neděle 26. července 2020

Neskutečná smůla provázela uplynulý týden mělnické pozorovatele mediálně proslavené komety Neowise. Máte rádi mělnické středověké podzemí ? Chtěli jste navštívit některé vyjímečně přístupné sklepy a nevyšlo to ? Připravte se na srpen.



Velký vůz ( na obrázku) je součástí souhvězdí Velké medvědice.

Média mají tu moc, že i docela obyčejné smrtelníky, kteří se o hvězdářství prakticky nezajímají dovedou i třeba po letech do situace, kdy se snaží okem, triedrem, nebo i přes svářecí sklo nebeský objekt vypozorovat a případně jej vyfotit.

Asi největšímu zájmu, se těší komety, pokud mají být spatřitelné již pouhým okem. Od dob komety Hale-Bopp v prosinci 1997 byly takové komety snad teprve čtyři a vždy to byla nádherná podívaná, ale s údajně nejjasnější kometou za posledních 13 let jménem Neowise nám to tedy v uplynulém týdnu, kdy měla být kometa nejblíže zde na Mělníku ani trochu nevyšlo.



Po zvětšení obrázku a dalším přiblížení rozezná znalý čtenář ve vrchní části snímku Velký vůz, který je součástí souhvězdí Velká medvědice. Spodní část snímku se topí v oblacích.

 Použito bylo automatického programu značkového fotoaparátu, který má sloužit ke snímání velmi vzdálených nočních objektů z ruky. S touto oblačnou a přesvícenou oblohou však moc nepočítá.

Paradoxně docházelo k situaci, kdy byla téměř celá obloha i přes oblačnost relativně čistá, ale pod Velkým vozem byla oblaka vždy.

Za nejlepší článek považuji tento .......


....., kde máte polohu komety pro jednotlivé dny až do pondělí 27. července.

Samozřejmě, že v obrovské výhodě byli všichni pozorovatelé, kteří mají buď dovolenou, prázdniny, nebo jsou v penzi a rovněž se ukázala v tomto případě nevýhoda letního času, která pozorovatele odkazovala do časové relace 22.15 SELČ - 1.00 SELČ.

Mohlo by se zdát, že náš Mělník má i tmavší místa, která jsou vhodná na pozorování, ale v každém případě platí, že ve městech je světelný smog. Vypravil jsem se tedy speciálně ve čtvrtek večer za město do míst, kde není na město prakticky vidět, ale i tak se uplatňoval určitý světelný smog. 

Největším neštěstím však byla téměř každodenní oblačnost, která dělala neuvěřitelné věci. Ačkoliv bylo leckdy možné krásně pozorovat i hvězdy nad obzorem, tak zrovna severozápadní obzor byl permanentně každý večer zahalen do oblačnosti, která se nechtěla protrhnout.

Vypadá to tedy na neúspěch, byť snad ještě nějaká malá šance, se v nejbližších dnech rýsuje, ale již se bude rušivě stále více a více uplatňovat Měsíc.


Den otevřených dveří mělnického podzemí - sklep domu čp. 11 na náměstí Míru

 

Mělnický osvětový a okrašlovací spolek Vás zve na prohlídku části mělnického podzemí, které není běžně pro veřejnost přístupné. V sobotu 8. srpna 2020 od 9:00 do 18:00 hodin budou mít zájemci možnost pouze na jeden den navštívit dvoupatrové sklepení domu čp. 11 na rohu náměstí Míru. Jedná se o dům „U Zlaté hvězdy“ ve kterém v současnosti sídlí směnárna. Sklepy pod tímto domem tvoří dokonce malý uzavřený okruh. Elektřina ve sklepě sice zavedena je, přesto doporučujeme, aby si návštěvníci vzali baterky s sebou. Neděláme žádné rezervace ani objednávky vstupenek, protože vstup bude volný průběžně po celý den. Prohlídku lze absolvovat i s dětmi. Moc děkujeme městu Mělník, že nám umožní prohlédnout si krásné podzemí pod tímto domem.

                                                                                                     Martin Klihavec, předseda MOOS 





V příštím článku si nejspíše již připomeneme veledůležitou věc, kterou je integrace Liběchovska a Kokořínska do PID, která nám již také připadá na začátek srpna, a možná se dozvíte věc, která milovníky dálkových výhledů asi překvapí, protože se aspoň podle výpočtů a dostupných obrazových materiálů již jeví, jako silně pravděpodobná. Zůstaňte s ...... :-))).


Žádné komentáře:

Okomentovat