úterý 22. července 2014

Lodní výhledy z Litoměřic do Ústí. Díl 2.




Posledně jsme lodí dopluly kolem průmyslového městečka Lovosice až k vinařské významné obci s názvem Velké Žernoseky ( nahoře) . Krásné vinice nad obcí s kopcem v pozadí a dominantním kostelem, to je romantika sama. Ostatně, je zde přístaviště i přívoz na dálkové cyklotrase Most-Doksy, která tu křižuje naši Labskou trasu. Těsně před obcí odbočuje vpravo zpětně rameno, které ústí do velkého jezera, kterému se dříve říkalo Píšťanské jezero, ale nyní se setkávám na mapy.cz s názvem Žernosecké jezero. Mně toto místo vzdáleně připomnělo podobnou odbočku u nás na Hadíku.


Jezero je velkým rekreačním areálem i určitou ptačí rezervací současně. Potkáte tu motorové čluny, plachetnice a nechybí zde ani ubytovací kapacity. Na pozadí vidíte areál chemičky v Lovosicích.


Pohled na zříceninu malého hrádku Kamýk. V obci vás pamětní deska na jednom z domů upozorní, že zde pobýval také nějaký čas Bedřich Smetana.


Pro mě osobně je spojení kopců a vodní hladiny příjemným pohlazením, byť i krajina v rovinatém Polabí má zase svůj jiný půvab.


Nemohl jsem vynechat pohled na část zdejšího kempu, zvlášť, když je v pozadí Radobýl, který jsme obplouvali.

Loďky v místním přístavu pod malebnou vinicí.


Kolem Labe to tu po obou březích opravdu žije.


Přírodní rezervace Kalvárie ( tři kříže na kopci) pod níž je takzvaná Porta Bohemica ( Brána Čech). Labe tu doslova proráží v hlubokém údolí masív Českého Středohoří.


Mašinka na pravém břehu pod Kalvárií by vás dovezla do Střekova, nebo na Mělník.


Vláček na levém břehu pádí k Cítovu a přes Kralupy do Prahy.


Hned za Portou, se údolí nepatrně rozevře a přivítá nás malebná poklidná ves s dlouhým názvem Libochovany. Odtud nás již čeká jen romantické údolí s vesničkami na obou březích, někdy i jakoby nad sebou, zasazených do nádherné krajiny. Je zajímavé, že takové prostředí, se mnohým z nás na výletě líbí, avšak na druhou stranu působí na lidi, kteří jsou zvyklí žít v otevřenější krajině po čase možná i depresivně. Zdejší krásné údolí přeje v některých obdobích roku také více mlhám a kopce samozřejmě více cloní slunci na jeho denní pouti, zejména v chladnější části roku.

SŠ.


Žádné komentáře:

Okomentovat