čtvrtek 24. července 2014

Lodní výhledy z Litoměřic do Ústí. Díl 3.


Nedaleko Libochovan můžeme vidět něco podobného, co známe od Dolních Beřkovic. Zda se také jedná zrovna o horkovod jsem neprověřoval, ale pravdou je, že objekt je velmi dobře patrný z vlaku na naší trati 072 a je tudíž díky své vyjímečnosti  dobrým orientačním bodem.


Vysoko nad hladinou Labe, se pak nalézá obec, ze které je vidět jen tento kostel. Jde o obec Dubice v jejímž okolí je i několik výhledových bodů zejména na údolí řeky.


Pokud zadáte na webu jméno obce Církvice, tak se dostanete někam úplně jinam a po přidání zkratky UL dostanete jeden historický obrázek s informací, že obec patřila střídavě pod Libochovany, nebo Lovosice. Zajímavý je kostel Nanebevzetí Panny Marie ( za stromem), zvonička i místní hřbitov. Obec je dnes první obcí okresu Ústí nad Labem.


Na levém břehu pak máme krásně osvícenu obec Dolní Zálezly ....


.... a dostáváme se do zákruty za Sebuzínem. Lidé zde žijí zahrádkařením, rybolovem a ze vsi stoupá vzhůru strmá cesta k rozhledně Varhošť. Během jiné návštěvy Sebuzína mě upoutala také místní malá náves s kostelíkem a koloniálem, na kterém byl ještě patrný německý název obchodu z dob války. Na tomto obrázku v pozadí je patrná alej u řeky, která je cyklostezkou po břehu řeky prakticky až do krajského města a spojuje tu mnohé zahrádkářské kolonie, táborové osady i přístaviště motorových člunů. Cyklostezka zde překračuje řadu malých leckdy téměř vyschlých stružek a potkáte i krytá odpočívadla.


Levý břeh opět potvrzuje život stěsnaný k řece. Silnice, nad ní trať a ještě výše chaty a domky.


V pozadí za Brnou nad Labem můžete spatřit Vysoký Ostrý s rozhlednou ( 587 m.n.m.)


Brná se mi tu vynořuje ze stínu podle polohy obláčků.


Zde jde o pohled patrně na její nejhezčí starobylou část.


Za čtyři hodiny plavby, se bezmračná obloha proměnila ve slušnou oblačnost, která nám zakryla nechtěně celou obrovskou ves nad řekou.


Brná je dnes tuším již administrativně spojena s Ústím a prakticky navazuje na Střekov. Kromě různých přístavišť tu leží termální lázně s koupalištěm.


Dnešní putování zakončíme pohledem na zajímavou vilku ve čtvrti Vaňov, která se nachází již jen nedaleko cílového přístavu. A vy se můžete brzy těšit na poslední díl seriálu, který bude věnovaný městu z pohledu od hladiny, ale zavítáme i nedaleko od řeky.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat