sobota 23. ledna 2021

Mělnické muzeum (RMM) vám nabízí díky svému kanálu na youtube možnost navštívit výstavy z pohodlí domova. Ozdobou je vstup i do stálé expozice. Lipská hora je další hvězdou mělnického panoramatu.

 


Milí čtenáři, na konci ledna vám tu obvykle nabízím reportáž a obrázky z akce Zimní přechod vrchu Nedvězí, kterou pořádá KČT Mělník, ale letos tomu tak nebude, byť se pochod jde ( nyní již musím napsat, že se šel). Důvodů je celá řada.

 Tentokrát nejde již jen o pracovní flexibilitu vaši, nebo i vašich přátel, která má samozřejmě další návaznosti, ale i o fakt, že doba koronavirová vše také hodně změnila a aby toho nebylo málo, tak se mimochodem Soutoku navíc ještě nepříjemně snižuje úložiště fotografií i při malém množství na článek.

Na druhou stranu nám Covid-19 vytvořil a neustále vytváří zcela nové situace. O mnohých z nich jsem tu již psal. Připomeňme si nyní aspoň tři. Řada lidí si již dnes nechává mnoho věcí posílat přímo domů, nebo do výdejních míst, čímž se rozvinuly nové služby, a když to jde, tak ti lidé pracují nově třeba i z domova.

Koronavirus se dotkl i informačních center a regionálních muzeí, která jsou k naši lítosti zavřena. To jsem pocítil například 30. prosince v městečku Kouřim, kde jsem tak přišel o hezké pohledy do sbírky i krásnou turistickou vizitku Lechova kamene do turistického zápisníku. Naštěstí se valná část muzeí chytila iniciativy, která nám tak trochu uniká, což je ovšem škoda. On je to vlastně výborný nápad.

Už dávno se ukázalo, že dokumentární i virtuální pohled do nějakého objektu je tou nejlepší pozvánkou. Na druhou stranu každý návštěvník a výletník ví, že přímá návštěva má nenahraditelnou atmosféru. Ani mělnické muzeum (RMM) nezůstalo v tomto pozadu a jsem velmi rád, že vás tímto způsobem mohu pozvat k návštěvě.

Prohlédněte si tedy videokanál RMM a zvažte, zda by nestálo někdy v příhodné budoucnosti sem opět zavítat. Muzea nejsou jen pro vzdálené návštěvníky a někdy je hřejivé i to, když objevíte krásné artefakty a řeknete si : ,, To je krása a ani za tím člověk nemusí nikam jet. Vlastně je to naše, nás Mělničanů." Nyní již článek RMM, který jsem rozčlenil do odstavců a doplnil o přímé odkazy do světa mělnických výstav.



Regionální muzeum Mělník zve na dvě virtuální výstavy i do stálé expozice 

Objev krásu starých časů aneb jak vidí mělničtí školáci muzejní sbírky? Třídílná online výstava výtvarných prací dětí ze ZŠ J. Seiferta Mělník, kterou mělnické muzeum zveřejnilo na svém webu a sociálních sítích, Vám jistě zpříjemní mrazivé dny. Obrázky jsou výsledkem společného projektu muzea, školy a MAS Vyhlídky v rámci projektu MAP II v ORP Mělník.

https://www.muzeum-melnik.cz/akce-a-vystavy/objev-krasu-starych-casu-online-vystava-906_576cs.html

 Tento projekt podporující polytechnické vzdělávání v neformálním prostředí chce vzbudit v žácích zájem o regionální hmotné dědictví předků i rodinnou každodennost průřezem času. Po komentované návštěvě expozice historických kočárků a hraček (v době, kdy toto bylo možné), a současně s využitím muzejního obrazového materiálu děti pracovaly pod odborným vedením svých pedagožek. Projekt byl soutěžní a tak velmi pěkné ceny doputují nejen k vítězům výtvarného klání, nýbrž i ke všem účastníkům.

 Druhý zveřejněný projekt mělnického muzea potěší milovníky historie. Videoprůvodce historickou částí stálé expozice ukazuje ty nejvzácnější exponáty např. denár kněžny Emmy nebo pískovcovou sochu sv. Václava z nejstarší písemně doložené vinice na území Čech (u obce Dřísy).

https://www.youtube.com/channel/UCh6aJ9KMrrahIp0e1Dw_5OQ?view_as=subscriber

 Dalším online počinem, které muzeum pro své příznivce chystá, je komentovaná prohlídka výstavy Václav Levý - doba, život, dílo. Ta představí tuto významnou osobnost novodobého českého sochařství ze všech úhlů a v kontextu své doby (1. pol. 19. stol.). Na muzejním youtube kanálu, webu i sociálních sítích se objeví ve čtvrtek 28. 1. 

Na únor mělnické muzeum společně s MAS Vyhlídky připravuje druhé vydání Pověstí z Kokořínska, Mšenska a Podbezdězí sebraných Jiřím Zubíkem a Josefem Houžvou, opět s doprovodnými příspěvky v online prostoru...

-KrF-

Tematicky podobný článek: https://soutok.blogspot.com/2021/01/film-pozdni-laska-musi-kazdy-obcan.html


Včera se mi poštěstilo dostat se do situace, kdy jsem snídal již za bílého dne, venku za okny svítilo slunce a byl nádherný den. Ještě štěstí, že mě napadlo, že bych mohl aspoň na chvíli jít ven a samozřejmě jsem nemohl vynechat návštěvu prostorů za mělnickým zámkem. Pohlédl jsem do kraje a spatřil jsem zejména od Českého středohoří pohled, který mě doslova nabíjel pozitivní energií.

Sice nešlo dohlédnout až do Krušných hor, ale zasněžené svahy dávaly vyniknout v záři slunce snad každému detailu. Obvykle člověk obdivuje Říp, Sedlo, Milešovku, Kletečnou, Bukovou horu, či vzdálené Krušné hory. Konečně, elektrárna nám zase připomíná, že žijeme v době, kdy si život bez elektřiny a elektroniky neumíme již vůbec představit a nebyl by možný ani tento článek.

Teď někdo možná namítne, že za našeho dětství pořádně ještě žádná elektronika nebyla, a také jsme žili, ale tomu se říká pokrok a člověka příroda stvořila tak, aby tu ten pokrok vznikal a abychom ho do jisté míry obdivovali. Zase jsem odbočil :-).

Je to zajímavé, ale tentokrát mě nadchl kopec, který se jmenuje Lipská hora a wikipedie nám sama říká, že nejhezčí pohled na ni je z jihovýchodu. Snad všechny kopce, které jsou z Mělníka vidět, tak jsou i odtud nejkrásnější. Neuvěřitelné.



Užívejte víkend a vězte, že plno pěkných věcí nás doslova obklopuje, aniž bychom hned museli jet kilometry, desítky kilometrů, stovky, nebo dokonce tisíce kilometrů daleko :-). Mimochodem, nejeden člověk, který byl někdy u moře, tak mi nakonec řekl, že ta naše příroda je tak nějak plná pohody.


Žádné komentáře:

Okomentovat