čtvrtek 6. srpna 2020

Na sever od městečka Mšeno najdete kraj, který původně proslavila lidová architektura starých domů. Dnes vám tato krajina nabízí mnohem více a dokonce i jeden unikát, který opravdu stojí za vidění a nikde se o něm celkem logicky nedočtete :-). V sobotu sklepy a integrace Kokořínska do PID.


Pokud jsem tu posledně napsal, že Vrátenská hora je nejvýše položeným bodem okresu Mělník ( 507 m.n.m.), pak lze správně předpokládat, že blízká obec Nosálov ( 382 m.n.m.) a její část Libovice jsou nejvýše položenými trvale obydlenými místy okresu.

Býval to za našeho mladého života takový téměř zapomenutý kout okresu, kam ani autobus mnoho nejezdil, ale to se mělo změnit. Sice existovalo v nedaleké Lobči malé muzeum Eduarda Štorcha, ale ten hlavní a prvotní impuls nového života dalo tomuto koutu okresu až otevření rozhledny na Vrátenské hoře 28.10.1999.
Obec Nosálov bývala zmiňována pro svoji architekturu již dávno a najdete ji třeba v průvodci Máchův kraj ( 1985), ale vesnickou památkovou rezervací byla vyhlášena až v roce 1995. I přímo v obci se našel podnikavý duch a vznikla tu kdysi vyhlášená hospůdka U nás, po které zbylo již jen několik odkazů na internetu.
Turista však nemusí smutit, že dnes se již za tato vrata v obci k posezení nedostane, protože téměř naproti je v malé zahrádce jiné fungující posezení.
Přesně těmito roubenými chalupami se Nosálov honosí a honosil se jimi již před 50 lety a jistě i dříve.
Že nejste zrovna obdivovatelé roubenek a hrázděných chalup ?
Tak se pojďte trochu projít k místní nádrži. Vodu tu sice nevidím, ale ten rákos stojí za pohled, ne ?
Dobře, tak si dáme ještě nějakou krásně opravenou sakrální památku a půjdeme se projít po žluté značce ke Strenickému potoku.

Ovšem, pokud jste jen trošku všímaví, tak nemůžete přehlédnout toto místečko, které díky myšlence vlastníka působí roztomilým dojmem. Měl jsem možnost hovořit s člověkem, který má v obci příbuzné, a ten mi potvrdil domněnku, že tu často zastavují auta i turisté a pohádkové místečko si fotí.

Nedávno jsem tu psal o integraci Kokořínska do PID a v souvislosti s tím jsem tu uvedl výlet podle Strenického potoka k Suchému mlýnu, kde se můžete rozhodnout, kudy pokračovat. Trasu kolem potoka jsem v roce 2007 z velké části absolvoval, ale chybělo mi poznat spojnici v délce asi dvou kilometrů od Suchého mlýna do Nosálova.

Žlutá značka vás vede z Nosálova směrem do Libereckého kraje a již přes údolí můžete vidět romantickou vísku Bezdědice. Kousek za vsí odbočuje společně s panelovou cestou k jakési hospodářské hale, kde se mi ztratila.

Obvykle sebou v domácích vodách nemám ani papírovou, ba ani elektronickou mapu, a tak jsem i pro pokročilejší nedělní odpolední hodinu od momentálního nápadu nakonec ustoupil. Ostatně, zjistil jsem další dobrou věc.

Některé stezky mají jména po nějaké významné osobě, o které nemusíte někdy dříve třeba ani slyšet a náhle je tu zajímavá příležitost poznat tuto bytost, která se obvykle váže k lokalitě blíže. Obvykle jde o velmi zajímavý životopis.

Sellnerova stezka ....https://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_Sellner
Tak se návštěvníkovi jeví Vrátenská hora s pole za Nosálovem.
Podívejme se ještě jednou na blízký romantický dominantní Bezděz a vydejme se do další sousední obce těchto končin okresu Mělník.
Nejhlavnějším místem obce je dnes areál pivovaru. Čtenáři jistě poznávají starou varnu, kde se Soutok účastnil slavnostního otevření pivovaru a později i slavnostního křtu knihy Pivovary Mělnicka....

http://soutok.blogspot.com/2016/03/v-pivovaru-lobec-se-dnes-krtila-krasna.html
Jet kolem a nepřivézt si domů přímo odtud z boxů chlazený ležáček by byl doslova  hřích .-) :-).
Na obrázku vlevo vidíte starou školu, v jejímž patře sídlí zmíněné muzeum Eduarda Štorcha. V pozadí je zámek, kde se konají svatby, různá školení, je tu penzion atd. Pod ním ve stráni je vinný sklep. Poslední věc vám napoví tak trochu spodní fotka. 

Lobeč bývá také místem srazu historických anglických sportovních vozů a našich veteránů. Akce bývá začátkem června a těší se veliké popularitě. Také tu jsou někde články.

Co dodat závěrem ? Kdysi nenápadná krajina okresu Mělník jen kousek na sever od Mšena má dnešnímu návštěvníkovi po rekreační stránce co nabídnout.

Nakonec ještě připomínám, že od sobotního dne by mělo být Kokořínsko již také celé  integrované v PID a s ním tedy již celý okres Mělník, a hlavně nezapomeňte v sobotu 8.8. navštívit krásný malý podzemní okruh středověkými sklepy, který pro vás mimořádně otevře na celý jeden den MOOS. Vše potřebné v tomto článku ...


Pěkný víkend!


Žádné komentáře:

Okomentovat