čtvrtek 30. července 2020

Letní rána na Mělníku dokáží být doslova kouzelná. Podívejte se na až neuvěřitelné snímky, které najdete jen za zámkem. Kandidátů na záhadný stožár na obzoru je několik. Na odpověď si zřejmě velmi dlouho počkáme.



Nedávno jsem tu psal článek o neúspěšném pátrání po kometě  Neowise, a jak se později ukázalo, tak jsem nebyl sám, kdo měl podobnou snahu se stejným výsledkem. Od té doby se již situace v oblasti možností pozorování značně zkomplikovala. Své sehraje o tomto víkendu nejen stav oblačnosti, ale také již časově stále účinnější působení Měsíce.

Jenže čtenáři Soutoku vědí, že to není jen kometa, která spíše byla, než už je jedním ze zájmů pozorovací ,mise. Objevila se totiž domněnka, že od mělnického zámku je možná vidět až do Saska.


Jak to všechno vzniklo ?


Úplně na začátku byl říjen 2019 a pozvánka na společnou akci  RMM a muzea v Litoměřicích na Den archeologie na Hradišti u Libochovan.


Tam mě zaujalo, že Hrádek ( zmíněné hradiště) je vlastně takovým českým Stonehenge. V každém význačném ročním období i o nějakém keltském svátku tam Slunce vychází i zapadá za nějakým kopcem.

A jak je to u nás za zámkem ? Tak i zde jsme našli nějaké odpovědi.


Když se díváte na fotky zapadajícího slunce, tak si možná všimnete daleko na obzoru v Krušných horách ( zprvu šlo o zcela ukvapený mylný dojem, že by to mohla být rozhledna v Českém středohoří) jakéhosi vztyčeného,, prstu".


Zdá se, že by se mohlo jednat o nějaký vysílač, ale otázkou je, o který. To už je taková slabost nás všech, kteří máme vztah k rozhledům, že mnohdy chceme vědět, na co že se vlastně díváme.
Jenže, jak už to tak chodí, tak když člověka něco zajímá, tak jsou obvykle ty nejhorší podmínky pro různá pozorování.


Netušil jsem, že nejzdařilejší snímky objektu mého zájmu, který se objevil vlastně náhodně, tak jsou zatím stále právě ty z období po slunovratu. Sice se tvrdí, že deště i větry čistí atmosféru, ale nic takového se zatím nestalo.

Přišla na řadu různá měření v mapách, která dala určitou pravděpodobnost, ale nikoliv odpověď. Na tu si budeme muset zřejmě velmi dlouho počkat. Těch stožárů je totiž kolem Cínovce vícero, a jak sami vidíte, tak si jsou dost podobné, a budou rozhodovat detaily, které snad může odhalit jen výborná pozorovací atmosféra.


Navíc by se klidně mohlo i stát, že těch stožárů potom bude vidět v daném místě třeba i více. Zatím jsou zřejmě největšími kandidáty snad právě ty na obrázcích 2 a 3. Všechny vysílače jsou odtud cca 66 km vzdáleny. Dvojka na Cínovci je polohově vzhledem k cestě na obrázku na denním snímku snad ještě pravděpodobnější, ale pak se  musíme podivit tomu, že by nebyl vidět jen nedaleký a ještě vyšší Grosser Lugstein.( obr. 3)

Pokusil jsem se tedy zajít nedávno podle možností za zámek na pozorování i po ránu, ale úspěch to zrovna nepřineslo. Je tedy vidět až do Saska ? To si tedy na odpověď ještě zřejmě dlouho počkáme.

 Na druhou stranu jsem spatřil věci, které jsou tak prosté a přitom nádherné. To se úplně člověk na ta volná rána těší, pokud se dočká :-). Jak vše krásně souvisí se vším.


Zatímco nahoře jste mohli vidět, jak nám krásně kouzlila mlha, když oddělila Mělník od dominant na obzoru ( větrná elektrárna Pchery a Říp), tak toto zase způsobilo vycházející sluníčko, když se prodralo svými paprsky mezi zámkem a věží chrámu Sv. Petra a Pavla.

Celý Mělník se nám krásně promítl na stromy Hořínského parku. Není to krása ? Úplně mě teď napadá ta pověst, kterou jsem nazval Sokratovo moudro.


Díváte se na svět, který není skutečný, má něco do sebe, a ten pravý Mělník máte za zády. Užijte si dobře pátek a doufejte v příjemný pěkný víkend dle vašich představ.



Zatím nejlepší denní záběr.


Záhadný bod na snímku zcela vpravo.



obr. 1

obr. 2

obr. 3

Žádné komentáře:

Okomentovat