sobota 12. února 2022

Víte kde je Donínsko, České Nizozemí, Česká Falc, nebo co byl Záhvozd ? Co máme společného s Horní a Dolní Lužicí ? Krásná a relativně nedaleká místa s určitými zvláštnostmi.

 


Na vršku leží pevnost Königstein, dole je stejnojmenné městečko a v popředí železnice DB v sousedství řeky Labe. Záběr je vyfocen z jediného krátkého silničního úseku, který mi na celém úseku mezi Děčínem a Drážďany přišel do cesty. Zbytek byla cyklostezka.

Včera jsem se v jednom komentáři dočkal  anonymní reakce, že je prý poslední článek moc dlouhý. Asi to budilo u čtenáře dojem proto, že mezi odstavci nebyly ty typické obrázky, které nejen články, ale ostatně  mnohdy i knížky poněkud vylepší a na Soutoku je rád do článků zařazuji.

To mě docela motivovalo k tomu, abych utvořil článek spíše s odkazy. Jednou mojí zálibou je určitým způsobem historie a zeměpis. Samozřejmě mě těší, když znám i něco patriotského z regionální historie, nebo aspoň vím, kde ty materiály pro případné osvěžení paměti najdu, ale to je jen jedna oblast historie.

Pak je tu historie, kterou se především učíme ve školách a ta má ještě své určité oblasti, které se buď vyučují jen velmi okrajově, nebo o nich prakticky nevíme. Vzpomínám třeba na televizní soutěžní reality show Výměna manželek, kde si díky jednomu dílu uvědomila celá řada lidí, že také vůbec někde v Rumunsku existuje nějaký Banát, kde se domluvíte dokonce česky, jen se tam trošku pro někoho od nás příjemně zastavil čas.

https://www.banat.cz/

Labe a v pozadí kopec opravdu krásného tvaru jménem Lilienstein.

Mě osobně zasáhla jiná příhoda. Prohlížím si tak začátkem 90. let Ottův historický atlas, když si povšimnu jakéhosi výběžku do Saska v oblasti města Děčín. Kde by mě jen do té doby napadlo, že má území dokonce 200 let nepřerušenou historickou vazbu na České království a nazývá se Donínskem podle dnes saského města Dohna. Právě zde najdete město se zvučným staročeským názvem Perno ( saská Pirna) i opravdu krásný kopec Lilienstein.

Uvidíte, že až tam někdy přijedete třeba i na kole, tak ačkoliv budete v zahraničí, tak se díky blízkému přeshraničnímu Česko- Saskému Švýcarsku a právě Donínsku budete tady jen kousek za hranicí cítit tak nějak podobně dobře i zvláštně, jako v blízké Horní Lužici, kde užívají mimo úřední řeči i jazyk nám celkem srozumitelný.

https://palba.cz/viewtopic.php?f=269&t=8088

https://cs.wikipedia.org/wiki/Don%C3%ADnsk%C3%A1_p%C5%99e

Když už jsme u té historie, a že právě pro nás je Karel IV. takovým mělnickým otcem, tak nesmíme opomenout i bavorské území s historickým názvem Česká Falc. Zde je ta vazba sice mnohem kratší a dala by se časově přirovnat v délce k Zakarpatské Ukrajině, ale nelze ani přes rozdílné století tento fakt přehlížet, byť ji Karel IV. vyměnil později za Braniborsko.


Krásná Lípa je se svým domem CHKO Česko - Saské Švýcarsko i místním pivovarem ( čelně na snímku) důležitým vstupním bodem do oblasti.

http://soutok.blogspot.com/2020/01/jeden-den-napad-druhy-den-skutek-takovy.html

Žijeme dnes i přes momentálně nepříliš příznivou covidovou politiku v EU a máme k Bavorsku v mnohém velmi blízko, tak proč si vedle krásného Řezna i Pasova, kam se snadno dostanete na jednodenní výlet i vlakem, a kde potkáte v sezóně  řadu krajanů i společenských tamních občanů, tak proč si Českou Falc také nepřipomenout ?

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A1_Falc

Dnes nám jezdí přes Mělník autobusová linka číslo 400 PID a ačkoliv často končí v Novém Boru pod Lužickými horami, tak pár spojů jede přímo až do Šluknovského výběžku. Tam je ovšem  z našeho města cenově mnohem výhodnější cestovat ráno na celodenní jízdenku DUK po železnici se dvěma přestupy ( Ústí nad Labem a Děčín) a ještě si můžete vybrat, zda do něj pojedete přes Krásnou Lípu, nebo linkou U28 přes Sasko.

https://soutok.blogspot.com/2013/10/vy-tak-krasne-pisete-napiste-nam-pro.html

Léto na pomezí Lužických hor a Šluknovského výběžku. Pohled od Jedlové směrem k Varnsdorfu nabídl i podstatně bližší romantický záběr.

Šluknovský výběžek se ve středověku jmenoval Záhvozd a možná vás překvapí, že jeho pozdější vnější kolonizace neprobíhala ze Saska, ale z Durynska, Horních Franků v Bavorsku a dokonce až z Nizozemí. Tak, jako u nás máme například oblast, kde se říká Česká Kanada, nebo Česká Sibiř, tak tady máme i méně známé, ale poetické České Nizozemí.

https://www.kudyznudy.cz/aktuality/svetovecesko-a-sluknovsko-temer-nezname-ceske-nizo

Ze Šluknovského výběžku pak ještě vybíhá do saského území takový nenápadný, ale docela hluboký výběžek, který najdete severovýchodně od města Šluknov. Kdysi v něm stála až do roku 1960 naše nejsevernější obec, kterou později vystřídala osada Severní v obci Lobendava. Dnes území patří stále ČR a do dnešních dní se zde zachoval hřbitov, vodojem ( obojí zrekonstruováno) a kříž, kde probíhají srazy bývalých rodáků především německého obyvatelstva.

Zhořelec je německo- polským městem nad řekou Nisou pramenící nedaleko Jablonce nad Nisou. Jeho historická část v Německu je úchvatná.

Vede sem od Šluknova podobná polní cesta, jako z Mělníka- Blat do Hleďsebe. Nejprve jdete otevřenou krajinou s výhledem na několik rybníčků. Samotný výběžek je zprvu zalesněný. Přecházíte tu přes most takzvanou peážní trať, která je nejsevernější železniční tratí na našem území. Jde o železnici DB a nikdy tu vlaky nestavily. Protože se výběžek k severu ještě mírně rozšíří do podoby hlavy větrného draka, tak si povíme ještě o jedné specialitě. Asi  1 500 metrů protéká německá řeka Spréva našim výběžkem a z toho je 800 metrů říčkou pohraničí.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Fukov

Aktualizace 13.2. 2022 v 18.10 : Tak vypadala dnes již zaniklá obec :

http://www.zanikleobce.cz/index.php?detail=9860

O Lužici a zejména o Horní Lužici jsem tu již také psal. Zejména doporučuji navštívit města Budyšín, Zhořelec a Žitava.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lu%C5%BEice

http://www.luzice.cz/

http://soutok.blogspot.com/2014/02/nejkrasnejsi-mesta-na-severu-ceskeho.html

http://soutok.blogspot.com/2014/02/nejkrasnejsi-mesta-na-severu-ceskeho_21.html

Budyšín. Hlavní město Horní Lužice. (Bautzen)

Na tomto území je zajímavá nejen jeho historická vazba na Čechy a i obě slovanské řeči vedle úřední němčiny, které nám jsou mile téměř srozumitelné, ale především i fakt, že jde o území, na které bychom po absenci Lužických hor ze severu našeho okresu téměř viděli a kde se příjemná příroda snoubí s historickou výstavností tamních měst.

Česká republika má různým způsobem vazbu na celou řadu území, ale dnes jsem vybral ty, které nám jsou nějakým způsobem nejblíže a lze je celkem relativně jednoduše při určité snaze navštívit.

Pěkný víkend !

2 komentáře: