sobota 8. srpna 2020

V Mělníku dnes kralovaly středověké sklepy a tradiční farmářské trhy. Takový je současný Mělník. Dneškem je okres Mělník kompletně v integraci PID.

 

Když se na Mělníku vloží do něčeho Mělnický osvětový a okrašlovací spolek MOOS, tak to je prostě na veřejnosti vidět. Už jenom tato jediná fotka s několika předměty na stole a na příznačném místě u vchodu do jednoho domu, pod nímž jsou středověké sklepy, hovoří hodně o propagaci města Mělník, o kterou se členi spolku opravdu maximálně snaží.

Přitom jde jen o špičku ledovce, protože členi spolku tu a tam ve svém volném čase přiloží ruku k dílu tam, kde se zdá, že by nějaké místo, nebo i kulturní památka ve městě mohla vypadat lépe, nebo i tak, jak by vypadat měla, a v současnosti není nikomu lhostejné, jak vlastně bude vypadat budoucí socha sv. Ludmily, která bude dalším trvalým kulturním přírůstkem města.

 Vždyť nikdo nechceme, aby návštěvníci odjížděli z města s pocitem, že tak, jako má Ostrava svoji nevydařenou nepěknou sochu zpěvačky Věry Špinarové, tak má Mělník další neuchopitelnou a zcela nepodobnou modernu, byť má třeba rozvíjet představivost.

Když si vzpomenu na časy, kdy jsem ještě hodně s rodiči o víkendech cestoval mimo jiné po našich hradech a zámcích, tak vím, že nejvíce jsem obdivoval obrazy opravdových mistrů, kteří dokázali namalovat takové portréty, které snad svoji krásou předběhly i současné fotografie osob a ti lidé na nich vypadali doslova jako živí.

Ale, pojďme již k dnešním sklepům.




Na úvod musím něco připomenout. Po zámeckých sklepích a chodbě ke středověké studni, ke které se vychází z mělnického TIC má letos Mělník prvně celou sezónu ( podle letošních  koronavirových možností) otevřené také téměř denně soukromé sklepy na Náměstí Míru v č.p. 5 ......


http://soutok.blogspot.com/2020/07/prvni-soukrome-melnicke-podzemi-na.html
Nicméně, Martin Klihavec má podobný názor na mělnické středověké sklepy stejně tak, jako Soutok a občas podle možností a po domluvě s majiteli pokračuje s MOOS v jejich propagaci.

Domníváme se, že mělnické středověké sklepy jsou zcela nedoceněny. Zaznělo tu již spousta  všelijakých argumentů, ale čím déle MOOS tuto činnost provádí, tím spíše si uvědomujeme věci, které nám dříve připadaly druhořadé.

Řada dnešních návštěvníků si jistě uvědomila, že dnes prošla vlastně takový malý sklepní okruh, a že bylo v dnešním horkém dni tam dole moc příjemně. Vězte, že hned vedle ve sklepích pod ,, Beránkem", kam nás také MOOS nedávno zavedl, je také malý sklepní okruh.

Mělník má zkrátka mimořádné středověké podzemí. Pokud jste někdo navštívili vyhlášené sklepy v Táboře, Znojmě, Jihlavě .... , tak mi snad dáte za pravdu, že ty mělnické nejsou o nic horší a možná právě naopak.

Často mě svádí vychvalovat hlavně sklepní komplex pod Palackého ulicí, kterým je řada nadšenců pro mělnické sklepy doslova posedlá .....


...... ale vždy když přijdu v rámci mimořádných dní při akcích MOOS i do dalších sklepů, tak mám pocit, že jsou všechny tak vynikající, že kdyby se po vzoru prvních soukromých pro veřejnost otevřených sklepů spolu domluvili majitelé i těch dalších, tak mám doslova před očima vizi, jakou známe z míst velkých atrakcí.

 Průvodci odvádí určité skupinky zájemců od TIC ve směru hodinových ručiček v časových intervalech po obvodu náměstí. Domácí je poznají podle toho, že jdou v čele skupiny turistů a v ruce nesou obrovský kruh, na kterém jsou naskládány klíče od jednotlivých očíslovaných sklepů.

Pokud jste někdy koukali na francouzskou soutěž Pevnost Boyard, tak přesně takový paklíč může být jeden z armády sklepních mělnických průvodců :-).


Samozřejmě, že všichni, kteří by takto nabídli své obvykle prázdné sklepy, které máme s MOOS již tak nějak veřejně prošlé, tak by vedle čestného umístění dárcovského jména  dostávali nějaký příjem z turistického sklepního ruchu, ale to už věc, kterou by měli řešit radní podobně tak, jako motivaci majitelů sklepů do takové akce jít.

Zase jsem se nechal trošku unést sny, ale věřím, že nejsem sám :-).
Prohlédněte si tedy snímky dnes přístupných krásných sklepů a půjdeme na další tematiku. Jen se ještě sluší poděkovat MOOS za jejich aktivitu zejména na tomto poli zájmu a vám, kteří jste dnes přišli, tak za to, že jste svoji návštěvou opět ukázali těm vlivným, že máte naše mělnické sklepy rádi, líbí se vám a vůbec nejste proti vytvoření veřejného mělnického podzemního okruhu, který by naše město jistě neuvěřitelně proslavil a pozvedl..

Aktualizace ve 20.50:
  Došla ke mně zpráva, že se dnešní prohlídky účastnilo 400 návštěvníků, To je pěkný výsledek, když vezmeme v úvahu, že jde převážně o místní návštěvníky a navíc po třech letech o opakovanou pozvánku.





Na dalších snímcích jenom tak lehce nakoukneme na tradiční sobotní dopolední mělnické Náměstí Míru, kdy tu jsou pravidelné farmářské a bleší trhy.

Poslední dobou jsem si několikrát uvědomil, jak je to krásné, když máme volné letní ráno, kdy se město pozvolna probouzí, ještě není horko a pořád je co obdivovat. Když se podíváte na známé sluneční hodiny, na které je právě krásně vidět z romantické Palackého ulice, tak zjistíte, že se Soutoku nejspíše podařilo zaznamenat vůbec nejčasnější ranní sluneční paprsek v dosavadní historii.

Stín ukazuje 7.45, což znamená, že máme 8.45 SELČ :-).
Následuje několik oblíbených pohledů z centra. Stíny jsou ještě dlouhé, stejně tak, jako volný den před námi.


I tak může vypadat rybář. Loďka stojí dlouhé minuty na místě, pruty jsou nahozeny, tak snad ten člověk jenom spí. Jen nevím, co by to udělalo, kdyby plula poblíž loď.
Což si dát zase nějaká zajímavá auta :-)?

Na závěr se podíváme přes novou lávku nad říčkou Pšovkou k nádraží ČD ....
..... a poslední záběry článku budou patřit rekonstrukci autobusového nádraží. Vždyť dnešní den je pro Mělník z dopravního historického hlediska vlastně důležitý. Integrací Kokořínska do PID, se celý okres Mělník kompletně začlenil do výhodného přepravního systému .....


Připomínám, že brožurku k integraci Kokořínska do PID jsem dnes viděl v našem TIC.

Věřím, že systém ocení i někteří turisté. Hezký zbytek soboty a pěknou neděli !


Žádné komentáře:

Okomentovat