neděle 19. července 2020

Na sobotu je připravena archeologická vycházka do lokality hradiště Hrádek u Bosyně. Kniha Na kole přes Afriku Svět zvířat na fotografiích ve vstupních prostorách RMM. Program akcí na Mšensku.



Cestování na Jízdenku na léto je krásná výborná věc a určitě nemohu říci, že bych nevěděl, kam naplánovat další výlet, když je ta naše země tak nádherná a člověk do mnoha jejich koutů vůbec nezavítal, ale nejsem bohužel v situaci, kdy bych si mohl koupit další jízdenku a dle libosti ji užíval dalších 14 dní :-).

A tak nezbývá, než se zase vrátit na zem a řídit se heslem : ,, Člověk se má těšit i z maličkostí ". Těch je kolem nás hrozně moc, jenom je musíme objevit. Někdy je to třeba jen zajímavý časopis, jindy se můžeme těšit na malý výlet, či procházku někam do okolí, nebo se můžete vypravit na akci, kterou uvádím níže, a která vás může pěkně mile překvapit, jako třeba podobná akce překvapila loni na podzim mě.

Chce to jen dostat takříkajíc chuť a mít volno.

Datum konání: 25. 7. 2020 začátek od 10:45

Místo konání: Bosyně, Mělník

Typ akce: sport, aktivní vyžití

Organizátor: Regionální muzeum Mělník

Poznámka: vstup volný

Zveme Vás na archeologickou vycházku na hradiště Hrádek u Bosyně.
Sraz v 10:45 před zvoničkou v Bosyni (nedaleko zámku).

Hradiště bylo osídleno v době železné a raném středověku.

Trasa povede po naučné stezce Poklady Harasova (k hradišti cca 1 km, lze pokračovat
až k letovisku Harasov - koupání, občerstvení  cca 1 km)

Provede Vás archeoložka Mgr. Lucie Hylmarová (tel. 723 798 665).


Snad jen zlí lidé a pitomci nemají rádi zvířata. Další pozvánka je na hezké fotografie a myslím, že pokud již někdo v centru na Náměstí Míru jste, tak není nic jednoduššího, než vstoupit za ty vstupní dveře do RMM a v rychlosti si dopřát drobnou radost pohledem na fotografie krásných i zajímavých živočichů, kteří tu společně s námi sdílejí osud naší modré planety.
Výstava fotografií ve vstupních prostorech

Datum konání: 3. 7. 2020 - 30. 8. 2020 začátek od 10:00

Místo konání: Regionální muzeum Mělník, nám. Míru 54

Typ akce: trhy, výstavy, veletrhy

Organizátor: Regionální muzeum Mělník

Doba trvání: 58.6 dní

Poznámka: vstup volný

Výstava fotografií fauny z různých částí světa zachycených cestovatelským hledáčkem Miloslavy Havlíčkové. Vstupní prostory.



Na kole přes Afriku. Možná si někdo matně vzpomenete na předloňský rok, kdy vás Soutok lákal na internetové sledování cesty prachatického rodáka po Africe. Již tehdy jsem poukazoval, jak dnešní mladý a zdravý svobodný člověk může také poněkud netradičně a velmi dobrodružně naložit s částí svého života.

Ba co víc ? Nejde jenom o nějakou dobrodružnou rekreaci v zahraničí, která vás něco stojí, ale jde doslova o jakýsi určitý podnikatelský systém, o kterém se mé generaci kdysi ani nesnilo.

Cestovatel zkrátka slíbí, že když se na nějakém účtu vybere určitá finanční částka od dárců, tak dárce dostane i knihu z cesty. Jenže, ono je to ještě pestřejší a podle výše dárcem vloženého finančního vkladu může dárce například dosáhnout ještě na jiné drobnosti, jako je třeba DVD z cesty, reklamní samolepa, pohlednice z některého cestou navštíveného státu, a ta nabídka může být neskutečně široká.

Podívejte se sami, co takový mladý cestovatel například nabízí všechno svým příznivcům :


Mohu vás upozornit, že jde tedy o opravdu úplně jiný cestopis, než na jaké jsme zvyklí z televize. Ty dva druhy cestopisu nelze vůbec spolu porovnávat. Nelze srovnávat něco, co je tématicky zcela jinak zaměřeno.

Vezměte si takový televizní Bedekr, kde vám moderátor řekne, co je v místě za krásné památky, jak jinak se tam ještě vyžít, kde se ubytovat a kde se najíst. Nebo si vezměte běžný zájezd od nějaké cestovní kanceláře.

 A teď to porovnejte s dobrodružnou cestou kluka, který několikrát píchne kolo, vyspí se u toho, kdo ho třeba pozve k sobě domů, nebo mu vykáže místo na svém pozemku. Potká u silnice stánek s nějakým jídlem, po kterém mu bude druhý den poněkud nedobře a největší starostí pro něj bude, jak v africkém velkoměstě sehnat nějaký záchod :-).

A že to s tím jídelníčkem není jednoduchá záležitost, stejně tak, jako se občas domluvit s někým z domorodců, kdo neumí ani anglicky, ani francouzsky, to tak prostě je.

Zkrátka se vám dostane do rukou poněkud neobvyklé čtení, ze kterého vyzařuje lidskost i právě pro ty naše běžné každodenní potřeby. Pokud někomu připadá dobrodružné a krásné, když si s kamarády udělá čundr po Čechách, nebo se s partou sveze po nějaké vodácké řece, tak musí uznat, že dobrodružství má neskutečně mnoho tváří a potřebuje i jistou odvahu, protože jde mnohdy i o život.

Na závěr si dnes dáme přehled akcí na Mšensku.

1 komentář:

  1. Tak to i my se už dlouho chceme někam vydat na kole, ale ještě jsme si na to pořádně nenašli čas, takže ještě uvidíme, jak to celé bude a jak to dopadne :) Jinak, kdyby náhodou někdo z vás tady sháněl autokosmetiku nebo i cokoliv jiného na auto, či kolo, tak se mrkněte k nim, maj moc fajn ceny.

    OdpovědětVymazat