sobota 18. února 2023

Začátek týdne zastihl nové i staré majitele rozhlasových přijímačů DAB+/FM příjmem signálů z daleké Skandinávie. Sasko již brzy spustí i k nám nové multiplexy a Česko diskutuje i chystá brzké změny.

 


Nejlépe se daří vzdáleným signálům za mrznoucích mlh.

Jsou lidé, kteří i dnes  v době neskutečné techniky ( internet)  poslouchají i doma rozhlasové vysílání a mají i své oblíbené stanice. Osobně dávám v tomto přednost spíše jiným médiím, ale vždy mě zajímalo, co že se dá na kterém místě v takovém rádiu ulovit. Myslím, že  za to může celá řada faktorů. Jedním z nich je především fakt, že jsem vyrůstal v době, kdy se svět ještě snad více dělil na Západ a Východ, přičemž ten první používal takzvané CCIR pásmo 87.5 - 108 MHz FM, a ten druhý OIRT  65.8 - 74 MHz.


Sice tehdy žily u nás rádiem především střední vlny, ale v pásmu OIRT již například vysílala naše stanice Vltava, která hrála ve stereu vážnou hudbu a v pátek večer ( v sobotu dopoledne repríza) dvouhodinový pořad Větrník o populární hudbě s Jaromírem Tůmou., kde jsem namátkou slyšel povídání s hudbou o skupinách Smokie, Yes, Rush, Kansas, BTO ...


Nejlevnější rádio DAB+/ FM z mělnického Lídlu vyšlo na 500 Kč. Pro svoji malost se vejde i do kapsy na výlety. Tradiční stupnice ukazuje ručně nastavený kanál a sílu signálu.

Nebyli jsme snad náročnou generací, když nám nevadilo poslouchat středovlnné vysílání rádia Luxembourg s občasnými úniky. Teprve, když i u nás vyráběla továrna Tesla přijímače s oběma normami, tak to byla náhle příležitost zkusit ulovit i to, co u nás ulovili, nebo spíše poslouchali mladí lidé v pohraničí.

To kouzlo pominulo ve chvíli, kdy se norma CCIR u nás stala standardem a pásmo se zaplnilo množstvím domácích stanic, které hrály vlastně všechny víceméně to samé. Ono pořád tak nějak platí, že čeho je moc, tak toho je příliš. Z tohoto hlediska začalo mít  pro mě a jiné jedince smysl hledat skulinky, kudy k nám pronikla ještě nějaká ta vzdálenější zahraniční stanice. Může to být do jisté míry zajímavější, než pasivní poslech nějaké domácí stanice a navíc poměrně brzy zjistíte, že to opravdu zahraničí je, protože playlisty jsou prostě takové nějaké jiné.

Jenže na anténu běžného FM ( VKV) rádia vám především dolétnou blízké stanice, které se ještě automaticky dolaďují, a tak jsem doslova ožil, když jsem objevil ,, hloupý" telefon Nokia s rádiem, který má v sobě službu, která chybí i dnešním mnohým rádiím. Když tam něco ulovíte a stanice vám napíše své jméno ( RDS), tak i po odpadnutí signálu nezmizí, můžete ji dát do paměti a doma v teple pak nafotíte i několik vzácných úlovků. To je v zimě, kdy se rozhlasu na FM zpravidla nejlépe daří celkem důležité.


Telefon Nokia umožňoval si donést vzácné názvy stanic pásma FM ( VKV) až domů. Většina přístrojů ani v pásmu DAB+ toto neumožňuje a je třeba fotit úlovky přímo na místě, dokud to signál umožňuje. Abych byl přesnější. Stanice se vám do paměti v pásmu DAB+ zapíší vždy, když daný multiplex ulovíte a názvy si můžete ofotit až doma, ale v případě názvu multiplexu to nejde. Zde se mi osvědčil můj foťák Canon. V jedné ruce držíte rádio, které přijímá signál a načítá název muxu, zatímco druhá ruka drží foťák a mačká spoušť. Není to pohodlné, ale výrobci na lovce multiplexů zatím nemyslí.

Lidé se za mělnickým zámkem asi podivovali, když viděli, jak tam někdo hýbe v prostoru šňůrou od sluchátek, ale jedině tak dostanete z jednoho kmitočtu to, co opravdu chcete, protože tam někdy a často hraje těch stanic více. U silných se tak snažit nemusíte, ale u zahraničních jde o zábrany do nežádoucích směrů i o zisk z požadovaného směru.

