čtvrtek 16. července 2020

První soukromé mělnické podzemí na Náměstí Míru má opět pravidelně otevřeno. Od října bude zřejmě možné v některých částech Mělníka poslouchat v té nejlepší kvalitě německé stanice Rock Antenne a Antenne Bayern.



Jen kousek od mělnické radnice, se nachází restaurace U Piráta a hned vedle ní je vchod s číslem popisným 5. Nejen pod tímto domem, se nachází první veřejnosti otevřené privátní podzemí.

Soutok tam byl naposledy loni v srpnu a přinesl článek :

Protože Soutok nečtou jen lidé z Mělníka, tak se domnívám, že je vhodné zde přijít opět s reklamou. Vždyť je v zájmu nás všech v tomto městě, aby byly sklepy navštěvované. Jedině tak, že podpoříme nějakým způsobem návštěvnost, dosáhneme toho, že se možná i další majitelé přidají.

Vždyť Mělník má sklepy, jaké jinde v ČR nenajdete, byť jsem několik vyhlášených středověkých podzemí u nás navštívil. A kdo jste díky aktivitě Martina Klihavce a MOOS navštívili v uplynulé relativně nedávné době několik z nich, tak mi jistě dáte za pravdu.

Jenom připomenu, že ten vůbec největší komplex, který jsme navštívili ( a jsou tu články), se nachází pod domy i pod vozovkou v Palackého ulicí.

V čísle popisném 5 je tedy otevřeno denně kromě pondělí od  10 do 17 hodin.

Po Mělnickém zámku a chodbě vedoucí z TIC ke středověké studni jde o třetí oficiální veřejnosti přístupné středověké podzemí, pokud nebudeme počítat malý sklípek pod regionálním muzeem a několik sklípků, které se nějakým způsobem staly součástí spodních pater některých restaurací.






Rádio se nikdy netěšilo takové popularitě, jako televize, a tak není překvapením, že ještě plno lidí vůbec neví, co to je to pásmo DAB+ , o kterém tady poslední dobou velmi často píši. Vždyť nám stále ještě hraje ( a snad minimálně ještě 5 let bude hrát) v restauracích, či při práci to FM pásmo, kde na 95.3 MHz ladíme Rádio Beat z Prahy, na 93.5 Frekvenci 1 z Bukové hory atd.

Já jim nejčastěji odpovídám, že je to prakticky stejné, jako u televize, jenom samozřejmě bez přehrávání obrazového děje. Také jsou vysílače, společnosti šířící své programy a místo jednotlivé frekvence na nějakém vysílači pro nějakou stanici naladí posluchač nějaký kanál ( jako u televize), na kterém je třeba i 16 stanic.

Rozdíl je hlavně v kvalitě. I stereofonní vysílání může při slabším signálu trochu šumět a technici dnes jednoznačně preferují digitální vysílání. To má tu výhodu, že máte zaručeně ten nejkvalitnější poslech, jaký vám nedá ani internetové rádio, ani FM. Nevýhodou je, že signál buď je, a pak je kvalitní, nebo není. Nic mezitím neexistuje. Spadne signál a stanice zmlkne.


V Současné době je možné v některých částech Mělníka poslouchat dokonce běžně zahraniční vysílání ze Saska, které se k nám na Mělník dostává s největší pravděpodobností z vysílače Unger u Šluknovského výběžku ( 73 km odtud).

První německý celoplošný multiplex vysílá na kanále 5C a již jsem tu o něm psal stejně tak, jako o saském regionálním kanále 9A.

Programový list všech stanic, které lze nyní na Mělníku v pásmu zachytit ( naše i německé) najdete zde na :

https://fmscan.org/main.php?reset=1&r=d&m=s   Aspoň u mě v počítači to tak funguje :-).

Jenže se od října chystá vstup na scénu druhého německého celoplošného multiplexu, a pokud jej ulovíte, tak naladíte i velmi populární stanice z Bavorska v té nejlepší kvalitě. Paradoxně tak budete mít čistší příjem, než přijímač, který bude někde na FM vyhrávat Relax, Beat, Frekvenci 1, Hitrádio atd.



Nejhorší však je, že by měl vysílat na kanále 5D, kde také vysílá společnost Teleko z vysílače Černá hora ( Janské Lázně), která se k nám docela dobře šíří. To může způsobit kolizi a neulovíte nic. Na druhou stranu se často ukázalo, že teorie odborníků bere do jisté míry za své a často rozhoduje nějaká zábrana ( odrušení terénem pro nežádoucí směr), nebo samozřejmě může promluvit i směrová anténa.

Osobní výzkumy například dokázaly, že zatímco na vyhlídce u zámku u dalekohledu vám na kanále 12D hraje naše ČRo z vysílače Strážník u Jihlavy na Vysočině, tak o pouhých 20 metrů blíže k zámecké restauraci již přijímáte vysílač Ochsenkopf a můžete ladit bavorské stanice z nabídky Oberpfalz.

To však nyní nezkoušejte, protože Oberpfalz přešel v červnu z kanálu 12D na 6C.

Přijímače pro DAB+ se nijak a ničím  neliší od běžného rádia. Mají vedle pásma DAB+ ještě klasické FM pásmo pro případ, že jste v místech, kde toho na poslouchání v DAB+ mnoho není.



Žádné komentáře:

Okomentovat