úterý 19. ledna 2021

Zmizení meteorologického sloupu u zámku rozladilo mělnickou veřejnost. Rozhlasová stanice Hlas Prahy uvedla slade-show na vyšší level, než bylo dosud běžné.

 


Dnes již snad nechybí v každé domácnosti a nutno říci, že míváme období, kdy ji pozorujeme méně, a kdy naopak více. Ačkoliv používaly teploměry i barometry již v pozdější době i naše babičky, tak počasí bylo spíše záležitostí mediální a ještě na začátku 90. let si vzpomínám, že tam někde v místech, kde dnes stojí restaurace Šatlava, tak tam byla ve výloze nějaká meteostanice, která nabízela zájemcům pohled na mělnické počasí.

To si však již lidé hromadně pořizovaly domácí meteostanice, protože to už tak zkrátka chodí, že se každou chvíli dostane něco do módy a u elektroniky to platí dvojnásob. Jen kousek od zámecké vyhlídky najdete mapu okolí a vedle ní  turistický rozcestník a keře .Možná si někdo povšiml, že tam něco chybí.

Šlo o takový malý a do poloviny prosklený sloupek v zeleném rámu s neobvyklou stříškou, který jsme zejména poslední léta chápali tak, jako informační vitrínu. Jak vidíte na stránce ... 

https://www.facebook.com/photo?fbid=240550410959382&set=pcb.240550607626029

..., tak šlo opravdu o zajímavé dílo, které po menší rekonstrukci mohlo docela hezky zdobit. Pokud se však někdo nezajímal o dějství v našem městě, tak si ho vlastně ani moc nevšímal a možná to občas měly na svědomí i blízké keře, kde se trošku ztrácel.

Bohužel to tak dnes chodí, že vždy musí někdo na něco upozornit, aby se někdo někde probudil a obyčejně je už pozdě, protože tyto věci jdou mnohdy zcela záhadně velmi rychle, až přednostně kamsi jinam. Žádné referendum, či ankety apod. Šup, a tank byl naštěstí aspoň v muzeu v Lešanech.

Teď se veřejnost ptá, kdo za zmizení sloupu může a hledá viníka. Že prý muzeum( RMM) věnuje pozornost každé vykopávce a toto odstranění vzácného předmětu údajně ještě nadšeně vítalo. Veřejnost do věcí samozřejmě nevidí, jako prakticky vždy, je postavena před hotovou věc a vše jsou jen dohady.

Vědělo třeba právě zmíněné muzeum, že jde o vzácný předmět ? Pro mnoho lidí může být zajímavé, hezké i vzácné zcela něco jiného a jsme toho denními svědky. Každý obdivuje něco jiného a někdo i více věcí, ale někdo naopak ne Někdo má citově blíže k 5 000 let starému střepu a jiný zase k mnohem mladší památce. Vzpomeňte si, když tady Soutok navrhoval, aby byla zachována třeba stavidla na Pivovaře u vstupu do vodárny.

Škoda, že nám tu občas něco zmizí, probudíme se a zjistíme, že je pozdě. Kde je chyba ? Špatné volební systémy ? Těžko říci. Zastupitelé jsou reprezentací občanů a nelze na vše dělat ankety, ale pak tu máme situace, jako třeba případ, kdy se mohou narodit a občas se i narodí sochy a výtvarná díla, která veřejnost přijímá s velkými emocemi. Nyní mám již na mysli uctění památky sv. Ludmily nějakou sochou, které nás výtvarně čeká.

Přitom by to nemuselo být složité a i o tom jsem tu již nedávno psal.

Aktualizace 20.1. 2021 v 11 hodin:

Tak prosím, dnes jsem se na FB historické skupiny podíval na článek

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571   ....

..., kde zazněla otázka, zda jsou pilíře současného starého Strakova mostu původní. Potom přišla velká radost, že jsou původní ( tedy z roku 1888). Každý asi nemůže vědět vše. Přitom mají všichni jakoby něco společného s historií.

Možná proto, že jsem muž, tak mě náš první most zajímal z těch historických obrázků Mělníka, jako jedna z prvních věcí a s tím i otázka pilířů. To je zřejmě ukázkou toho, co jsem tu vlastně psal. Řada lidí zajímajících se, nebo dokonce pracujících s historií vlastně opravdu nemusela mít vůbec ani ponětí, jakou památkou ona původní meteorologická vitrína vlastně byla. Pro mnohého to mohla být jen výstavní vitrína, která už moc nezdobila. 


Včera s velkou slávou začala konečně nově vysílat v pásmu DAB+ další česká stanice s názvem  Hlas Prahy, která působila dříve na internetu. Někteří posluchači většinou stále pořád vůbec neví, co to ten DAB je a ptají se, zda budou potřebovat set top box, jako u televize, nebo to uloví na běžné FM rádiu, a tak není divu, že v tomto oboru diskutuje pravidelněji  relativně  málo lidí, což má opět svůj rub i líc.

Poslední dobou je velmi módním doplňkem již takzvané slade-show, kdy posluchač užívá rádio i tak trošku, jako kdysi teletext. Ovšem, Hlas Prahy dokonce ve svém vysílání spojil na jedné stránce text i aktuální obrázek, což jsem zatím nikde jinde při příjmu nezaznamenal, a to ani u sousedů.

Zatím jsem stanici poslouchal jen krátce a udělala mi radost píseň , ve které dohromady v roce 1980 zpívá Freddie Mercury a David Bovie - Under Pleasure. Udělala mi radost i následující píseň skupiny Clout, ale ty devadesátky už moc nemusím, a tak vidím přínos stanice hlavně právě ve slide -show, kde si zatím v rychlosti přečtete nějaké novinky z metropole.

Teď mě tak napadá, že se v médiích píše pořád o covidu-19 a zapomnělo se nějak na zimu a migranty v táborech, což covidu předcházelo.

A to je dnes vše, neb žijeme ve flexibilní době. Ať už máte pracovní povinnosti před sebou, nebo za sebou, nebo to dnes řešit vůbec nemusíte a spíše řešíte něco jiného, tak vám přeji pěkný den.






Žádné komentáře:

Okomentovat