středa 27. ledna 2021

Na místě bývalé meteorologické vitríny u zámku již stojí nová informační vitrína Regionálního mělnického muzea.

 


Vždy, když jsem se bavil s někým, kdo pracuje na směny, tak jsem se dočkal odpovědi, že si člověk může aspoň zajít na úřady a vyřídit různé věci, na které by buď odpoledne z různých důvodů již nebyl čas, nebo někdy i chuť, případně by to dotyčný na Mělníku z časových důvodů již nestíhal koupit a musel by to koupit jinde.

Jenže nám koronavirus napáchal takové nepříjemnosti, že musíte spoustu věcí opravdu objednávat po internetu, protože i když to potřebné zboží v obchodech je, tak vám ho buď zase nikdo neprodá, protože ho prý nutně nepotřebujete k životu, nebo má patřičný obchod zavřeno.

A tak se můžete jít tak nanejvýše projít, snad koupit v trafice časopis, a když nezapomenete, tak třeba i vzít fotoaparát. Velká aféra nám tu vznikla kolem bývalé meteorologické budky u zámku, kterou využívalo RMM k propagaci. Ta na přelomu roku zmizela, byť byla u nás v republice určitým unikátem. To vzbudilo velké emoce domácí komunity žijící na FB historické skupiny pana Lojky.

Muzeum se proti různým obviněním ohradilo a čeká se na ukončení hospitalizace ředitelky RMM paní Havlíčkové, která se má údajně k věci vyjádřit. Soutok měl dnes cestu kolem a povšiml si, že tu již máme vitrínu novou. Zde ji tedy máme. Udělejte si úsudek sami, protože každý má jiný vkus i vztah k určitým historickým artefaktům. Ty někdy zůstávají, jindy dojde k jejich přestěhování někam jinam a nebo končí v pohřebišti dějin.

V každém případě je vždy škoda, když nějaký historický unikát z nějakého důvodu zanikne, ale ono je také mnohdy otázkou, kdo zejména z těch vlivných dokáže věci, nebo i třeba práci někoho jiného jakkoliv ocenit. A to nemyslím jen v oblasti historické, ale globálně.

 To je dnes vše. Hezký zbytek dne a radujme se, že za několik dní bude již konečně únor a zase budeme jaru blíže. Mimochodem, bude to rok, co jsem byl u Brtnických ledopádů ( dva články : příprava, akce) a je otázkou, jaká bude situace letos. Ovšem, společenská turistická akce ( Brtnická stovka) tam letos prý odpadá, a tak zřejmě ani případné ledopády nebudou osvíceny barevným osvětlením.

Žádné komentáře:

Okomentovat