čtvrtek 9. ledna 2014

Regionální muzeum : Motýli.



Motýli

Regionální muzeum Mělník – vstupní prostory
7. 2. - 2. 2. 2014

Ve vstupních prostorách mělnického muzea byla právě zahájena výstava Motýli, která představuje tvorbu žáků výtvarného oboru ZUŠ Mělník. „V letním období poletují tato jemná stvoření všude kolem nás, avšak v zimě je nelze spatřit nikde jinde, než právě na naší výstavě,“ uvedla vernisáž paní učitelka PaedDr. Irena Wenkeová ze ZUŠ Mělník.  Středeční slavnostní zahájení zpestřili i žáci a žákyně hudebního oboru hrou na klavír a sólovým zpěvem.


Mladí výtvarníci se motýlům věnovali téměř celý podzim a při zpracování postupovali od reálného zobrazení až k abstrakci. Postupně studovali motýlí křídla, prováděli návrhové skici, zkoumali tvary křídel a následně je zvětšovali či zjednodušovali. Tímto způsobem pak vznikly malby prezentované pod názvem „Inspirace křídlem“ a nové návrhy ozdobných papírů vystavené s nadpisem „Zabalte si, prosím.“


Neomezená tvůrčí fantazie přivedla na svět i nové motýlí druhy a jejich autoři jim vymysleli nejen jména, ale obrázky doplnili o místa výskytu a další popis motýlího života.  Na výstavě se tak můžete setkat s nově objeveným motýlem Karínkem pestrobarevným, Vánočňákem Sněžným či motýlem Ťululululou.
Pestrobarevné malby motýlů ukazující malířskou dovednost a nekonečnou dětskou představivost můžete v Regionálním muzeu Mělník spatřit do neděle 2. února.


Myslím, že pracovnice muzea to popsala tak hezky, že by bylo téměř rušivé zde ještě něco připisovat, byť mi to leccos připomnělo. Tak aspoň třeba moto: Motýlci i děti, to pohladí.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat