středa 15. ledna 2014

Krajina, která má duši. Čtvrtá výstava oblíbeného a velmi úspěšného malíře Vlastimila Tými v domácím prostředí.


                                                      Vlastimil Týma     –    OBRAZY
(24. 1. – 2. 3. 2014)


Pokud si zvětšíte kliknutím tyto fotografie a spatříte miniatury několika obrazů mělnického rodáka Vlastimila Tými, tak mi jistě dáte za pravdu, že před sebou nemáte nějaké moderní umění ( nelze ho vždy kritizovat),  ale skutečnou krajinářskou kvalitu, která tolik připomíná vždy obdivující obrazy starých mistrů, jenž nahrazovaly, ba leckdy dokonce i předčily soudobou fotografii. To jsou obrazy, které mají duši. To jsou obrazy, kde se snoubí kumšt velkého malíře s úžasnou atmosférou místa v čase. Pokud se vám také tolik líbí, pak prosím čtěte dál, kde text z regionálního muzea přináší nejen podstatné informace ohledně výstavy a vystavovaných děl, ale poodhalí nám i krásné kouty naši země v nichž autor především čerpal inspiraci, jakož i jeho schopnost dodávat obrazům určitou náladu.


Muzeum:

Olejomalby mělnického rodáka, malíře Vlastimila Týmy, budou již počtvrté krášlit stěny velkého výstavního sálu v Regionálním muzeu Mělník. Mělnický krajinář na této výstavě představí díla, která vznikla v posledních třech letech jeho tvorby a pár dosud nevystavených obrazů.
Témata ke své tvorbě hledá malíř při pozorování krás rodného města Mělníka, ale i při cestách do Jižních Čech, Českého Ráje, Podkrkonoší a na Vysočinu. V neposlední řadě zobrazuje Prahu, pohledy do úzkých uliček a jiná malebná zákoutí.
Autor ve svých obrazech obdivuje jak mírnou krásu české přírody, tak i dramatické momenty bouřkových nebo větrných dnů. Jeho celoživotním krédem je optimismus, který promítá i do svých prací.
Slavnostní vernisáž výstavy se koná ve čtvrtek 23. 1. od 17 h. ve velkém výstavním sále Regionálního muzea Mělník.
Výstava trvá od 24. 1. do 2. 3. 2014.


S.Š.


Žádné komentáře:

Okomentovat