pátek 11. července 2014

Jízdenka léto, aneb hit 2014 ? Obrazová pozvánka na Pálavu.


Břeclavské propagační cestovní centrum oblasti Lednicko-Valtický areál.

Někdo už má prázdniny, jiný dovolenou, další na ni ještě čekají, ale v podstatě platí, že kdo nemá ještě plány, nebo vybráno kam pojede, tak přemýšlí, shání, vyptává se, nebo i čte typy. Zkrátka, typy na výlety teď frčí a to vědí i média, která již s předstihem shání články od autorů právě pro toto období roku.

Podle informací z médií, prý letos stoupá obliba dovolených v tuzemsku a můžeme kolem sebe slýchat hlavně typy na veškerá naše horstva, nebo velké přehrady. Jenže, dovolená je ve srovnání s ostatní částí roku tak strašně krátká, až to bolí a lidé mnohdy nevědí, zda mají navštívit svá známá oblíbená místa, která sice znají nazpaměť, ale mají k nim vztah, nebo se podívat třeba už někdy i konečně do jiné části naší vlasti. A, jak sami všichni víme, tak každá cesta a každý pobyt někde něco stojí a ne málo.

Ale, jak jistě vědí čtenáři Soutoku, tak s jízdenkou léto 2014 nemusí být nic problém. Stačí obětovat 12 stovek, nebát se strávit i několik hodin ve vlaku a během části své dovolené můžete zavítat třeba v krátkosti do všech koutů naší vlasti a ještě někde jen tak třeba týden lenošit. Více o jízdence na http://www.cd.cz/vnitrostatni-cestovani/jizdenka/jizdne-a-slevy/-20411/

Soutok z různých důvodů po dlouhé době už konečně  sáhl do archívu a přichází s jedním týpkem z nejjihovýchodnější části našeho uzemí. Ten se zrodil zcela náhodně v důsledku několika náhod, které dávají tento výsledek.

Před čtyřmi lety způsobila velká propagace akce oslav Dne železnice v Olomouci to, že jsem si po návštěvě akce ještě rovnou na víkendovou jízdenku SONE+ objel republiku. Proč ne, když je čas a je to vlastně v ceně. V Břeclavi jsem měl pouhých 30 minut přestávky před cestou domů, ale nebylo to marné. Hned kousek od nádražní budovy mají toto propagační centrum ( obrázek nahoře) a v něm prakticky tyto fantastické modely všech známých památek z místního Lednicko-Valtického areálu. Tou nejznámnější stavbou je zdejší lednický minaret. A tak lze jednoduše říci, že třeba právě teď je tu díky jízdence léto 2014 skvělá příležitost si utvořit vlastní cestovní plány a vše si nějak projet a projít. Dnes na Moravě, popozítří v Chebu, toť podle libovůle každého. Jízdenka platí 14 dní.


Tři grácie.

Lednický zámek.


Minaret vznikal kolem roku 1800 na objednávku rodu Lichtensteinů, který především spravoval své panství ze zámku ve Valticích a zámek v Lednici považoval spíše za letní sídlo. Aspoň tolik internet.


Mapa zobrazuje nejen Břeclavsko, ale i vzdálenější sousední Pálavu.


Pálava a vysílač Děvín z vlaku cestou na Brno.

Motivovaly vás fotografie a jízdenka k cestě?  Mně především připoměly dobu ze 70. let 20. století, kdy jsem minaret naposled na vlastní oči viděl a benzín stál ještě 8.50 Kčs za litr :-))).

SŠ.


Žádné komentáře:

Okomentovat