neděle 17. ledna 2021

Nové testovací místo na Covid v Mělníku. Signál rádio již naladíte na jiné frekvenci. Po víkendu prý již začne opravdu vysílat Hlas Prahy. Imunitou proti virům je hlavně dobrá nálada. Den památky Jana Palacha.

 



Psalo se o tom v médiích prvně snad již před rokem a půl. Minimálně tu máme tento rok starý článek

 ...https://digital.rozhlas.cz/signal-radio-ziskalo-novou-frekvenci-pro-melnik-stejnou-jakou-vyuziva-hitradio-v-8136332

Jeden z diskutujících fóra dnes přišel s upozorněním, že již změnu zaznamenal a Soutok to ověřil. Rozhlasová stanice rádio Signál se studiem v Mladé Boleslavi, která se stala pověstnou především díky svým večerním retro kabaretům ( 19.00 - 23.00) změnila několik parametrů.

Nejdůležitějším je změna frekvence. Místo původních 107 MHz ji nově naladíte na 99.9 MHz. Dále se snížil výkon z dosavadních 200 Watt na 100 W a mělo se změnit i místo stanoviště vysílače. Ten byl původně umístěn na střeše panelového domu poblíž hřbitova Sv. Václava v ulici Pražská a nyní by měl být na střeše hotelu Ludmila v Rousovicích.

Jenže, když se podívám na výborný web našich sousedů https://fmscan.org/index.php , tak tam se stále udává snad ještě původní stanoviště, byť mají frekvenci již změněnu. Rádio Signál je nástupcem rádia Jizera ( Mladá Boleslav) a Hey! ( Praha). https://www.radiotv.cz/radio/signal-radio-praha-mlada-boleslav/

Nedávno jsem tu dával článek s názvem ,, Vysílá rozhlasová stanice Hlas Prahy"

http://soutok.blogspot.com/2020/12/vysila-rozhlasova-stanice-hlas-prahy-v.html

Stanice tehdy sice ještě nevysílala, ale ono to tak nějak do světa rozhlasu patří. Však znáte ty různé znělky a věty : Govoriť Maskva. Volá Londýn. Posloucháte vysílání Českého rozhlasu. This is radio ...

Zkrátka, prý se ještě neví, zda už to bude konečně v pondělí 18. ledna, nebo v průběhu týdne, ale teď už snad konečně začne bývalá internetová stanice Hlas Prahy vysílat v muxech Teleka v pásmu DAB+ doopravdy. A nutno říci, že to pro Mělník rozhodně není špatné, protože Teleko sem dosahuje ze tří směrů podobně tak, jako Čro.

Mělník tedy patří k městům, kde se DABu + daří nejvíce a na tyto dvě české společnosti ( Čro a Teleko) vám zřejmě bude doma v interiérech stačit pouze vysunutý teleskop bez nutnosti nějaké externí antény. 

http://www.digitalradiodab.cz/mapy-pokryti.html

Ještě jsem přidal odkaz na mapy pokrytí všech našich společnostní. Společnost RTI.cz je na mapě trochu podhodnocena. Ve skutečnosti ji lze na Mělníku na mnoha místech také poslouchat.

Aktualizace 18.1. v 11.16:  Stanice Hlas Prahy již vysílá.


Pokud to náhodou nevíte, tak má Mělník nové testovací místo na Covid-19. Tam, kde z mělnického autokempu vyjížděla bočními vraty vždy v červnu krásná auta, aby tu na parkovišti před koupalištěm jejich řidiči předvedli ukázku jízdy zručnosti, tak tam nyní stojí tato testovací mobilní buňka.

Otevřeno je každý všední den od 8 do 12 hodin a více se dočtete zde na stránkách města Mšena ...

http://www.mestomseno.cz/index.php?cmd=page-single&type=102&action=2&news_id=1821&webSID=8157e46ad3af2b8c095cf397dff0e9dc

Osobně věřím spíše těm, kteří říkají, že stres a strach jsou prvními kroky k virové nákaze. Navíc se objevují články, kde čtenář doslova dostane strach, se nechat očkovat, protože ono se vlastně pořád vůbec nic neví. Najednou přijde článek, že někomu po očkování ochrnuly svaly v obličeji. Nebo zase ten, že někdo prodělal lehký průběh, dostal se z toho, a po třech měsících, se dostal až pod přístroj.

Však sami víte, že se někdy stačí jenom o nějaké nemoci bavit a dočasně dostanete příznaky, které vzápětí odstraní něco pozitivního. Naše mysl je prostě velký kouzelník, který nepotřebuje stres a násilí, ani někde vysedávat v čekárnách zdravotníků.

Roušky dnes málokdo nosí, pokud nejde zrovna do dopravního prostředku, obchodu, k holiči, nebo do práce, ale tady je každá rada drahá. Máme zrovna takové roční období, kdy sice lidé už mnoho nekýchají a nejsou snad tolik nastydlí, jako na podzim, ale tady může být užitečná.

Ocenit ji můžeme také v mrazivém počasí, kdy nám chrání obličej, zabraňuje polykání studeného vzduchu, smogu z aut, nebo i dýchání mikroskopických prachových částic z vysavačů apod. Najde se nyní prostě i řada důvodů, se na ni dívat trochu pozitivněji. Nejsme na ni zvyklí, jako lidé v Asii, ale bez ohledu na její sporný význam možná není zrovna v těchto dnech tolik na obtíž, jako jindy.

Mohl bych ještě v debatě o Covidu-19 pokračovat a dostat se až na samou hranici, kde se rozhoduje, koho se ještě pokusit zachránit a koho už třeba pro nedostatek přístrojů nechat v poklidu pod opiáty z tohoto světa odejít, ale to třeba zase jindy. Myslím, že je dobré se hlavně nestresovat a snažit se nechodit nebezpečným věcem moc naproti, byť to někdy zkrátka moc nejde. Řada lidí je družných.




Dnes si naše společnost připomněla člověka, který se rozhodl, jako později řada dalších demonstrovat svým vlastním zapálením nespokojenost s tím, co se u nás v politické oblasti tehdy událo.


Mělník dostal v roce 2009 zajímavé umělecké dílo, které mělo tak, jak je to obvyklé v době instalace svoji kritiku. Máme tu tedy toto umělecké dílo již rovných 12 let a možná vypovídá více, než sám autor očekával.


Soutok rád používá citát, že vše souvisí se vším, který jsem snad prvně četl v knížce spisovatele Ludvíka Součka z mělnické knihovny. Náš svět je plný válek, hořících vojáků, ale i učenců, kteří skončili na hranici. Je to smutné a kruté, ale je to tak. Na to všechno se dá vzpomenout a blízkost školy vyzývá k malé vzpomínce.

Už jako dětem na ZDŠ nám bylo moc líto, když jsme se učili o smrti Jana Husa, který byl upálen. Opravdu se s tím nedalo nic dělat ? Třeba by ho pustili. Neměl co ztratit. Třeba by to doma nějak lidem vysvětlil a oni by ho pochopili :-).

Bylo nám líto Giordano Bruna a připadalo nám nespravedlivé, že lidé, kteří už tenkrát věděli, že Země obíhá Slunce, tak měli tak těžký život a byli na hranici života a smrti upálením.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Giordano_Bruno

Takovým našim hrdinou byl Galileo Galilei , který prý odvolal své učení, což ho mělo zachránit od smrti upálením. Ten měl údajně po odvolání rozsudku prohlásit ono slavné: ,, A přece se točí." Tehdy jsme už nějak vypustili zbytek jeho života a líbilo se nám, jak si s věcí poradil. Proč si kvůli nevědomosti, či blbosti druhých nechat zbytečně vzít život ?

On nakonec díky svému vysokému věku skončil tak, jak se píše v článku a autor tam vysvětluje, že je dost nepravděpodobné, aby si toto na takovém místě v danou dobu dovolil vyslovit, ale je pravda, že tato věta vešla do dějin. ....

https://dvojka.rozhlas.cz/proc-se-rika-a-prece-se-toci-7602784

Hezký zbytek víkendu a ať vás potkávají spíše optimističtější věci, ač k životu žel patří i to druhé.


Žádné komentáře:

Okomentovat