neděle 21. června 2020

Nová Labská cyklotrasa dnes okusila první zaplavení. Vzniklá situace zaskočila i několik cyklistů. Na své si přišli i milovníci rozhledů. Dobrý Kanec otvírá již zítra.



Jak jen jsem se dopoledne probudil, už mě zajímal stav na ....


Sice píší na Seznamu.cz , že v Kostelci nad Labem mají od 12 hodin první povodňový stupeň ( 525 cm) a do současných 15.30 tam Labe zvýšilo hladinu o dalších 12 cm, ale tady pod Mělníkem o téměř 20 říčních km ( 19.6 km) dále se drží od 12 hodin již 3.5 hodiny na stabilní hodnotě 345 cm.

První povodňový stupeň se tu vyhlašuje při 400 cm. Následující obrázky jsou právě z dnešního poledne a musel jsem si za nimi zajít dle očekávání především až pod cukrovar. Jak vidíte, nebo ještě uvidíte, tak pro někoho může být situace určitým zpestřením.









Přijela rodinka od Kel, tatík prozkoumal cestu a nakonec jsem mu jeho rozhodnutí jen schvaloval. Děti by to neprojely. Samozřejmě jsem mu vysvětlil náhradní trasu.


Dospělí si sice často dělali legraci, že si aspoň umyjí pořádně kola, ale když jsem tak odhadoval reakci této dvojice na konci úseku, tak se zdálo, že již v jednom místě měli plné nohy práce to ve vodě vůbec ušlápnout.



Zkoušel jsem něco vyčíst z jednotlivých vln, ale program nakonec jen potvrdil určitou stagnaci stavu.


Následující záběry jsou již od soutoku, kde bývá za tohoto stavu úsek mezi veslařským klubem a tímto místem zaplavený.


Někdy bývá voda z obou řek již na první pohled znatelně barevně jiná a vypozorujete i rozdíl rychlosti toků. Při povodni v roce 2002 přicházelo mnohem větší množství vody po Vltavě, která byla znatelně rychlejší, což způsobilo nečekaný problém.

Labe se totiž od jejích vod počalo odrážet, došlo k takzvanému obrácení toku, a to až do vzdálenosti 15 km proti proudu.



Říká se, že nejlepší viditelnost bývá v zimě za mrazů, při větrném počasí, po dešti, nebo při východu slunce, ale občas se zadaří i jindy. Nebyl to dnes sice žádný zázrak, ale kdy se nám vytmaví aspoň  takto Říp?


Milešovka se neokouká.


Na vršku je tamní meteostanice.


Na úpatí Kletečné můžete spatřit ony dvě vrtule z větrné elektrárny Nové Město - vrch Tří pánů v Krušných horách ( nedaleko Bouřňáku)

Levá větrná turbína nese jméno Vavřinec, pravá Bronislav a z věže, nebo z Hořeních Vinic ještě můžete spatřit turbínu Ferdinand, která je již za kopcem.



Další snímek patří rozhledně Komáří vížka a najdete ji snadno. Stačí se podívat na pilíř nového mostu a vyjet po něm vzhůru na obzor.


Stožár lávky přes Vltavu v Lužci má zřejmě již konečnou podobu.


Hlavní halu letiště v Praze - Ruzyni najdete téměř nad vrbenským kostelíčkem.



Ještě si dnes dáme vláček ...



...... fotografy oblíbenou Svatováclavskou ulici .....


..... a připomeneme si, že zítra 22.6. již definitivně otvírá pro veřejnost hostinec Dobrý Kanec.
Tak se ani nechce věřit, že začalo léto a slunce nám dnes bude zapadat na nejseverozápadnějším místě své dráhy.

Úspěšný vstup do dalšího týdne !

Žádné komentáře:

Okomentovat