sobota 26. února 2022

Kronikář města a předseda MOOS Martin Klihavec udělal opět Mělníku krásnou reklamu. Jaké filmy a seriály se dosud točily na Mělníku ? Řada spojů již jezdí přímo nově až do Varnsdorfu. Rádio pro Ukrajinu.

 

Mám vždy radost a nejsem sám, když se mé rodné město, ve kterém žiji již hodně přes půl století blýskne v televizi. Sice dnes zřejmě díky internetu není televize tím, čím byla za dřívějších časů, ale starší generace si navykla sledovat vedle internetu tento druh domácí kultury.

V dávné minulosti byl Mělník nejčastěji v hlavních televizních zprávách v den Mělnického vinobraní. Později si vzpomínám i díky vzpomínkovému  televiznímu programu ČT3 na soutěž Moje město, tvoje město, která měla několik dílů a tuším, že hned v prvním dílu někdy snad v únoru 1981 soutěžil Mělník s Prahou 8 ? Ten náš díl jsem novodobě s našim městem neviděl ( na název soutěže jsem tam občas narazil), ale matně si po 42 letech vzpomínám, že to končilo vítězstvím Mělníka, když se před kulturním domem konal nábor dobrovolných dárců krve, který rozhodl o našem vítězství.


Mělník pak proslavil hlavně seriál Básníci, ale natočilo se toho zde mnohem více. Když kliknete na adresu ... https://www.filmovamista.cz/lokalita ...., tek jen přímo pro město Mělník na vás vyskočí na mapě filmových míst neuvěřitelná číslice  197 . Ten internet je neskutečný pokrok. Dříve jste koukali třeba na seriál pro děti Létající Čestmír, nebo na film Mys dobré naděje a přemýšleli jste, co se tu všechno už jen točilo.

Dnes kliknete na net a máte tam do pár minut jasné důkazy, když máte podezření, že je vám nějaké filmové místo v ČR podezřele známé. Někdy to pro vás může být dokonce motivem na výlet, ale pozor na zklamání ! Nevýhodou toho všeho je, že filmaři dokáží vytvořit téměř úžasné místo, které však ve skutečnosti vypadá zcela jinak.


Mělník se v relativně nedávné minulosti objevil v televizi mnohokrát. Když pomineme reklamy, seriály, filmy i dokumenty, tak se dostáváme k reportážím a třeba vás pak i udiví, jak už dlouho máme ve vedení města to stejné vedení. Jenom MVDr Ctirad Mikeš je například ve vedení města již od roku 2010 ....


Tady narážím tuším na povodně 2013, kdy jsme mnozí stanuli za zámkem a pozorovali jsme mimo jiné, jak zde s panem starostou natáčí televize reportáž k povodním. Asi tedy nešlo o povodně v roce 2006, nebo dokonce v roce 2002. Relativně nedávno to byl místostarosta  PhDr Milan Schweigstill, když slavnostně otevřel cyklostezku dole u řeky na Polabí.


Velikou reklamu však našemu městu dělá pan Martin Klihavec, který zastává několik funkcí. Ještě teď mám v paměti významné okamžiky, kdy nejen otevíral v roli předsedy MOOS po dohodě s majiteli vždy na jeden den některé středověké sklepy, ale dokázal pozvat před mimořádnou akci třeba i představitelé nějaké televizní společnosti, nebo Českého rozhlasu, což nám dovolilo nahlédnout do prostor ještě před dnem oficiálního otevření konkrétního prostoru.

Tady je hrozná škoda, že se situace ani za nějakých nabídek  představitelů města majitelům nepohnula dále pozitivním směrem, protože mělnické sklepy jsou ceněny návštěvníky opravdu vysoko a zvláště snad velký komplex pod Palackého ulicí ....



Martin Klihavec však není jen předseda MOOS, ale také nejúspěšnější mělnický kandidát posledních komunálních voleb, sběratel a vystavovatel  historických pohlednic města Mělníka, autor i spoluautor několika knížek na témata týkající se svého hobby i Mělníka, návrhář upomínkových předmětů našeho města a v neposlední řadě i kronikář města Mělníka.

Vzhledem k tomu, že řada z nás má své zájmy rozprostřené hodně do široka i mimo dění týkající se našeho města, tak jeho aktivita je až neuvěřitelná. Neskutečný zápal zejména v oblasti historie města Mělníka tak občas přináší velké zásluhy, které to však nemají v dnešní době zrovna lehké. Když totiž pominu fakt, že čas vždy přinese nějakou veřejnou popularitu, která v některých případech časem upadá v zapomnění, nebo může i zevšednět, jako návštěvy mělnické středověké studny ( s vyjímkou knižního zaznamenání), tak ji někdy i něco zastíní.

