sobota 25. července 2020

Poslední červencové sobotní dopoledne po Mělníku obrazem. Imaginárium bratří Formanů a výstava Svět zvířat jsou momentální nabídkou Regionálního muzea Mělník.



Jdu vám tak Polabským parkem, který na rozdíl od svého kolegy níže na Podolí již dávno získal od svých obyvatel města punc oblíbeného parku, když si povšimnu jisté seniorky, která se nemůže vynadívat na jednu zahrádku. Taková náhoda stačí už jen k tomu, aby se člověk také podíval a trochu zbystřil.

Velmi upravená zahrádka nepřináší jen barevné květy, ale řadu roztomilých maličkostí, na které je radost se podívat. Trošku si spolu zanotujeme nad zahrádkou, když se dozvídám, že žena byla v parku pro jitrocel, který prý má na oběd pro svoji želvu.

Dozvídám se spoustu zajímavostí o chovu želv, byť se jedná o želvu, která se prý vejde do dlaně, ale hlavně mě vezme u srdce její věk. Je sice známo, že želvy se svým životním tempem žijí velmi dlouho, ale to se jedná většinou o větší exempláře. Považte, že této želvě je prý již 54 let.



Loučím se s paní, jsem rád za zajímavý rozhovor a zároveň jsem získal jakoby nějakou inspiraci.


Vzpomenu si na jaro, když jsme se s panem Lojkou pokoušeli fotografovat rozkvetlý Mělník, a jak tak kráčím vzhůru k zámku, tak jsem se pokusil o nějaké ty záběry, které se snad nikdy neokoukají. Opravdu jsme dnes měli na Mělníku nádherné sobotní  letní dopoledne, a to je skutečně zážitek, když tak člověk vidí kolem sebe ten turistický cvrkot a rozhlédne se do kraje, na který se odtud hezky dívá.



Pravda, Vrázova vyhlídka nepatří do dnešního dne, ale není ani trochu náhoda, že jsem ji dal do dnešního článku. Jak asi mnozí víte z FB historické skupiny ...


....., tak samotná Vrázova vyhlídka doznala jisté změny. Je sice pravda, že ten nápis Renoar, který tam předtím po celé ploše byl, tak byl poměrně provedený takovým reklamním uměleckým způsobem, ale snad každý soudný člověk ví, že kulturní památka by tak vypadat neměla. A tady je potřeba pochválit činnost členů spolku MOOS, který vrátil památce takovou tvář, jaká ji patří.

O pánovi s krásným cizokrajným jménem Enrique Stanko Vráz jsem psal již několikrát. Naposled to bylo zřejmě v článku https://soutok.blogspot.com/2016/10/mista-kde-se-v-melniku-snoubi.html.

Žil v letech 1860  - 1932 ( Praha) a údajně byl možná bulharského původu.Navštívil různé části Ameriky, Asie i Afriky a nezbývá, než si znovu připomenout odkaz na tohoto velkého cestovatele.





Posledně jsem vás mimo jiné zval na výstavu Svět zvířat, která se koná v prostorách vchodu. Zvlášť pokud máte děti, tak myslím, že návštěva je může potěšit.






Poslední snímek připomíná pravidelné sobotní farmářské trhy, které bývají spojeny i s trhy blešími.
Na závěr článku dávám přehled aktuálních výstav v RMM.


Tajuplný divadelní a výtvarný svět přátel Divadla bratří Formanů v obou sálech muzea...
+ soutěž o super ceny!

Datum konání: 10. 7. 2020 - 4. 10. 2020 začátek od 15:00

Místo konání: Regionální muzeum Mělník, nám. Míru 54

Typ akce: trhy, výstavy, veletrhy

Organizátor: Regionální muzeum Mělník

Doba trvání: 86.4 dní

Plné vstupné: 60 Kč

Snížené vstupné: 40 Kč

Rodinné vstupné: 180 Kč

Přijměte pozvání na živou, hravou a inspirující výstavu tvůrců a přátel Divadla bratří Formanů - Imaginárium!

Oba výstavní sály Regionálního muzea Mělník se staly tajuplným výtvarným a divadelním světem Divadla bratří Formanů. Úspěšná putovní výstava Imaginárium, probouzí v malých i velkých návštěvnících fantazii, snění a touhu si hrát. "Dotýkat se" je povoleno - vlastně nutno:-) Můžete zkoumat, hrát si a objevovat...

Více na ..... https://www.muzeum-melnik.cz/akce-a-vystavy/imaginarium-bratri-formanu-851_532cs.html


Výstava fotografií ve vstupních prostorech

Datum konání: 3. 7. 2020 - 30. 8. 2020 začátek od 10:00

Místo konání: Regionální muzeum Mělník, nám. Míru 54

Typ akce: trhy, výstavy, veletrhy

Organizátor: Regionální muzeum Mělník

Doba trvání: 58.6 dní

Poznámka: vstup volný

Výstava fotografií fauny z různých částí světa zachycených cestovatelským hledáčkem Miloslavy Havlíčkové. Vstupní prostory.

Žádné komentáře:

Okomentovat