neděle 11. prosince 2016

Židovský hřbitov v Mělníku po slavnostním otevření je skutečně krásný. Fotogalerie.


Milí čtenáři, snad každý, kdo se aspoň jen trochu snaží sledovat veřejné dění ve městě, tak nemohl přehlédnout slavnostní otevření zrekonstruovaného židovského hřbitova.

http://melnicko.cz/rekonstruovany-zidovsky-hrbitov-melniku-prijela-otevrit-norska-velvyslankyne/

Podle údajů tu leží hřbitov od roku 1878 ( mimochodem jde o rok osazení sochy Karla IV. do sadů vedle správy CHKO) a dochovalo se prý 122 hrobů a 21 hrobek. Je chvályhodné, že téměř zapomenutá hodnotná historická památka, se tak stává dalším důvodem, proč je vhodné navštívit turisticky Mělník a pro nás je příjemné, že to máme takzvaně doma. Jen si stále nemohu odpustit ty narážky na mělnické podzemí : http://mujmelnik.webzdarma.cz/melnicke_podzemi.html . To je obrovský turistický potenciál, který je třeba co nejrychleji oživit. Zkrátka, přesvědčit majitele sklepů, že jde o dobrou věc a  rozhodně nepřijdou. zkrátka :-)). Motivovat je. Pochopitelně jsem jen neznalý laik, ale to lze jistě provést  například trvalým záznamem do čestné tabule vyobrazení  lidí, kteří své sklepní prostory, či jejich část poskytli ve prospěch turistické podzemní trasy ( například u vchodu na trasu) a určitým finančním podílem z turistického obratu, či nějaký paušál. To jistě ti znalí věci a zainteresovaní mohou zkusit zrealizovat.

Vraťme se ale k židovskému hřbitovu. Měl jsem tu čest navštívit kdysi v Boskovicích židovskou čtvrt ( památka UNESCO) a dostal jsem se i k židovskému hřbitovu, který byl zrovna tak zamčený, jako dnes ten u nás. I proto mě těší, že tu máme také kousek této kultury. Jak jistě víte, tak fotografovaní a publikování externích záběrů je až na velmi malé vyjímky ( např. tovární provozy označené na tabulkách přeškrtnutým fotoaparátem) dovoleno, a tak nemohl snad nikdo pochybovat, že si hroby přijdu co nejdříve vyfotit třeba i jen přes zeď a rád je i z propagačních důvodů vystavím na Soutoku.

Jak to tak bývá, tak dnes není na fotografování zrovna počasí a branka na hřbitov je stejně zamčená ( nejspíše bude trvale otevřena s nasazením monitorovací kamery, což je na místě u hodnotných děl), ale třeba ještě bude někdy příště možnost. Nuže, vychutnejte si atmosféru tohoto pietního místa s mnohaletou historií a přijďte si užít osobní zážitek, který je pochopitelně hodnotnější.

Závěrem snad jen dodám něco pro představu čtenářů. Včerejší tip na skutečně krásný a téměř mediálně neznámý výlet jsem musel psát nadvakrát a celkově mi trval 4 hodiny. Dnes v poledne měl asi 36 čtenářů. Toto není práce ani na hodinku. Pokud jste vyznavači obdivu jiných kultur, tak navštivte články, kde vedle zde tradičních církevních staveb najdete snímky pravoslavných kostelů a jiné. Zde jsou tři z mnoha dalších odkazů. Výletní články do vzdálenějších míst najdete obvykle v záložce pod letními měsíci.

http://soutok.blogspot.cz/2013/12/soutok-v-karlovych-varech-vlakem-super.html

http://soutok.blogspot.cz/2016/07/moravska-florencie-je-z-melnika.html

http://soutok.blogspot.cz/2014/09/zaplavy-na-dyji-jevisovce-jsou-dnes-no1.html
















2 komentáře:

  1. "chválihodné", no fuj, zase češtinářský prohřešek jako hrom.
    Člověče, kde s takovou neznalostí pravopisu berete tu drzost veřejně psát?
    Emeritní profesor češtiny Augustin Hrbolek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám vůbec reagovat :-)? Pane, to už jsem si dávno před několika lety myslel, že se snad také najde zde nějaký bloger s titulem před jménem a určitými znalostmi, ale asi marně, protože, jak to není za prachy, tak se do toho asi nikomu nechce :-).

      Jinak Vás nenutím to číst. Je to jen podřadný blog pro moji určitou radost ve volném čase ( zase jsem se musel ujistit, že se opravdu nemýlím a je to podle vzoru stroj), který někteří čtenáři začali z nějakého neznámého důvodu srovnávat s tiskem.

      Přitom jsou blogů kvanta a je téměř jisté, že tam ty pravopisné chyby objevíte.

      Mimochodem, kdybych skloňoval samotné slovo chvála, tak bych tu chybu neudělal, ale takto jsem to neuhlídal. Snažím se některé ty pravopisné problémy dohledávat na netu, ale stejně vše neuhlídám. Krom toho si uvědomuji, jak obrovský je rozdíl mezi spisovnou i mluvenou češtinou, a to i v psané formě.

      Nikdo neřekne, nebo nenapíše... Jel jsem do Mělníku ( podle vzoru hrad), ale do Mělníka, nebo se tomu vyhne. Možná, že lze dnes použít třeba oba tvary a oboje je správně. Pravidla se neustále mění a prý i zjednodušují. Jednou jsem dokonce slyšel, že Vrátenská hora a Český ráj, lze prý také napsat obojí s velkými písmeny, ale nějak to nikde nevidím.

      Vymazat