kde je jak široká po celém svém toku.

http://soutok.blogspot.com/2012/01/o-labi-povodnich.html

http://soutok.blogspot.com/2012/02/o-labi-povodnich-2.html

Dnes už je tento dvoudílný seriál potřeba doplnit o fakt, že nejširší je řeka Labe v naší republice nedaleko obce Libochovany na Litoměřicku :

http://soutok.blogspot.com/2016/05/labska-cyklotrasa-c2-nedelni-etapou-od.html


Následující snímky jsou tedy takříkajíc z labské hladiny a budou tu připomínat čas, kdy jsme jinak, než přívozem, nebo přes nový most na druhý labský břeh nemohli.
Jel jsem včera přes řeku vlastně 3x a řada lidí byla z neobvyklého zážitku nadšena.







To už je úplně jiný most, než ty prorezlé díry.


Tak takto jsme si Mělník zde na Soutoku už hodně dlouho nepřipomněli. Snad nejslavnější pohled na naše město, tentokrát v čase vinobraní.






Nad Mělníkem také probíhaly vyhlídkové lety vrtulníkem.





Nechyběly samozřejmě i vyhlídkové lodní plavby.




Nejkrásnější komory jsou u Mělníka. Stavěly se v letech 1902 - 1905 , ale je otázkou, jak dlouho ještě budou takto vypadat. Ti znalí vědí, že se chystá velká akce, která má umožnit plavbu vyšším lodím až do Prahy.


Tak odtud by mohly být ty nejlepší záběry. Osvícený zámek a vlevo od něj ohňostroj. To jsem zvědavý, jak se mi ta prakticky turistická pohlednice podaří? Až na to lano tam nad kanálem.


Vrtulníček. No jistě, tam také zajdeme :-).




Pod městem nám jako-by vyrostlo další město. V televizi jsem nic neviděl, ale posluchači rádia tvrdí, že některé rozhlasové stanice na Mělnické vinobraní upozorňovaly.



Za nějaký peníz jste se mohli krátce proletět i vrtulníkem. Dnes jde o poměrně oblíbenou zábavu na celé řadě akcí.





Kam dále ? No, když už mám tu třídenní vstupenku, tak bych měl zajít zase do centra, ne ? :-)


Jitka Zelenková. Jak dlouho jsem ji jen neviděl ? To je právě ono. Tenkrát byly jen dva televizní programy a člověk tyto hvězdy viděl každou chvíli na obrazovce, a také jezdily k nám na Mělnické vinobraní, které bylo vždy v televizi.

 Mimochodem, ještě jsem od smrti Jirky ,, Dědka" Šindeláře neviděl Katapult v současné sestavě, a to ani v televizi. Znalci mi jistě připomenou, že kdybych jel asi předloni do Lhotky, tak tam hráli, ale .... propagace byla kdysi díky médiím mnohem větší. Jistě, můžu si to pustit na netu, ale to mě bude svádět zadávat zlatou éru skupiny :-).

Jitku jsem vyfotil snad 7x , protože jsem si dal zrovna pivko, a to na nějaké korzování není. Konečně, je čas také postát a trošku si užít atmosféru.





Ještě jsem zavítal na Krausberry, ale bylo to tak akorát naladit nástroje, zahrát 4 písničky, a už jsem musel pospíchat na kus žvance a hlavně na poslední přívoz na druhý břeh řeky Labe.



Žádné komentáře:

Okomentovat