neděle 5. prosince 2021

Ani sníh a prosincové nedělní odpoledne nezastavilo stavbu obchvatu Mělníka. Benzín si drží stále stejnou cenu. První sníh přinesl i první sněhuláčky.

 

Článek je aktualizován ( na konci).

Někdy se dá spojit procházka i s vyzvednutím nějakého zboží a dnes je všeobecně nakupování v neděli odpoledne docela běžná věc. Konečně, jsou tu už téměř Vánoce, a tak nikoho vlastně už ani nepřekvapí, že od kruhového objezdu na Pivovaře až po jatecké závory prakticky stojí auta v kolonách a kolem marketů to žije.

Sám jsem byl tak trošku zvědavý, co nám dělá cena pohonných hmot, když už jdu kolem ale když porovnám toto foto se snímkem ze 7. listopadu, tak stojí pořád vše stejně. Vůbec nevím, ve kterém mělnickém médiu jsem nedávno četl, že jatecké závory jsou z bezpečnostních důvodů a kvůli sousedství stavby pro pěší uzavřeny, ale nebylo tomu tak.

Ostatně, rozumný člověk ví, že jiná je situace, když někde ve všední den za světla  popojíždí pracovní stroje a jiné to je, když stavba prakticky spí a na komunikaci ještě nejsou nebezpečná místa. Posledně mě jeden zaměstnanec ujistil, že tu bude opravdu nadjezd nad tratí, a tak jsem se byl podívat, zda už tu nespatřím třeba nějaké zvedání terénu.



Jak vidíte, tak nám tu již roste nějaký šalung, a protože předpokládám, že tu současně se stoupajícím terénem nájezdu na most vyrostou směrem k městu snad i protihlukové zábrany, tak jsem opravdu zvědavý, jak se to tu vlastně bude vyvíjet.


Při určitém přiblížení vidíme, že se na stavbě i v neděli, téměř v 16 hodin před západem slunce pracuje.


Pokusil jsem se i o nějaké snímky, které budou třeba jednou takovou určitou výpovědí, že se tu něco dělo protože práce se sama neudělá a současně se může divák tak trošku podívat, jaký svět komunikací tu pod námi v zemi leží, když tudy chodíme pěšky, nebo projíždíme automobily. Je pravdou, že takových fotografů je celá řada, ale tento obchvat je jedinečný tím, že je nejen nesmírně důležitý, ale čekali jsme na něj celá desetiletí a nyní jsme svědky jeho postupné realizace.




Zrovna, když jsem se přiblížil k závorám, tak se spustila výstražná světla a  v dáli jsem spatřil krásně barevnou lokomotivu Siemens Vectron, která to opravdu valila dobrých 100 km/hod. Pro zajímavost zde uvedu, že traťové úseky mívají svoji povolenou maximální rychlost, která je v Mělníku až 120 Km/hod a platí prakticky pro úsek od Liběchova až do Kolína. Tolik mapa na ...

Aktualizace 2 odkaz : 10.12.2021 v 19.50 :

    Odkaz níže by vás měl dostat na stránku, kde zcela nahoře najdete odkaz ,, Největší traťové rychlosti", na který kliknete. ( mapa ČR s traťovými rychlostmi).  Po kliku  na odkaz se vám stáhne soubor PDF na lištu, kde ho již jen kliknutím otevřete. 

Bohužel se mi nedaří zde umístit nějaký  funkční přímý odkaz ( stránky s tímto obsahem na webu Správy železnic si žádají jakousi registraci), tak to zkuste přes vyhledávací adresu níže. Soubor PDF se vám po kliknutí stáhne na lištu, a pak už stačí jen soubor klikem otevřít To by mělo snad jít. Mně naštěstí ano a opravdu nejsem příznivcem různých registrací na všelijaké stránky jen kvůli tomu, že chce člověk ,, prakticky jen snad až vyjímečně" na nějakém webu něco zjistit. Ještě, že to občas z Google jde.

https://www.google.com/search?q=Nejv%C4%9Bt%C5%A1%C3%AD+tra%C5%A5ov%C3%A9+rychlosti&rlz=1C1SQJL_csCZ775CZ775&oq=nejv%C4%9Bt%C5%A1%C3%AD+tra&aqs=chrome.0.69i59j69i57j0i512l8.12317j1j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Zde je odkaz přímo na krásnou lokomotivu na obrázku:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Siemens_Vectron

Bohužel jsem nestál v takové pozici, kdy vznikají ty nejtypičtější záběry jedoucích lokomotiv a daný uhel pohledu umožní foto jedoucího stroje nerozmazané. Na druhou stranu bývají tyto záběry někdy považovány za umělecké, protože vlastně vypovídají o tom kontrastu statické krajiny a téměř letícího stroje.


Když jsem dnes dokončoval svůj procházkový okruh, tak jsem  narazil i na první letošní sněhuláčky, kteří již pomalu táli a tma se již opět vkrádala do našeho života. Nicméně jsem se kousek nad Vrázovou vyhlídkou opravdu zasmál. Šla tam taková rodinka s dítětem. Maminka fotografovala směrem k Řípu, kde se trošku jakoby válely červánky a chvílemi se zdálo, že chce mít hlavně na obrázcích i synka v popředí.

Tatík šel asi o 15 metrů vpředu, když náhle vybuchl : ,, Člověče, dneska je zrovna takovej hnusnej den, a Ty se tady dáš  do velkýho focení ! " To mě rozesmálo.

Hezký zbytek adventního víkendu a pokud možná pohodičku do posledních dní roku :-).

Aktualizace 10. 12. 2021 v 17.45 :

Právě jsem obdržel díky komentáři zajímavý odkaz, který rád zveřejňuji :







4 komentáře:

  1. Video za listopad z ŘSD
    https://www.youtube.com/watch?v=EBLMKnPKzWE&t=155s

    Pozn.: link na "rychlosti (1).pdf" vede k vám na PC, dokument je nedostupný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Nevím, ale normálně jsem odkaz zkopíroval do webového řádku a po reklamě se mi nějak podařilo na kanále youtube spustit video ( 2.35 minuty) ze stavby obchvatu.

      Tak jistě, snímky z dronu, nebo z letadla jsou vždy působivé. Jenom je možná trošku škoda, že je to bez komentáře. Vypadá to, že tam na těch vysokých roksorech zřejmě vyroste protihluková bariera a souběžně s ní se rýsuje betonový podklad budoucí vozovky. Připadá mi to však na dva pruhy úzké, ale je dost možné, že nejprve dělají jeden pruh, a pak k němu paralelně přidají druhý. Zatím není v reportáži vidět ještě místo, kde se asi bude silnice zvedat a později přemostí trať.

      Ale jinak pěkné ! Díky za odkaz. Vaše práce to video ? Jednou jsem někde i objevil snad nějaké městské stránky, kde je bohatá dokumentace různých staveb, které se na Mělníku konají.

      Ale, tak myslím, že se snad nikdo nezlobí, že to také fotografuji. Jsem rád, když mohu být občas u něčeho na vlastní oči a udělat si i nějaké vlastní snímky, na které se lidé zde na webu také rádi podívají. Díky a hezký víkend !

      Vymazat
  2. Nedostupný je váš odkaz v článku na soubor- PDFko.
    Video není moje práce, je to práce ŘSD ale jsem fanoušek dopravních staveb, takže sleduji i tohle. Zkusím dohledat podrobnější podklady.
    Každopádně jsou určitě všichni čtenáři rádi za aktuálni fotky od vás. Díky za zajímavé články!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cituji :,, Nedostupný je váš odkaz v článku na soubor - PDFko." Takový přístup se mi líbí ! Nefunguje to, tak se ozvu. Díky za zájem ! Teď už se tedy snad na tu mapu dostanete. Přeji Vám hezký víkend, dobré zdraví, co nejvíce radostí z maličkostí a jsem pochopitelně rád, že vám některé články přišly zde na webu aspoň trošku zajímavé :-).

      Vymazat