Jenže to všechno není zvlášť v zimě pohodlné a pokud jste někdy zkoušeli ladit po desetinkách celé FM pásmo svého rádia ( takzvaný bandscan FM), tak víte, jak je to náročné na čas i až otravné. Přitom ne každý má to štěstí bydlet na vyvýšeném místě, nebo v nejvyšším patře výškové budovy a z tepla domova obsluhovat dálkově rotátor se směrovou anténou na střeše. Konečně, nevyžaduje to moc pohybu a není to tedy zrovna nejlepší životní styl, pokud jste u toho často.

Z tohoto pohledu bylo objevení DAB+ pásma senzací. Malá levná krabička do ruky, která se celkem snadno i rychle proladí ,a kromě jinak případného vysoce kvalitního poslechu máte poměrně jasně dáno, kdo na kterém kanálu vládne. Později získáte přehled, co kde lze asi tak zachytit za vysílače, které jsou vzácnější, které nečekané, ale můžete rádio samozřejmě také užívat k poslechu stanic. Navíc jsme dnes zase dále, a tak si takový domácí posluchač může zakoupit jen nepatrně dražší přijímač, který má již i barevný displej nabízející kromě příjmu zvuku i obrázkové informace.


Rádia s barevnými displeji jsou nepatrně dražší, ale za tu parádu a informace to zejména pro stabilnější příjem stojí. Vhodné domů, nebo v lepším počasí na kopce, pokud se rozhodnete tam déle setrvat a věnovat se tam poslechu rádia.

Těmi je například počasí, pohled do studia, obaly gramodesek, host studia, portrét moderátora, název skladby, textové běžící, nebo chvíli stojící zprávy atd. Jedinou podmínkou je, aby vám šel do rádia z daného vysílače dostatečný signál. A právě to je ten největší problém, co majitele přijímačů trápí, protože ta síla signálu je všude jiná.

Jinými slovy si můžete být jistí, že pokud si takový servis koupíte a nemáte zájem o nějakou další výbavu v podobě směrové antény, tak v současnosti tady na Mělníku  v jakémkoliv bytě lze zaručit jenom to, že vám tento dokonalý servis zaručí asi 17 stanic Českého rozhlasu a pravděpodobně i dalších 6 z nabídky Teleka. Jenže stačí vyjít na dvorek, být třeba situovaní na Prahu a máte náhle všechny naše poskytovatele.

Kolik jich je, a co nabízejí za stanice ? To vše je tady: 



Reklamní foto za mělnickým zámkem :-). Obal desky na stanici rádia Beat.

Že vás jenom Čechy neuspokojují ? To už chce štěstí, dobré místo, nebo aspoň malou směrovku se zesilovačem. Výborným místem je samozřejmě mělnický zámek, Chloumek, Vehlovice, Na Kroupovci, Kamenný Šrańk, Slovany.. Tam můžete poměrně často i jen na teleskop třeba i poslouchat bavorské stanice a dívat se přitom na obrázky. Na  takové hoře Říp je příjem z Bavorska prakticky stabilní, což o mělnickém zámku říci nelze.

Zde jste rádi, když se vám třeba i jen zapíše název multiplexu, ale na Řípu budete moci stanice poslouchat. Lovci muxů však jezdí na kopce především proto, aby tam ulovili poměrně rychle vzdálené multiplexy a případně natočili nějaké to poslechové video. Na Mělníku zase můžete počítat s tím, že okna situovaná na Prahu vám na vaše teleskopy přinesou pražské signály a okna směřující k SZ zase signály ze Saska.

V atmosféře dochází neustále k různému šíření vln, které má vliv zejména na dálkový příjem, a tak se občas stane, že se dějí věci. To se stalo naposledy toto pondělí a v úterý., kdy na jinak ve Střední Evropě nepoužívané kanály 13A - 13F dopadly signály z vysílačů v Norsku a Švédsku. Samozřejmě se o tom rozpoutala velká diskuse, která odhalila, že už konečně i u nás začalo více lidí kupovat rádia DAB+ / FM.  Západní Evropa nám v tomto trošku ujíždí a zejména Německo s Velkou Británií.


Stanice Radio Sachsen hraje oldies a je součástí ,, prvního saského multiplexu na kanálu 9A" Jako snad jediná stanice neužívá další informace proto, že nechce způsobit nesoustředění řidičů na silnicích.

