úterý 8. července 2014

Nádhera u Mšena. Vycházka na letní večer. (Fotogalerie)


Tak jsem tu ,,delší dobu" nic nedělal a koukám, že vás teď zajímají samé staré cestovatelské články :-). Jeden týpek tady mám a je parádní, že se hodí na každý den a nyní klidně i na podvečer, pokud máte jak. Určitě je to takový milý útěk na pár hodinek jako-by za bránu civilizace a chvatu.
Začínáme ve Mšeně za koupalištěm, kde je takový šikovný plac na auťase, ale nepůjdeme tentokrát nádherným údolím Debř ke známé muchomůrce tygrovité ( posed pod dřevěnou houbou), ale hned zkraje se vydáme po přírodních schodech vzhůru na silnici do Romanova. Dnes tudy výtečně vede Cinibulkova stezka, která kdysi vedla do Mšena po silnici k hostinci Podolec. Ze staré hříbárny na Romanově je už delší čas krásná hospoda s venkovním posezením a nádherným výhledem, tak pokud můžete, zajděte, nebo aspoň obdivujte.


Na severu tady přes silnici pěkně vykukoval hrad Bezděz s Ještědem.....


.... a vzadu jsou snad Krkonoše, ale dalekohled jsem neměl a typickou polskou boudu Schrenica a další známé stavby v okolí ( Violík, chata Wavel/Sněžné Jámy) nebylo možné identifikovat.


V samotném Romanově pak stojí tato nádhera, která připomíná televizní pohádky...


.... ale, my dříve narození bychom to měli snad také pamatovat :-).


V lese už bylo trochu tma a mám radost, že Švédský val ( ten tu skutečně připomíná rigol z třicetileté války ( 1620-1650) stále hlídá tato vandali nezničená vcelku ještě novodobá připomínka.


Takzvaná Průsečná skála o pár set metrů dále je vskutku ozdobou zdejší krajiny, stejně, jako náhodně spatřená skála o něco dříve vpravo.


Tak, ta mi připomněla, že jsem v kraji různých pokliček ( Jestřebické, či ty nejslavnější u Vojtěchova, které má CHKO ve znaku
.)

Přímo tady za Průsečnou skálou však máme něco, co nám dle mého názoru může závidět nejedno slavné skalní město v ČR. Obří hlava a žába, a jen kousek od domova.... no, není to nádhera ?


Cinibulkova stezka, pak vede kolem skály Faraon a vystoupá z lesa na půvabné místo s dominantním výhledem na samotné Mšeno.


K městu pak klesáme nedávno vysazenou Františkovou alejí. Tento pohled na stromy a měsíc, to může připomínat cokoliv. Od světa tuláků, čundráků a vodáků, až třeba po Třeskoprsky z oblíbeného dětského časopisu Čtyřlístek.


Na koupálku hrály před týdnem a něco kapely, jak čtenáři novin a webů vědí, ale tyto lázně jsou nádherné stále a znovu a znovu stojí za foto. A pak už to není na nic jiného, než jet zhruba za dvě hoďky zpět, pokud nepřijedete něčím jiným a dříve, nebo nejde jen o mezipřistání ;-). Tak tuhle krásu máme jen kousek za Mělníkem, mšeňáci ještě blíže a při pohledu do okolí nás můžou napadnout inspirace i na vzdálenější cíle, o kterých třeba tady na Soutoku celkem rádi čtete. Pěkné léto, krásné zážitky odkudkoliv a podařené výlety, či dovolené vám přeje Soutok

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat