pátek 21. srpna 2020

Tento víkend se koná v Lysé nad Labem výstava Natura viva. Příští víkend patří Přívorské bitvě,Mšenské padesátce, nebo swingu a jazzu. Zábava do každého počasí jménem DAB+ s řadou informací a novinek.Velká fotogalerie z vysílání zahraničních stanic.

 


Dnešní článek začnu kalendáriem. Máme dnes 21. srpna, což je datum, kdy si mnozí vzpomeneme na intervenci vojsk Varšavské smlouvy do naši vlasti.





Proč jsem zařadil na úvod dnešního článku foto s mysliveckou tématikou ? Jednoduše proto, že na výstavišti v Lysé nad Labem právě probíhá výstava Natura viva a je to současně víkendová pozvánka tohoto týdne.



Poslední dobou se mi zdá, že se bohužel pořád něco ruší ( mnohdy populární akce), a tak docela rád dávám plakát na příští sobotu. Tato akce snad bude. Více na ....


Jen o den později tu je populární Mšenská 50  ( plakát jsem zatím nikde nenašel).....


......., jejíž součástí je běh Kokořínské roklinky. V pátek večer máme ve Mšeně na náměstí ještě koncert skupiny Bee Band ( swing a jazz)



Je tomu přesně rok, co se mi v rozhlasovém  pásmu DAB+ povedl od mělnického zámku na obyčejný teleskop nádherný mimořádný podmínkový úlovek z frankofonní části Švýcarska. Dokonce jsem na vyhlídce přímo ze vzduchu chvíli poslouchal folklorní stanici Rádio Eviva .


Poslední dobou se zdá, že je na pásmu pro lovce dálek taková okurková sezóna a všichni se po této stránce tak nějak těšíme již na podzim, který bývá nakloněný dálkovému příjmu. Přesto to neznamená,že bychom jenom čekali a stále je v tomto odvětví čím se bavit.


Důležitou změnou byl nástup nových přijímačů s barevným displejem, které umožňují takzvané slide-show. Znamená to, že si posluchač může přímo na displeji prohlédnout obal nějaké gramodesky, či CD, podívat se na moderátorku, která je zrovna ve studiu, přečíst si nějaký výběr zpráv, podívat se, jaká je předpověď počasí apod.





V Mělníku není prakticky na mnoha místech problém ulovit programy od všech našich čtyř provozovatelů ( ČRo,Čra,Teleko a RTI.cz). Jaké programy šíří naši jednotliví provozovatelé ? Celou řadu z nich sice najdete na klasickém FM pásmu, ale každý musí nakonec uznat, že je to v kvalitě i nabídce služeb o něčem jiném, a některé evropské státy již FM pásmo pozvolna vyklízejí podobně tak, jako relativně nedávno střední vlny. Na špici vývoje je zejména Německo.


Zajímavý vývoj nás může čekat do konce roku na kanále 12D, který je vyhrazený ČRo pro Moravu ( má být zachytitelný především na Moravě a mux obsahuje i jiné stanice). Zatím můžeme poslouchat na hraně poslechu oblastní studia z Ostravy, Brna apod. jen na některých výše položených místech ( zámek, Brabčov ...) z vysílače Jihlava- Strážník,( 120 km.

Ale tím, že má být uvedený do provozu vysílač na Pradědu s dvojnásobným výkonem ( 10 kW) a Jihlava- Javořice ( 10 kW max. 20 kW), tak by možná mohlo dojít na kanále 12D ke zlepšení příjmu, což poznáme podle případného zlepšení signálu.




Jenže nejde jen o příjem našich stanic, které vám mimo zvukový program a svá barevná loga předávají různé obrázky a textové informace, ale můžete se pokusit ulovit i nějaký zahraniční multiplex, který bývá obvykle šířený z nějakého vysílače, který se nachází jen kousek za hranicemi v nemalé nadmořské výšce.


Snad nejsilnějším zahraničním vysílačem tady na Mělníku je 73 km vzdálený  Unger poblíž městečka Sebnitz na hranici se Šluknovským výběžkem., který šíří v pásmu DAB+ saský multiplex na nanálu 9A a celonárodní německý na kanále 5C.

Také tady se třeba můžete během poslechu podívat, jaké počasí mají u sousedů. Objevil jsem dokonce na jednom programu vysílání v lužickosrbském jazyku, ale zdá se, že šlo jen o programovou časovou záležitost konkretního dne.


Druhý snímek je z populární saské hudební stanice pro mladé ( Rádio Jump), a také jsem vybral počasí, které tu zahrnuje regionální oblast soukromé stanice.


Celoněmeckému muxu 5C, který má vysílače po celém Německu a zachytíte jej z Ochsenkpfu, Drážďan, Ungeru, Chemnitzu, Hoher Bogenu atd. vévodí rodina zpravodajských programů DLF Deutschlandfunk . Zde je výhodou znát samozřejmě cizí jazyk, ale 1. národní mux na kanále 5 C má i řadu hudebních stanic.



Stanice DLF Kultur, se nevěnuje jenom zpravodajství, ale také přehrává hudbu.


Stanice Absolut relax je stanicí hudební a díky nižšímu stupni zabezpečení hraje i při horších podmínkách.



Další hudební stanicí je Schlager Paradies.



Sunshine live by potěšila mladé fandy techna a elektronické hudby.


Jedna z reklam stanice Absolut relax.


Také bádensko- würtenberské Schwarzwald rádio můžete díky celoplošné národní nabídce poslouchat a hudební styl je oldies. Zde se poněkud nekonečně dlouho načítá obrázek, ale to je zase vše záležitostí techniky a podmínek.




Vyloženě rockovou stanicí je Rádio Bob. Všechny tyto stanice můžete tady všude kolem a leckde i uvnitř budov bez nutnosti připojení k internetu nyní poslouchat.


V současnosti všichni příznivci DAB+ v této části ČR s napětím očekávají vstup druhého německého celoplošného muxu ( 3. října), který má být nejseverněji od našeho území vysílán z vysílače Dresden -Wachwitz. Největšími lákadly jsou stanice Antenne Bayern a Rock Antenne.

Protože má mux vysílat na kanále 5D, tak se však v některých místech očekává kolize s vysílačem Černá hora ( Trutnov, Teleko), což může v případě podobné síly signálu znamenat to, že posluchač nakonec na některých místech neuslyší ani jeden z těchto dvou vysílačů. Ovšem, pásmo DAB+ je zatím neprozkoumané, příjem takzvaně v plenkách a provozovatelé občas na základě různých dohod změní vysílací kanál, nebo zvýší pokrytí novým vysílačem.

Pokud stanici Antenne Bayern, či Rock Antenne na 5D po 3. říjnu nechytíte, tak nemusíte smutit, protože na podzim k nám jde často signál s přímým výhledem i přímo z Bavorska :-).


Kdyby ještě žil pan Ing. Jáchymstál, který býval v minulosti častým diskutérem na Soutoku,( byť jej na druhou stranu obohatil svými výbornými znalostmi), tak by se v článku ....


...... zase jenom divil, co že se dá zase nově po RDS stanic v pásmu FM sbírat :-).


Na samý závěr jsem si nechal jedno jarní foto ze Řípu, kde jsem zaznamenal  textově i barevně opravdu bohatý slide-show u stanice Bayern Aktuell, která sem dolétla přímo z Bavorska. Na tomto poli je co objevovat a určitě se můžeme těšit i na nějaká slade-shows nejen ze vzdálenějších spolkových zemí Německa, ale i vzdálenější ciziny.

Vždyť jsme tu měli také již Rakousko, Švýcarsko a na přelomu roku i Dánsko. Vše jen na vestavěný teleskop ( prut). Dnešní přenosná DAB+ / FM rádia již nejsou nijak drahá ( nejlevnější kategorie obvykle od  akčních 500 do 2 000 Kč) a svým vlastníkům mohou přinést spoustu zábavy, aniž by je tito nějak zvlášť poslouchali.

Vždyť nás obklopuje tolik všelijakých zábavných i zajímavých věcí. Hezký srpnový víkend !

Aktualizace 23.8.2020 v 15 hodin:

Loga DAB+ stanic v České republice a v Německu:




Trošku mi to připomíná knížku o klubovém fotbale, o státních vlajkách, nebo heraldiku šlechtických  rodů :-). U prvního a třetího odkazu stačí jen prohlížet stránku. Rakouské 11C a 5D se tu za inverze objevují. U druhého odkazu pro Německo je třeba ještě vybrat spolkový stát a dále stránku mehr erfahren, kde se můžete třeba i přepnout do formátu PDF. Tam je info ke každé stanici a samozřejmě i logo.

Žádné komentáře:

Okomentovat