sobota 18. ledna 2014

Raistova poznávací soutěž je hozenou rukavicí kultuře a turismu ve městě Mělníku.


V dnešní době je docela běžné, že lidé mají podle své aktivity i několik jmen. Vedle občanského jména vystupují při různých zájmových činnostech, nebo i při diskusích pod různými jmény, či přezdívkami a při dlouhodobější činnosti si ti vnímavější kolegové, kteří mají zájem, dají souvislosti dohromady. Jednou takovou postavou je osoba známá především pod jménem Raist.

Ale, než dojdeme ke jménu v nadpisu, tak pojďme trochu do mělnické historie. Kdo jste byl v roce 1989 na světě, tak musíte uznat, že tehdy nebyly domy v Mělníku tak barevné, jako v pozdějších letech a dnes. Není divu, že ta barevnost v některých jedincích probudila určitou tvořivost a někteří si rázem povšimli, že Mělník není jen městem, kde stojí zámek a několik kostelů, ale je tu spousta krásných drobných objektů k obdivování.

Díky tomuto novému zjištění, se v roce 2003 ve městě objevuje malá, ale pěkná brožura Mgr. Renaty Špačkové (MOOS)....,, Mělnická zastavení I" , která má být doplňkovou regionální učebnicí pro místní ZDŠ a patrioty. Zde se místní čtenář však dozvídá nejen mnoho zajímavého o historii a stavebních slozích významných budov vnitřního středověkého města, ale seznamuje se prvně i s drobnými a mnohdy krásně opravenými barevnými soškami v ulicích města i na náměstích.


Knížka pěkná pro začátek, ale samozřejmě je patrné, že nám tu chybí plánované pokračování vnějšího města a v neposlední řadě i to, co dělá dnešní dobu dnešní dobou a to je barva. Ovšem, pochopitelně, že to už jde o zvlášť nákladný počin s nejistou návratností. Přece jen není Mělník městem, které by co do bohatosti měšťanských domů mohlo soutěžit s takovými městy, jako jsou třeba nedávno zde navštívené Karlovy Vary, Litoměřice, Liberec, či samozřejmě Praha.

Na scénu však již plně přišel internet, zájem o digitální fotografování a tak si i moje maličkost v roce 2007 dovolila na starém webu ,, Mělník ve fotografii", který ještě existuje, leč bez aktualizací, přinést propagačně právě několik barevných snímků. Trochu jsem se domníval, že to třeba někoho nakopne a v době, kdy existují i profesionální fotografové a města mohou čerpat nějaké dotace na turistický ruch, tak to třeba přinese nějaký výsledek.

To se tedy zatím nestalo a na scénu přichází v roce 2011 právě Raist se svojí hrou, která se čtenářům Mělníčku velmi líbí. Ta hra má mnohem větší hloubku, než si je kdekdo vůbec schopný uvědomit. Někdo má jen radost ze hry a nevadí mu, jest-li něco odpálí od boku a ono to nevyjde. Ale, ona poukazuje na víc věcí.

Když chcete něco skutečně vypátrat a je vám jasné, že to nemůže být jinde, než v nabídnuté mapě, tak to se sebezapřením a buldočí vůlí třeba za půl dne pravděpodobně vypátráte. A při tom pátrání si uvědomujete, co toho naše domy tady na Mělníku pro oko nabízí. To by člověka jinak ani nenapadlo.


Na drobné mělnické památky si díky,, raistově hře" vzpomenu mnohdy i na výletech v jiných městech, kde samozřejmě také pátrám na fasádách budov po něčem zajímavém pro fotoaparát. A tady je pěkné, že tyto drobnosti máme všichni jen nedaleko svých domovů a mnohdy je míjíme. Některé máme i tady na Soutoku v článku... Nejkrásnější domy na Mělníku ( ze 3.3. 2013) , který zhlédlo 242 čtenářů!!!

 /www.blogger.com/blogger.g?blogID=7655428010244831670#editor/target=post;postID=5950896949379482268;onPublishedMenu=allposts;onClosedMenu=allposts;postNum=194;src=postname


Zdá se tedy, že hravost je klíčem k tomu, abychom objevovali různé své schopnosti i poznávali stále hlouběji a hlouběji město ve kterém žijeme a prohlubovali k němu náš vztah.

Těžko se hledají věty na zakončení článku. Je jasné, že vše někdo stvoří, jiný se zaslouží o přiblížení téma k místním lidem a těžko říci, zda  máme za hrou vidět jen hru, nebo i stoupající zájem, se více dívat kolem sebe. Osobně vidím, že těch zajímavých sošek apod. je na Mělníku tedy neuvěřitelně. Na začátku byla snad brožura o městě za hradbami a dnes je to fantastická hra šikovného chytrého jedince, který ji dotáhl do téměř fantastických rozměrů. Díky za ni, příjemně jsme to na sobě pocítili! Díky Raiste! Škoda jen, že tolik místních lidí Mělníček nemá takříkajíc v obzoru.

Nechť se tento článek stane třeba námětem pro ty, kteří mají možnost ovlivnit místní turistický ruch třeba na toto téma nějakým DVD, či krásnou barevnou knihou. Ostatně, býváme v médiích často napadáni ( Češi), že neumíme prý vybírat z fondů EU. Nebo na prospěšné věci? Tak nějak to bude.






SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat