neděle 16. září 2018

Osmdesáté Mělnické vinobraní 2018: Ohňostroj,který se moc nezdařil.


možná nejvydařenější fotografie

V 19.50 jsem přívozem přejel na druhý břeh a pomalu jsem kráčel podle kanálu na komory u Hořína. Měl jsem sebou malý krátký skládací stativ ve tvaru třínožky, který se mi podařilo umístit na jeden samostatný patník v zábradlí mostu vedoucím přes komory.

Když jsem to však postavil, tak jsem si uvědomil, že plocha patníku není zrovna dostačující a nic lepšího ani v okolí nebylo. Z bezpečnostních důvodů jsem musel stativ jednou rukou přidržovat.

A jak to dopadlo ? Nic moc. Ohňostroje by snad šly, ale ten zámek... ? Jako kdyby se stativ nějak chvěl. Samotný ohňostroj mi přišel tentokrát nějak krátký a nebyl jsem sám. Všude kolem mě byli lidé a měli stejný názor. Nějak jsem postrádal takové ty světlice, co letí hrozně vysoko a dlouze padají k zemi, jakož možná i větší barevnou škálu.


Na stránkách Soutoku najdete jinak  celé množství ohňostrojů z Mělnických vinobraní.
Procházka přes Hořín, Brozánky a nový most mi trvala na Mělník rovnou hodinu a již jsem se těšil na to, jak to všechno bude vypadat na fotkách.

Jen jsem ještě postál u autobusové zastávky v Hoříně a nevěřícně jsem hleděl na místní hřiště, kde z nějaké tribuny vyhrávala jakási skupina pro několik příznivců před ní skladby skupiny Uriah  Heep. To bylo neuvěřitelné provedení. Oprava: Judas Priest - Breaking the law ....a další.

A tak skončil pokus o fotky ohňostroje, kde měl být zvěčněný i mělnický zámek. Co mohlo způsobit ono rozechvění  po čas oněch potřebných tří vteřin je otázkou .Něco je lepší, něco je horší, ale možná, že na tom má vliv kromě doteku rukou a jištění stojánku i jemný vánek, který zřejmě v otevřeném prostředí komor neznatelně probíhá.

Celkově jsem však zážitky ze sobotní části Mělnického vinobraní vyhodnotil pozitivně :-).













3 komentáře:

  1. Jirka z Mělníka16. září 2018 v 23:38

    Dobrý večer, to bude nejspíš tím ručním přidržováním stativu. Jednou jsem zkusil fotit tak blízko Aušperku, že se mi stativ otřásal dělobuchy a vyšla tak sotva třetina fotek :-)
    Pár let dozadu je ohňostroj připravován pro návštěvníky hlavního programu na náměstí a je sladěn na hudbu, takže pozorování z jiných míst někdy působí dost chaoticky, nesourodě.
    Ten letošní ohňostroj včetně hudby můžete vidět například tady:
    https://www.youtube.com/watch?v=f0jLyCdoe9o
    Doufám, že se na mě majitel záběrů nebude kvůli odkazu zlobit.

    Hodně štěstí a síly k fotografování mělnického okolí Stanislave, pohlídejte mi pořádně strakův most až do konce, chodím si sem pro popis aktuálního stavu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Jirko,
      konečně mám více času na odpověď. Ono je to možná s tím chvěním stativu jedno k druhému. Vzpomínám si, že když jsem ještě koukal kdysi dávno hvězdářským dalekohledem, tak od okamžiku, kdy jsem jej pustil z rukou, tak ještě chviličku chvěl. To jsou zkrátka ty jednoduché a lehké trojnožky.

      Jinak by mě asi nenapadlo chodit pro fotky k místu odpalu, ale to je věc nápadu a vkusu. Tak stačí, když vyjde i jen málo záběrů, ale vyjdou, a to je důležité :-).

      Koukal jsem na ten odkaz, a pokud to chce autor takto zachytit s hudbou, tak dobré a ani to jinak nejde. Mnohdy se člověk rozhoduje dle situace mezi fotografií a videosekvencí, nebo zkusí oboje, pokud to jde.

      Jinak se fotí ohňostroj v automatu právě těmi třemi vteřinami, že to ve výsledném efektu způsobí ty kouzelné obrazce ( místo pohybujících se bodů plynulé čáry), ale to jistě víte.

      Autor by se neměl zlobit za odkaz na svůj dokument a myslím, že by měl být rád.

      Nedávno jsem četl jakási pravidla na jedné facebookové skupině a nestačil jsem se divit. Prý zákaz propagace informací z jiných webů. A odkud tedy ty informace ? Vždyť všechny informace jsou někde na nějakém webu napsány.

      Přijde mi to takové ořezané, když někdo ve skupině vyfotí pár fotek a napíše, že to bylo super ( akce), nebo ani to ne :-).

      To já si rád přečtu o akci, která se chystá, nebo i o tom, jak ji někdo zhodnotil a je mi úplně jedno, zda je to z nějakých novin, nebo z webu zájmové organizace, či soukromé osoby.

      Most už moc hlídat nebudu, protože se dodělává a nemám strach, že se o jeho otevření nedozvíme :-).



      Vymazat
  2. O tom souladu jsem slyšel, ale šlo mi o tu parketu, a nějak si neumím představit,se tam na náměstí mačkat. To jsem před několika lety zažil.

    OdpovědětVymazat