Někdy je to přirozený nezájem občanů o téma, protože každý je zapálený pro něco jiného. Někdy to může být momentální situace ve společnosti, která zastíní jinak běžně sledovaná témata. To byl tak trochu případ právě soutěže Inkognito, kde musely známé celebrity uhádnout, čím se Martin zaobírá. Trochu to připomíná soutěž O poklad Anežky České s Markem Ebenem, kde zase někdo představoval historickou osobnost na zámku, kde se díl seriálu natáčel a ostatní hádali.

Jen proto, že jsem si poslední dobou tak trochu nadějně oblíbil seriál ZOO, ač je tam těch otevřených příběhů až moc a nic se zatím neuzavírá, tak jsem zahlédl upoutávku na následující pořad a v ukázce jsem ihned poznal Martina :-). Vězte, že v době, kdy snad oči všech lidí hledí k vážné politické situaci, tak tenhle pohled na Martina s Mělnickou kronikou v ruce, který horlivě vysvětloval, co práce obnáší, tak mě vskutku potěšil.


Mám někdy pocit, jako kdybychom v současnosti především sledovali dvě věci. Tou jednou je obchvat Mělníka. Spousta lidí nadává na zácpy a fronty aut, a chodci na nemožnost přecházení prakticky jediné důležité dopravní tepny, kde se objevují na některých místech i automobily, které tu nemají co dělat a devastují svojí váhou komunikaci i kruhové objezdy.

Je už asi jedno, kdo zavinil, že se tu několik desítek let nic nedělo, nebo zda měli být zástupci města v historii dávné i nedávné nějak důslednější, ale všichni již čekají, kdy aspoň druhá etapa skončí. Skoro by se dalo říci, že místní veřejnost již tak nějak vyhlíží to, co jistě přijde s velkou pompou v nějakém budoucím čísle Mělnické radnice a přinese to Mělníku i další popularitu na televizních obrazovkách :-).

Zatím ale aspoň občas někteří hledíme na ty kolony, pokud v nich nemusíme stát a díky tomu tu mám pro vás další zajímavost. Všiml jsem si, že autobus číslo 400 měl nad okny nápis Rumburk, a protože mě jízdní řády občas zajímaly a zajímají, tak jsem správně tušil, že něco nehraje.

A jak vidíte, tak nám linka 16. ledna 2022 změnila jízdní řád a hromada spojů již nekončí v Novém Boru, ale pokračuje bez nutnosti přestupu do Varnsdorfu, nebo vyjímečně do Rumburku.

To snad může zajímat ty, kteří rádi cestují, jezdí na výlety, nejsou zcela závislí na automobilech, nebo i účastníky Kčt-vht Mělník, kteří nedávno takový výlet touto linkou podnikli.



Ilustrační foto z prosince 2021. Dnes jezdí autobus do Nového Boru a dále z čísla 3. Do Prahy-Střížkova k metru  ze stanoviště číslo 1, odkud jezdí rovněž především linky 369 a 349 do Prahy-Ládví.

Tou druhou věcí, kterou nyní sledujeme je válka. Je to jistě důležitější událost, která by všude jinde byla asi na samém začátku článku, ale lidé si zcela logicky kliknou na www.seznam.cz , kde mají to nejaktuálnější minutu po minutě (podívat na četné televizní zpravodajské programy) a sem se jdou rozptýlit nějakým jiným téma, nebo zajímavostí.

To mi všechno prozradí statistika webu.  Prostě ten covid-19, občasná agrese v názorově rozdělené společnosti na cokoliv, otravná nemastná zima, neuvěřitelné větrné počasí a nakonec ještě ty neuvěřitelné události, které se na naši společnost od čtvrtka teď v době pomalu očekávaného jara valí, tak je to pro lidi náročné.


Vždyť ještě nedávno lidé při vzpomínkách říkali, že rozhodně na začátku nečekali, že covid-19 bude takovou dlouhou záležitostí s mnoha nepříjemnými nařízeními, a že nikdo neví, co to všechno přinese za následky. Teď už není covid- 19 number 1 a otázka zůstává.

