sobota 26. července 2014

Lodní výhledy z Litoměřic do Ústí nad Labem. Díl 4.


Dnes již naše archivní lodní putování po řece Labi mezi Litoměřicemi a Ústím nad Labem uzavřeme. Jak jistě víte, tak v letošním roce společnost provozující tuto linku skončila a snad by příští rok mohla pendlovat jen někde kolem Litoměřic na kratší lodní trati. O lodní lince pendlující v okolí Ústí nemám zprávy. Je to tak trochu škoda, zvlášť, když si uvědomíme, že někde se něčemu daří a jinde to samé zkrátka nejde. Avšak, vzpomeňme, kolikrát zde již bylo napsáno, že spousta dobrých věcí umřelo na nezájem, či i někdy špatnou propagaci.

Zdejší krajinu v okolí Labe však lze poznávat mnoha způsoby. Nejrychlejší, ovšem velmi zběžné je to z vlaku. Doporučit pak lze jednoznačně Labskou cyklotrasu a v neposlední řadě je i velmi pěkná pěší rovinatá procházka od železniční stanice Sebuzín ( 072) do Střekova ( cca 11 km), která vás provede až na úvod stínem podle řeky.
.

Na prvním snímku jste mohli spatřit čtvrt Vaňov, kde bude cíl plavby, ale loď ještě projede kolem skaliska s názvem Vrkoč a zaveze nás až nad komory ve Střekově.


Za střekovskou komorou již spatřujeme centrum města.


A co by to bylo za komoru, kdybych zde nezvěčnil místní dominantu, kterou je samozřejmě státní hrad Střekov. Na vršku je restaurace s výhledem.


Takto podobně, jen blíže ke komoře, se Ústí s pohledem na město a na hrad často presentuje v turistickém ruchu.

Vaňov a přistáváme.


Ještě pohled na záď....

..... a už vybíháme přes silnici ke skále Vrkoč s vyhlídkou.


Jen nedaleko odtud leží údajně nejkrásnější vodopád v Českém Středohoří.


Vaňovský vodopád leží na Podlešínském potoce a výška je 12 metrů. Nejlépe je sem zajít v období, kdy lze očekávat hodně vody, což je po silných deštích, nebo jarním tání sněhu.


Takto se odtud jeví Střekov a v pozadí máme již zmíněný Vysoký Ostrý.


Že je zdejší okolí u Labe samé čedičové skalisko, tak to dokládá tento obrázek. Ovšem, velkou výhodou je, že je tu vážně vše jen na dosah civilizace a není tudíž moc potřeba počítat s nějakými velkými časovými rozpočty.


Vzpomínáte na vozítko firmy Komatsu, které jsem zvěčnil nedaleko komor u Obříství v nedávném článku o lodi Petburg ? Tak tady ho máme přímo v akci. Pohled je přímo z komor ve Střekově, kudy prochází turistická značka na druhý břeh řeky.


A poslední snímek věnuji vyhlídkové restauraci Větruše, kde je i jakýsi zábavný park a důležité turistické místo. Dnes od ní vede dolů k centru i lanovka, což může trochu připomínat pražský Petřín. Také místo, kde nyní stojím vypadá již zcela jinak a k nepoznání. Radnice, se rozhodla proměnit pobřeží Labe ve Střekově v parádní asfaltovou cyklotrasu ( součást Labské cyklotrasy), kde mají své místo i pěší s kočárky a in-line bruslaři. Vše je náležitě rozlišeno svislými i vodorovnými dopravními značkami. Závěrem snad ani nemusím připomínat, že právě odtud je vynikající a poměrně rychlé spojení  k nám domů. Základní jednosměrná jízdenka na osobu vyjde dnes na 95 Kč, ovšem zejména při skupinové dopravě můžeme kalkulovat s různými nabídkami z webu www.cd.cz . Mimochodem, vyzkoušeli jste již někdo akční jízdenku na léto, na kterou lze putovat libovolných 14 prázdninových dní s přestávkami i s přesedáním libovolně po celé ČR ?

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat