neděle 12. ledna 2014

Rozhledna na Vrátenské hoře oblbuje návštěvníky.



Dnešní větrné a krásné počasí přálo výhledům, a tak si spousta výletníků dnes zajela právě na Vrátenskou horu, ač je 12. ledna. Na první pohled je potřeba jen chválit. Pokud má někdo zájem, se dozvědět skutečné podrobnosti o rozhledně, tak stačí si jen zvětšit infotabuli u rozhledny. Také musím na pravou míru uvést výši vstupného. Není to 30 Kč, jak jsem ještě dopoledne uváděl v minulém článku, ale 25 Kč. A dále musím říci, že se neustále zvětšuje i nabídka takzvaných upomínkových předmětů.

I dnes výhled  neměl chybu, ale když jsem začal trochu dokumentovat cedule, kde má být napsáno, co vše může být z rozhledny vidět a v teple domova nad tím trochu laboroval, tak jsem zjistil, že vlastně tabule návštěvníky trochu klamou.

Na prvním snímku si všimněte, že tabule vpravo nahoře uvádí kopec s rozhlednou jménem Studenec ( 737 m.n.m.), což leží v Českém Švýcarsku.


Zde již vidíte pokračování tabule a i laik ví, že kopce Českého Středohoří s Milešovkou na jihozápadě nemohou být vpravo na  severu od kopce Studenec.


O kus dál je však již jiná tabule, kde je vše v pořádku. Ano, tam má být Česká Lípa. A sami vidíte, že nejde o fotomontáže.


Tady nám zase směr na Černou horu u Janských Lázní probíhá správně vpravo od Kozákova u Turnova.


Jenže, tady někomu nedělalo problém umístit Krkonoše severozápadně od známého vrchu Ralsko u Mimoně. Kdo a jak tyto tabule sestavil a zpřeházel ( ve směru k Praze a Mělníku chybí zcela), to je jistě záhada. V každém případě to není dobrá reklama pro kopec, který je jinak považován některými médii za nejlepší středočeský rozhlednový bod. Skutečně jinak nelze vytknout provozovatelům rozhledny vůbec nic. Dobrá příjezdová cesta, pěkné parkoviště, rozumné vstupné, upomínkové předměty, webová kamera, pohlednice, se správnými výhledy a opravdu nádherný výhled. Mám tuto rozhlednu rád, ale rarita se každému médiu samozřejmě vždy hodí do článku, jak každý ví.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat