neděle 6. června 2021

Krásný a zajímavý procházkový okruh vede z Mělníka podle Labe do Hořeních Vinic a po Turbovickém hřebeni zpět. Na Mělník zavítalo první opravdové horko. Říční mapy Evropy povýšily Mělník. Muzeum v létě ( program a podrobnosti).

 


Měl jsem v posledních letech ve zvyku si začátkem jarního období zajet na bájný Říp, ala letos to neustále odkládám a důvody jsou minimálně dva. Z krásných tří vyhlídek bych tam nic neviděl, a jak jsem psal již posledně, tak nejde ani dálkový rozhlasový příjem.

Po páteční předpovědi počasí, se rýsovala jistá naivní šance. V sobotu ve 14 hodin už má pršet, tak by se mohl vyčistit vzduch a na Říp by se dalo jet v neděli. Jenže, to už dávno neplatí. Přijde horko, pak krátce sprchne a za chvilku je už zase horko. S výhledy druhý den nepočítejte.

Posledně jsem však také napsal, že si člověk vždy dokáže najít nějakou zábavu a obvykle je zase co zkoumat. Jinak tomu nebylo ani první červnovou sobotu. Nu což ? Mám v mobilu novou aplikaci na určování kopečků, tak by to mohlo být pro změnu zajímavé v místech, odkud jsou vidět za podmínek kopce, které jsou případně  Mělníka vidět jen z chrámové vyhlídkové věže.

Taková místa jsou za mělnickou částí, kde se říká Brabčov. A pak tu mám nově kompas, který ukazuje i nadmořskou výšku, tak je třeba zkontrolovat, zda bude opravdu u mělnického zámku naměřena hodnota 220 m.n.m. a dole u řeky nad hladinou u cukrovaru těch 156 m.n.m. Pro zajímavost uvádím, což lze dohledat i na mapy.cz, že řeka Labe na svém toku od cukrovaru až po ústí říčky Pšovky poklesne o jeden metr na 155 m.n.m.

To vše samo o sobě mi dalo ihned tip na procházku. Že bylo venku po tom chladném období neskutečné horko ? Tak jistě, ale člověk nemůže být, jako nějaká zhýčkaná slečna. Je to vlastně taková bojová příprava před dovolenou, která nabídne podobné situace. Plán byl na světě :-).


Kde jinde začít, než na jednom z nejkrásnějších místech Čech. Divím se, že na to celá řada Mělničanů ještě nepřišla. U obou vyhlídek za zámkem naměřil kompas správné hodnoty a já se vydal na první jakýsi pěší trénink před dovolenou. Co ale fotit ? Vždyť ty snímky u zámku jsou sice krásné stejně tak, jako výhledy do kraje, ale opakují se stejné motivy a chtělo by to aspoň občas něco nového.

Jak tak vidím ekovláček v Polabském parku, tak jakoby mě zase políbila umělecká múza :-). Však hned zase přichází pokračování. Považte tu atmosféru, kdy si dva starší lidé z Prahy zajedou na svoji chatku, pán nahodí rybářské pruty hned vedle mé oblíbené vrby a začnou užívat své nevšední chvíle.



Tady vás musí nutně napadnout, jak jsou ty národy rozdílné. Zatímco třeba Němci jezdí na víkendy do různých penzionů a poznávají neustále nové kouty nejen své vlasti, tak my tíhneme odjakživa k chataření a k návštěvám stejných lokalit. To nám ukazují i staré filmy z dob protektorátu.

Šel jsem tak podle řeky a říkám si : ,, Kolikrát já tu už jen fotil tu zatáčku řeky Labe s cukrovarem ? Kolikrát jsem to fotil jen i obráceně s chrámovou věží na pozadí ?" Je tam prostě u řeky krásně, ač se za stromy neschováte. Dáme si tedy dnes nějaké zátiší trochu dále, kam ani já moc nepřijdu.

O Tuhaňské svodnici jsem tu kdysi již také psal a má velmi zajímavou kilometráž svého toku. Pramení v lukách až za obcí Červená Píska a dvakrát se přiblíží k Labi ( Tuhaň, Kly), ale do řeky se vlévá až v katastru Mělníka do tzv. Staráku.

Historie toku řek a potůčků je úchvatná.  Kdo se zajímáte o soutok řek Labe i Vltavy, tak jistě víte, že v minulosti byl Úpor protkán mnoha rameny řeky Vltavy, a to nejvzdálenější se do Labe vlévalo dokonce až u obce Obříství. Tak to popisuje ,, Albrechtova kronika ". Je docela zajímavé, že nedávno se objevila dosud snad nepublikovaná veduta, kterou jste mohli spatřit na stránkách historické skupiny.

Zajímavé jsou i informace z publikace Na Mělníku ...

https://www.facebook.com/melnikmesto/photos/a.313438965693965/1017849878586200/

...., kde se čtenář dozvídá o druhohorním Labi, které mělnický kopec obtékalo a modelovalo ze severu. Dnes k nám z těchto míst přitéká říčka Pšovka. Ta dokonce z Mělníka udělala údajně ostrov, když se u obce Jelenice rozdělila do dvou toků. Takovým pozůstatkem je dnes Jelenický potok, který své skromné litry vody přivádí do obce Přívory, kde se vlévá do Košáteckého potoka, který vtéká do Labe naproti Spolaně v Neratovicích. V nejkratším místě je mezi oběma toky v Jelenicích ( Pšovka, Jelenický potok) pouhých 243 metry a spád jeden metr.

Pokud bychom toto tedy propojili, tak je Mělník skutečně na ostrově :-).

Mohl jsem v zahrádkářské kolonii Kly fotit plno hezkých chat ( to tu už někde jednou mám), ale vybral jsem si takovou stavbu, která může připomínat pionýrské začátky osídlování budoucích USA :-).

Turbovická vinice, se se svými vížkami neokouká.


Tady již stojíte na státní silnici do Prahy, protože ji zde zkrátka musíte opatrně s rozhledem přeběhnout. Odměnou jsou obě roztomilé stavbičky.

Pak nás čeká mírné táhlé stoupání a před první budovou si zajdeme vlevo pod domy pro tyto krásné záběry. Schválně zde uvádím tři ohniskové vzdálenosti, protože každá má jiný pocitový obsah. Detail na město.

Město s věžičkou a vinicí Turbovice.

Bez zoomu si uvědomíme, jak jsme relativně již daleko od domova a v záběru máme i horu Říp.

Mohl jsem tu fotit celou řadu krásných výhledů k jihu, nebo majetnější stavby a pozemky, kterých je tu neskutečně mnoho, ale vybral jsem si snímek ze zahrádky jednoho starého domečku s letopočtem na štítu snad 1906. Je to jako v té komedii Vesničko má středisková. ,, Jemu se líbí ty naše barabizny že jo  :-) ?"

Koníčci přišli, jako na objednávku. Opravdu je tam krásně, jen žádný stín a horko. Prošel jsem celé Hoření Vinice po hlavní komunikaci, která vás dovede až do Záboří a skončil jsem na kilometru 5.5 u tamního malého hřbitova.

Tudy už prochází zelená značka, která má dnes honosný název Poutní cesta Blaník - Říp. Také jsem tu o ni loni psal. Ta vás vede zpět k Mělníku přes pole, ale s oblibou z ní po několika metrech odbočuji ještě směrem k severu, kde běží souběžně polní cesta, která naopak nabízí výhledy k severu, nikoliv k jihu.

Za dobrých podmínek s ní spatříte Ještěd a případně i Krkonoše. Podmínky však nejdále nabízely Vrátenskou horu a nebyl vidět ani Bezděz. Krásné je i to, že nejdete kolem stožáru mobilních telefonů, kde je stavení s nepříjemnými psy, ale dále se napojuje zkratka, která vás téměř v přímém směru vede až na Brabčov.

Ovšem, mobilní aplikace s popisy kopců, se chová zajímavě. Vrátenskou horu načetla jen jednou a mezi Nedvězím, Houseckými vrchy a Cecemínem, se nic nezobrazovalo. Až nad Skuhrovem se objevilo Hradiště ( snad u Kadlína) , Mužský 44 km a rekordem byl Humprecht 49.5 km. Přitom nelze říci, že by něco bylo vidět :-).

Určitě by to chtělo pořádný výhled, a pak by se snad vidělo, zda je aplikace schopna ukázat i názvy kopců vzdálených třeba i 60 km, nebo snad i ty v Krkonoších.

Poslední snímek dnes věnuji opravenému křížku z roku 1906 nad usedlostí Turbovice u odbočky do Skuhrova. Výlet lze různě zkracovat, lze jet autobusem z Brabčova, ale správný turista dojde zpět k zámku, kam je to celkem 12 km. Přeháňka mě opravdu chytila, ale naštěstí u cukrovaru, kde jsem byl na zastávce autobusů aspoň trochu krytý a několik minut jsem tu vydržel.

Včera jsem se večer také dozvěděl o zajímavé říční mapě, kterou využívají nákladní lodi ke svým plavbám. Vypadá to, že už je to s úpravou pro České území a  Mělník .....

http://www.tv-adams.wz.cz/vodni_cesty_evropa.html

Loď MS Katja dnes plula do Mylhůz ( Mulhouse) a zrovna jsem ji zachytil kousek před Basilejí, když odbočovala z Rýna do kanálu, který spojuje tento veletok s řekou Rhona ve Francii.


A ještě tu mám kalendář akcí v muzeu na léto a trošku toho povídání.

Regionální muzeum Mělník - Léto v muzeu začíná...Srdečně zveme!

Vážení a milí návštěvníci a příznivci mělnického muzea,

 

Léto v muzeu již brzy začne!!!

 

Srdečně Vás zveme na letní výstavy:
22. 6. - 15. 8./VELKÝ SÁL
GEOCACHING - HLEDÁNÍ POKLADŮ? - interaktivní výstava, na které si vyzkoušíte principy novodobého hledání pokladů na vlastní kůži...

22. 6. - 19. 9./MALÝ SÁL

NA PLNÝ PLYN
Výstava s doprovodnou soutěží. Mělnický sběratel autíček Martin Švec představí své modely různých typů kovových vozidel. Jeho sbírka čítá necelých 3 000 kusů!!!

 

V kavárně na Vás čeká výstava fotografií Ladislava Záruby Mělnická zastavení.
Ve vstupních prostorech Vám zvedne náladu barevná výstava prací žáků ZŠ J. Seiferta Mělník Co už umím (?) XIII.


O prázdninách se na Vás tradičně těší Tetička Mína a Kocourek Švarc.
V září si nenechte ujít přehlídku historických kočárků Liberta 95 na radničním dvoře, či představení Vinnetou ve Lhotce...Více v příloze.

 

Přeji krásný den a těším se na letní setkávání s Vámi!

Kristýna Frelichová, DiS.

PR a propagace




Pohodový vstup do dalšího týdne !

Žádné komentáře:

Okomentovat