Dálkové podmínky šíření daly o sobě nedávno vědět s nebývalou razancí. Pokud jsem tu v říjnu psal, že můj kolega na cestě do Polska nedávno zachytil na směrovou anténu multiplex ze Skotska, tak na podobnou směrovku, se podařilo v minulém týdnu na kanále 12B zachytit v Havířově multiplex z Anglie. Žně pokračovaly zejména toto pondělí a musím se přiznat, že jsem trošku zaspal

Ozvalo se plno lidí z celé republiky, že na jejich přijímače dopadly signály z Norska a Švédska. Vše se dočtete na tomto FB:


Osobně doporučuji článek mého kolegy, který si v pondělí zajel autem kousek za Horu Svatého Šebestiána ( okres Chomutov). Takový bandscan se jenom tak nevidí. Neviděl jsem dosud v DAB+ originálnější.


No, je to bomba. Co se nám nepodařilo v říjnu v Polsku, tak to se povedlo v pondělí Pavlovi tady kousek odtud :-). A to je právě to, co pořád říkám, že je sice v práci hezky :-)), ale dá se ten čas prožít i jinak :-). Proto se řada normálních lidí těší na důchod.

Pavle, gratulace !!


Jak jistě víte, tak jsem byl v neděli v Kokořínském dole a v pondělí jsem dopisoval druhý díl svého putování. Příliš jsem se do toho zabral, neb to vždy prožívám znovu, až jsem už nikam nevyrazil. Teprve v úterý večer přišel tradiční zámek, a to již situace  signálu upadala. Navíc jsem ani netušil, že to během dne létalo do českých domácností právě na kanálech 13A - 13D.

I tak jsem za mělnickým zámkem nachytal krásné věci. Byl tu Berlín, celé Bavorsko, Bádensko a nejvzdálenější byl  424 km vzdálený kopeček Heidelberg, kde na kanále 11B je multiplex OAS BW. Když se podíváte do mapy, tak je to již jenom kousek od Rýna. Na poslech stanic jsem však neměl čas a ani není za tmy někde venku na to moc chuť.

Radost nám tady na Mělníku teď dělá Sasko. Vypadá to, že zejména 12A by tu mohlo být za současné situace k poslechu a novinkou. Start se očekává v období březen- červen.


Kromě radosti z nového možného muxu jsou v nabídce stanice Oldie Antenne, 89.0 RTL, nebo Galaxy Sachsen.

Je toho upřímně tolik, že ani nevím, u jaké rozhlasové stanice naší i cizí bych měl trávit čas. To je tak jen na úryvky .-). Už teď můžete na 9A poslouchat R.SA, které jede ještě na FM 107.7 MHz, nebo na 5C Radio Bob !, které je obdobou našeho rádia Beat, jenž najdete na 7C. Společnost Color+ navíc v rámci atraktivity a po dohodě s německou stranou také vysílá na kanálu 7C oldies hudbu ze stanice Schwarzwald radio, které je součástí celoněmeckého multiplexu 5C, který zde také chytíte.


Samozřejmě, že ani rozhlas u nás, se nechce dívat, jakým tempem se rozjel náš velký soused a vůbec celá Západní Evropa.  Brzy se asi dočkáme řady změn i u nás, které tím vším zase pěkně zamíchají a má to být už letos. Je totiž jasné, že jde o složitou situaci, která zejména tady u nás v Mělníku určí, které zejména saské muxy budeme moci vůbec přijímat, protože se naši operátoři budou různě stěhovat na jiné kanály a přijdou i nové zakázky.

Je docela škoda, že zatímco náš veřejně právní rozhlas okupuje pouze kanály 12C a 12D, za což jsem moc rád, a také za to, že tedy u nás na dobrých terénních místech lze poslouchat dění i v jeho moravských regionálních variantách, tak takové Teleko je na celé řadě kanálů. Někdo si myslí, že výkon 1 kW je málo, ale není to pravda a v případě Prahy už vůbec ne. Ta zabíjí možnosti dálkového příjmu nejvíce.

Neustále totiž dochází ke stejným situacím, jako na FM, ale výhodou je, že jedna možnost skončí a druhá se objeví. Zatím. Podobně jsme třeba v minulosti přišli o příjem rakouského muxu z vysílače Lichtenberg poblíž Lince, když se na 6D nastěhovalo Teleko, nebo vysílače z německých Alp ( multiplex Voralpenland), který zase přikryly na 7A České radiokomunikace. Teď se zdá, že zrovna zde na 11D přijdeme o možnost naladění veřejnoprávního bavorského multiplexu.


Nu, proto je to digitální vysílání tak zábavné, pokud k němu tak, jako k zábavě přistupujeme. Ovšem, momentálně musíme politovat ty, kteří žijí někde v okrajových částech země, kde chybí dokrývače a v nejlepším případě chytí jen právě těch 17 stanic Českého rozhlasu a někdy i zahraničí. To se vůbec nedá srovnávat s Mělníkem, nebo Prahou, které nabízejí všechny naše provozovatele a zatím tu často ulovíme i celou řadu multiplexů ze zahraničí. Některé stabilně, jiné podmínkově.

Hezký , leč zatažený a uplakaný únorový víkend !

Aktualizace 19.2. 2023 v 10.40 hodin:

Děkuji kamarádovi od našeho společného hobby Pavlovi a dovolil jsem si do článku otisknout upřesňující informace z jeho komentáře ke článku, které najdete v komentáři. Moje následná reakce je v komentářích.

Zdravím tě Stando a čtenáře tohoto pečlivě odbavovaného blogu. Původní záměr byl vyrazit případně až ve středu, ale okolnosti přáli v úterý. Nicméně první dotek toho, že to bude hodně vyvedený den na záchyty, potvrdil samotný příjezd na Horu Sv. Šebestiána, kdy na 5D pálil multiplex DAB+ Austria v hodnotě okolo 3/4 stupnice z 285 km vzdáleného Jauerlingu. Slovenský multiplex na kanále 12A Towercom ze Žilinské Krížavy, 429 km, byl na plno!! A příhraniční vysílače z Rakouska, Wachberg a Nebelstein s potlačeným vyzařovacím diagramem do Čech a v případě 104.9 88.6 (das rock Leben) 0.016 kw, 232 km s RDS!! Byl to vydařený den s možností neobvyklých záchytů a samozřejmě i poslechu přijímaných kanálů.



2 komentáře:

  1. Zdravím tě Stando a čtenáře tohoto pečlivě odbavovaného blogu. Původní záměr byl vyrazit případně až ve středu, ale okolnosti přáli v úterý. Nicméně první dotek toho, že to bude hodně vyvedený den na záchyty, potvrdil samotný příjezd na Horu Sv. Šebestiána, kdy na 5D pálil multiplex DAB+ Austria v hodnotě okolo 3/4 stupnice z 285 km vzdáleného Jauerlingu. Slovenský multiplex na kanále 12A Towercom ze Žilinské Krížavy, 429 km, byl na plno!! A příhraniční vysílače z Rakouska, Wachberg a Nebelstein s potlačeným vyzařovacím diagramem do Čech a v případě 104.9 88.6 (das rock Leben) 0.016 kw, 232 km s RDS!! Byl to vydařený den s možností neobvyklých záchytů a samozřejmě i poslechu přijímaných kanálů.

    OdpovědětVymazat
  2. Pavle, také zdravím a děkuji za návštěvu článku i pěkný doplňující komentář :-). Nepochybuji, že na to Rakousko na 5D píšeš o použití směrové antény. Zkoušel jsem něco podobného s kanálem 5D na Mělníku i na Řípu a výsledek byl dle očekávání ten, že na Mělníku za zámkem Jauerling ( 230 km) občas jde, protože signálu Teleka z Černé hory u Janských Lázní brání budovy zámku i hlavně Podhradí, ale na Řípu není nic, co by silnému signálu z Krkonoš mohlo zabránit. Přesto si jsem téměř jistý, že na Řípu má šanci být rakouský signál pásma DAB+ poměrně často, což by směrovka spíše rozluštila. Inu, uvidíme, jak se nám letos po dlouhé době ty kanály zamíchají, a jaké budou možnosti. Teoreticky by stačilo, aby byl nějaký rakouský signál na kanále s absencí našeho provozovatele a neměl i silnou zahraniční konkurenci z Německa. Jinak k nám poměrně často chodil zejména na 107.3 a někdy i na 107.5 FM Kronehit, který jsem poslouchal i na Radobýlu u Litoměřic.
    Je dobré, že se ti sem podařilo dát komentář. Google mi sem namontoval nějakou bezpečnostní službu CAPTCHA a mám hrozné potíže na případný komentář odpovědět. Navíc budu muset brzy začít složitě řešit počítadlo a statistiky. Změna služby. Ahoj Standa.

    OdpovědětVymazat