Tak tedy nějaká zajímavost k téma, o kterou jsem prakticky také náhodně zakopl na stránkách webu mých zájmů a třeba to může někoho zajímat.



Možná si ještě pamatujete, že na konci loňského roku vypnul Český rozhlas své středovlnné vysílače a byly tu články i důvody, proč k tomu došlo. Dlouhé a střední vlny se sice šíří zejména za noci daleko, odolávají terénním překážkám i zástavbám, ale jsou velmi náchylné na různá průmyslová rušení, nejsou takové vysílače mnohdy ekonomicky výhodné a na delší vzdálenosti mají i různé úniky, 

Náš mladý posluchač, kterému šlo především o kvalitu příjmu hudby i slova, než aby obdivoval vzdálenost k vysílačům, tak již v 90. letech poměrně brzy zakoupil přijímače pro příjem VKV (FM), které převládají dodnes, ač už jsme v digitální a internetové éře. My, kteří se zajímáme v nějaké míře o rozhlas všeobecně, tak pochopitelně občas na SV i DV zavítáme ( pokud nám to doma průmyslové rušení dovolí) a zjišťujeme, co tam lze ještě naladit.


Posledním rozhlasovým hitem jsou rádia pro lov DAB+ / FM.   Zatímco většina obyvatel se raduje z každého obvykle tuzemského multiplexu ( soubor několika rozhlasových stranic), který se jim podaří do nových právě zakoupených přijímačů díky okolním vysílačům doma dostat, tak četná odnož radioamatérů si lebedí při podmínkových dálkových záchytech. Bádensko je poměrně vzácnost, ale jednou za čas se dá i na mělnické vyhlídce za zámkem ulovit jeho muxy a programy se slade show ( obrázky ze studia, hostů, krajiny, obaly desek, textové zprávy, tabulky počasí i třeba měnový poměr financí).


A není to nezajímavé, protože u nás ještě zůstalo v pásmu SV několik soukromých stanic s menším oblastně postačujícím výkonem a zejména za hluboké noci k nám pronikají stanice z Rumunska, Itálie, Španělska a  i slabé anglické vysílače. Někdy pak naladíte i Alžír, Egypt atd. Když vám to doma nejde, tak aniž potřebujete pro vše výše jmenované anténu, tak mnohdy stačí vyjít někam s rádiem ven, kde není ono průmyslové rušení, které způsobuje chrčení, nebo zcela nemožnost stanici poslouchat.

Mnozí opravdoví radioamatéři pak v terénu natahují 10 - 20 metrů dlouhé drátové antény, na které pak lze za určitých technických podmínek zejména v pásmu SV zachytit třeba i stanice z Brazílie a USA ( většinou nad ránem), ale to jsou většinou opravdoví fandové rozhlasového éteru, které zaručený internetový příjem doslova nudí. To je vlastně podstata celého tohoto hobby, že ulovíte něco, co nejde každý den, co je třeba i daleko, nebo je to doslova náhodnou vzácností.


Dokonce i v pásmu dlouhých vln ještě zůstalo v Evropě několik málo stanic, ale ty jsou ještě hůře v průmyslovém rušení slyšitelné, než ty na SV. jaké to jsou ? Máte je na konci tabulky ....


Dělal jsem mimochodem nedávno v prosinci pokus a bylo to oproti roku 2005 celkem zklamání, protože na DV jsem místo všech stanic i Alžíru díky rušení naladil snad jen frekvenci 225 kHz z Varšavy. Tak silné rušení tu zkrátka již je od všelijakých průmyslových přístrojů z okolí a ven se mi kvůli pokusům na DV a SV nechtělo a ani mě to zatím nenapadlo.

 Tam se ostatně chodí zejména kvůli lovu zahraničních vysílačů v pásmech DAB+ a FM, abychom si pak o úlovcích  na webech povídali. Vzácně se však probírá i to SV a DV, když je,, okurková sezóna" a není nic nového, nebo vzácně vzdáleného k ulovení. Nicméně jsem včera objevil článek, který může vedle internetu třeba někoho zajímat ....


To je tedy v tomto článku vše, a protože nerad něco slibuji a raději překvapuji, tak vám přeji příjemnou sobotu !





2 komentáře:

  1. Ahoj Stando, potěšilo mě, že i o mém vystoupení v TV jsi zde tak krásně napsal. Děkuji Martin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martine, děkuji za komentář. Jen jsem se se čtenáři podělil o několik soukromých myšlenek daného okamžiku :-). Ahoj.

      Vymazat