neděle 12. ledna 2014

Než pojedete na Vrátenskou horu, nezapomeňte, se podívat na net.

 Vrátenská hora-rozhledna.

O Vrátenské hoře jsem toho tady napsal na webu už moc a sotva existuje rozhledna, kde jsem strávil více času, než právě tady. Paradoxně to nebylo kvůli dálkovým výhledům, které máme mnozí tak rádi, ale kvůli hobby zvanému CB, které jsem zmínil snad v 8. , nebo 9. dílu svého prvního seriálu Rádio kdysi a dnes. Tehdy ještě nebyly rozšířené mobilní telefony a někteří lidé, se bavili spojeními po vysilačkách třeba až na druhou stranu republiky, když se zadařilo, ale to nechme být.


Pohled na Mladou Boleslav.

Na Vrátenské hoře ( 508 m.n.m. už kdysi rozhledna byla, ale nás zajímá především štíhlá 45 metrů vysoká krasavice, která byla slavnostně otevřena 28.10. 1999. Ochoz pro výhled je ve výši 25 metrů a postupně byla věž využívána stále více a více pro služby přenosu, jak patrné z obrázku. To však dodává rozhledně na důležitosti a více se dbá o její údržbu.


Vlevo Rálsko, vedle vpředu kopce za městečkem Doksy a  v okolí Břehyně, vzadu kopce v okolí Jablonného v Podještědí, Malý a VelkýBezděz s hradem, Ještědský hřeben s Ještědem. Za dobrého počasí bývá vidět až do nejvyšších partií Krkonoš.

V zimních měsících bývá otevřeno za pěkného počasí zpravidla o víkendech a vstupné činí 30 Kč. Kdysi se rozhlednou prohnal silný vichr, který poničil informační tabule se zobrazením viditelných kopců, ale nejnovější významnou událostí byla instalace, nebo znovuinstalace webových kamer on-line, které snímají momentální výhled z věže do dvou směrů ( směr Bezděz a směr Housecké vrchy). Je tedy docela výhodné navštívit před odjezdem na rozhlednu stránku http://kokorinsko.org/obrazek.php


Bezděz se stejnojmennou vsí na úpatí.


Cestou z Vrátenky lze ještě navštívit Mšeno, Cinibulkovu stezku, nebo jen romantické údolí Debř, ale také je možno zajet třeba do Kadlína, kde kromě muzea můžete navštívit rozhledničku z doby císaře Karla IV. otevřenou roku 2006. Mnozí z nás jsme na její stavbu v létě 2005 přivezli na jízdních kolech základní kameny, které jsou dnes zazděny do omítky základu. Vedle je umístěna tabule, která předkládá dlouhý seznam všech, kterým se líbil slogan ,, Jest-li nejsi kůže líná, přivez kámen do Kadlína." Ale, to již jsme jinde.


O tomto křížku soužití dvou národů jsem psal někdy v srpnu.

A ještě jeden z mnoha odkazů.
http://www.outdoortipy.cz/rozhledna-na-vratenske-hore/

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat