neděle 27. července 2014

Do světa popu zlaté éry. Music was my first love.


Alphaville na Vinobraní 2009 v Mělníku. (http://soutok.blogspot.cz/2012/08/alphaville-na-melniku.html

Rok se s rokem sešel a zase tady máme horké dny, teploty kolem 30 a kdo není zrovna u vody, tak se snaží podle možnosti doma relaxovat. Na nějaké cestování i procházky to moc není a ani popíjení alkoholických nápojů, se zrovna moc nedoporučuje. Nevím, koho teď mohou zajímat nějaké výstavy a akce, ale snad se brzy zase trochu ochladí.

Co se ale v dnešním článku třeba jen tak projít po světě pop-muzic ? Pravda, koho skutečně zajímá, jak se kde jmenuje jaká kapela, jak vznikla, jak třeba už zanikla a co hrají, nebo hráli, tak někde na těch našich rádiích, případně Retro muzik TV, či na internetu, se leccos dozví. Každého baví něco jiného, ale existuje i určitá skupina lidí, jejichž zálibou je aspoň občas surfovat po youtube.com  a pouštět si takříkajíc na vlastní objednávku své oblíbené skladby, na které máme zrovna náladu. To pochopitelně doplňujeme o určité objevy a tak vznikají domácí privátní seznamy skladeb, které zpravidla obsahují něco trošku jiného, než to, co se hraje do sblbnutí v rádiích.

Napadlo třeba někdy vás, kteří znáte legendární kapelu Status Quo z Birminghamu, že hrají už snad od roku 1968, mají kvanta alb a přesto od nich uslyšíte v rádiu obvykle jen skladbu In the army now ? Abych tedy nekřivdil, tak vzácně je k zaslechnutí také Whatever you want, nebo Rock'n all over the world. Pokud jsem to napsal blbě, tak mi to odpusťte, ale když to takto zadáte, tak jste bezpečně u toho, co hledáte.

A tak, pojďme se jen tak projít světem písniček a uvidíte, že mnohé tak nějak znáte.
Nejprve si skočíme do roku 1975, kdy italská skupina s romantickým názvem  I santo California nazpívala nádherný hit s názvem Tornero. V podobném rytmu ještě zůstaneme a připomeneme si Gombay dance band a jejich nesmrtelný hit z roku 1980 Sun of Jamaica. Kam dál ?

Tak třeba Smokie a jejich Needles and pins z roku 1977, který také přezpíval jedinečný Vašek Neckář. Ten relativně nedávno triumfoval písní Půlnoční, ale vzpomeňme dnes třeba hity Václavák, nebo slavný Mademoiselle Giselle. To býval český trhák.

Od skupiny ELO ( Electro light orchestra), se nejčastěji hraje hit Don't bring me down. K těm slavnějším pak patří  Mr. blue sky, nebo Telephone line. A což si dát třeba Twilight, Midnight blue, Turn to stone, Evil woman? Tak to jen pár týpků od jedné líbivé kapely.

Teď si třeba vzpomeňme na mistra laserových show Jean Michel Jarre. Hledat jeho nejhezčí a nejhranější věci, to dá slušnou fušku, zvlášť pokud si na něj jindy ani nevzpomenete. Jeho skladby jsou totiž sestavené z názvu alba a čísla skladby. A tak by vám mělo pomoci objevit to nejlepší a nejlíbivější toto: Oxygene 4, Equinoxe 5, Magnetic Fields 2, Orient express 5, Calypso 1, Rendez-Vous 4.

Že i Kiss mohou překvapit ? Tak Crazy nights je velmi hraná, líbivá a známá, ale naposled mě překvapila skladba Lik it up. Od Queen jsem zase prvně slyšel Lazing on a Sunday afternoon.

Dejme si pár slaďáků, třeba pro něžnější pohlaví. Eric Carmen-Hungry eyes, Nick Kamen-I promised myself, Limahl-Never ending story (1984)

Tehdy také letěla kapela Starship a zrovna tu mám napsáno jméno hitu Nothing's gonna stop us now, nebo We buil city
.
A pojďme trochu víc dozadu. The Tremelois- Silence is goldene, Tom Jones- Deliah 68. Deep Purple-Woman from Tokyo. The Sweet-Action, Run the fox. Van Halen- Top of the world.

Tenhle chlapík se jmenuje Dave Edmunds a kromě známého slavného Sabre dance nahrál v roce 1979 pěkný singl s názvem Girl talk a nebo vynikající blues Singing the blues. To se neohraje :-).

Tak si říkám, že to dnes stačí a mohu vám tu nenapsat poměrně známé, ale krásné Journey- Don't stop Believing, jen o řádek výš ? Nebo nevzpomenout  holandské dívčí kapely Luv- Trojan horse, My man 1977, Champagne- Valentino, Dolly Dots-Radio? Dnes jsem si třeba zahrál i Pussycat-Mississippi.

 Věřím, že celou řadu skladeb, co jsem tu dnes sepsal, že je znáte z rádia, nebo si řeknete...  ,, To už jsem neslyšel, ani nepamatuju" . Ze světa popu by se nechalo napsat spousta titulů, které vám některým něco opravdu řeknou, ovšem, je otázkou, kolik z vás nebude líných a ze zvědavosti některé tituly skopírujete do vyhledavače youtube a pustíte si je. Pokud vás téma článku tak nějak oslovilo, potěšilo vás, nebo vám něco dalo, tak jsem jedině rád. Svět pop-muzic, tedy především té starší, je nádherný a jak zpívá John Miles- Music was my first love. To je skladbička, co ?

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat