neděle 14. června 2020

Mělnický hrozen se jde již tuto sobotu. MJ 50 je také tuto sobotu. Do vodárenské věže se můžete podívat 11. července. Troška fotek ze současnosti.



Nemohu začít jinak, než tím, že si opět připomeneme, že již tuto sobotu 20. června, se jde populární turistický pochod Mělnický hrozen. Článek tu byl již v týdnu, tak nyní již jen opravdu obrazová připomínka.



To samé, co jsem psal pro Mělnický hrozen, tak platí také pro Mělnickou Jizerskou padesátku.


Dne 16. dubna 2005 v rámci Dne památek a historických sídel jsme se mnozí prvně podívali do několika dominant našeho města. Je až k nevíře, že už uteklo zase dalších 15 let. Jak jen ten život žene.

Blíží se období dovolených, kdy mnozí budeme možná zase někde mimo domov, nebo vyjíždět jen na výlety do různých končin republiky, jak to ostatně dělá Soutok, ale i tak stojí za to si poznačit v kalendáři datum 11. července, kdy nás MOOS pozve do vodárenské věže. Věřím, že si termín i podrobnosti ještě připomeneme.


Mimochodem, připomínám, že Jízdenka na léto platí i v roce 2020 a cena je stále stejná ....


Pro příznivce dopravy mám ještě dvě dobré zprávy. Autobusový den v pražských Letňanech, se pouze přesouvá z května na nějaký podzimní termín, ale ten není ještě známý. A dne 19. září na Dni železnice si budeme v Nymburce připomínat 150. výročí Severozápadní rakouské dráhy, ale zde se čeká na upřesnění programu.

Bohužel je zcela letos zrušeno i populární Veteránské rojení v Lobči. Mimochodem, všimli jste si, že když dávám na webu kalendárium akcí ve Mšeně a okolí, tak lze na každou kliknout a přenese vás to přímo ke zdroji informace ?






Představte si, že si koupíte zajímavý časopis, nebo knihu, nemusíte se druhý den ráno někam hnát, počasí si dělá co chce a na Mělníku spíše straší, než aby nějak ublížilo tak, jako to vidíme v televizi ve zbytku republiky. Dá se jet druhý den v sobotu, nebo v neděli na nějaký výlet ?

Tak samozřejmě že dá, ale musí tu být pořádná chuť na nějaký cíl a je to s přibývajícím věkem čím dále náročnější už jen kvůli  časnějšímu vstávání a utíkání času. Prostě uvítáte před výletem i po něm nějaký ten den volna, což prostě do nějakého zákonem určeného věku zkrátka moc dobře nejde.

A tak člověk mnohdy vyrazí jen na procházku po městě a potkává vzpomínky i různé změny. Vlčí máky jsou vždy neskutečnou romantikou. Jsou symbolem předměstských čtvrtí, kde ustupují pomalu nové výstavbě a zároveň připomínkou krásného bezstarostného dětství, kdy jsme neměli ani tušení, jakým způsobem do našich životů v následujících dekádách promluví technika, kterou teď v tuto chvíli třeba společně využíváme ke psaní i čtení.

A ten miliardář tam bude na tu oblohu pořád střílet nějaké družice a nikdo to řešit nebude.


Kdo by to jen řekl, jak ta krásná stará vrba dokáže být ještě přes všechny své problémy k světu. Zajímavá je i ta číslovka 838 na druhé straně řeky. Přesně tolik kilometrů to je do Severního moře a díky webové kameře na lodi Rio 2 můžete asi nejpohodlněji poznat celou řeku až po město Hamburk i s mnoha německými kanály zcela mimo řeku Labe.


Tak tady to máme. Symbol počasí těchto dní. Nikdo pořádně neví, kdy a kde udeří nějaký slejvák, či dokonce bouře.



Psal jsem tu nedávno o našem turistickém dětském vláčku, ale fotky byly již staré a vláček jel okruh obráceně, než má jezdit letos. Dejme si tedy nějakou čerstvou fotku.


Vzrostlé stromy i absence obou nádraží udělaly za ta léta z parku na Polabí zcela jiný park, než je ten na Podolí. Přitom je parku na Podolí také již letos slušných 22 let.


Jaro je dobou, kdy se dálkovým rozhlasovým signálům v pásmu DAB+ u nás v srdci Evropy moc létat nechce. V Mělníku tak chodí bez venkovní směrové antény ze zahraničí prakticky jen sousední Sasko, ale může to být i zajímavá pozvánka na výlet.

Saské městečko Sebnitz je od naší české Dolní Poustevny oddělené jen Vilémovským potokem a v obou destinacích staví vláček na trati z Děčína do Rumburku přes Německo ( U 28), kterým jel Soutok kdysi v roce 2015 za nejkrásnější saskou vyhlídkou.



Ze Sebnitzu vás pak turistická značka dovede k rozhledně na kopci Ungerberg, kde kromě výhledu spatří zájemce na Věži prince Jiřího antény, ze kterých létá signál i na Mělník. Posluchač tak může v té nejlepší rozhlasové kvalitě naladit  i řadu stanic od sousedů z multiplexu 5C a 9A, pokud ovšem nemá v cestě nějakou terénní překážku, která příjem komplikuje.

Pokud vás zajímá, jaké multiplexy, a jaké stanice lze v pásmu DAB+ v té nejčistší kvalitě přijímat včetně těch německých, tak nejlepší je odkaz ... https://fmscan.org/main.php?reset=1&r=d&m=s

 O rozhledně:



Rádio Beat chytíte na Mělníku v supervalitě  na kanále 5A z Prahy. Ovšem očekává se, že operátor RTI.cz snad po vzoru společnosti Teleko umístí  časem antény i do Českého středohoří, což klasicky ocení posluchači severozápadních částí Mělníka. Však to znáte především z televize, kde řada mělnických antén míří na Bukovou horu a řada na Prahu. Princip je velmi podobný a záleží pouze na tom, který operátor má které stanice v multiplexu a odkud všude vysílá.


Pojďme však od techniky zase k romantice. To jsou obrázky, které dle mého názoru pohladí.


Nemusí jít vždy jen o romantiku a přímo o nás. Pěkné je už jen to vědomí, že takové služby u nás jsou a my je případně můžeme i využít.


Vše nejlepší do příštího pracovního týdne a nezapomeňte na výlety i na akce !

Žádné komentáře:

Okomentovat