sobota 20. června 2020

Před 10 lety byl u povodní na Frýdlantsku i Soutok. Jak to vypadá dnes u Labe pod Mělníkem ? Pestrá paleta barevných květin z mělnických zahrádek. Foto, které vám může snadno uletět.




Asi největší událostí tohoto víkendu jsou vydatné deště, které přecházejí v záplavy. Sotva člověk v pátek odpoledne dorazil domů, již se na něj valí z ČT 24  hlavně situace z Frýdlantska.

Frýdlantský výběžek je nesmírně zajímavá část naši země. Leží na návětrné straně Jizerských hor, svažuje se k severu a je tu skutečně krásná, místy až panenská příroda. Jenže se tu jednou za několik let stane, že tu pořádně prší a rozvodněné horské potoky napájející říčku Smědou z ní udělají doslova smrtící živel.

V první fázi svého toku totiž padá jindy klidný potůček z nadmořské výšky kolem 1000 metrů až téměř na 300 metrů v místech, kde opouští republiku. V roce 2010 zde byla situace významem asi taková, jako u nás v roce 2002. Poničené mosty i koleje zejména kolem obce Višňová ( tam byl Soutok až v roce 2011), ale pěkně řádila i v Hejnicích, Raspenavě, Bílém Potoku, či Frýdlantu.

Trávil jsem tou dobou jen asi s odstupem jednoho týdne relativně nedaleko odtud volný čas a zvědavost mi nedala, abych se do Hejnic a opatrně do Raspenavy nepodíval. Dále se snad již ani nedalo jet. Bylo to však již navečer, jednou rukou jsem řídil, druhou natáčel tři krátké videosekvence a výsledek se moc nepovedl, protože obraz čas od času klesal k podlaze automobilu.

Nakonec jsem dal něco do hromady, a tak tu máme aspoň dva symbolické snímky z povodně, která byla přesně před 10 lety a myslím, že byla i větší a s horším důsledkem na dopravu v oblasti.

V oblasti najdete plno významných turistických cílů ( zámek Frýdlant, tamní rozhledna Frýdlantská výšina, rozhledna na Smrku, skalní útvar Jizera, Štolpišské vodopády, Obří sud, Lázně Libverda, Kostel Navštívení Panny Marie v Hejnicích, vodní nádrž Souš) a tak vlastně můžete brát tuto zmínku třeba jako reklamu k návštěvě.


A co náš Mělník :-)? Dočkáme se po suchých a horkých létech zvýšené hladiny pod městem ?


Pokud jste četli nějaký starší článek o povodních, tak jistě víte, že jsem někde zjistil, že hodnota 330 cm již znemožňovala přechod mezi veslařským klubem a soutokem, a tuším, že i pod cukrovarem. Připomínám, že první povodňový stupeň je pod Mělníkem 400 cm.

Šel jsem se dnes kolem poledne do těchto míst projít a obrázky byly ještě velmi optimistické.





Během procházky jsem se pozdravil s několika málo účastníky výletní plavby lodi Porta Bohemica, která pravděpodobně vykonávala nějakou zcela mimořádnou plavbu, kterou nevidím ani v kalendáriu mimořádných plaveb:


Aha, tam zase někdo zaspal a mají všechny řády staré. ( 2018, 2019)



Opět mi někdo přečetl myšlenky. Ano, pěkné místo k posedu :-). A jak nám ten déšť svědčí. Kopřivy rostou a zase je tu příležitost pro ty, co by tak rádi pracovali a trošku si přivydělali. Nebo to počká na pracovníky Povodí Labe .-) ?





Tak to porovnejte. Nahoře 305 cm dnes ve 12 hodin, a tady dne 17.3.2019 již 339 cm. Máme tedy cyklostezku dnes o něco výše.



Trámy jsou pro povodně typické.


Ovšem rychlost nebyla nijak závratná. Chodec jde přibližně rychlostí 5 km v hodině a kláda zůstávala hodně vzadu. Labe je vodácké třídy A, což je za normálních okolností rychlost do 4 km/ hod.




V parku mě motivovalo několik barevných květů. Nevyfoťte to a nepotěšte i ostatní.











Ještě se dnes podívejte na již hotovou lávku k nádraží, která má dle mého názoru něco do sebe.



Než stačil uletět, tak jsem to stihl :-).


Pěkný zbytek soboty  a hezkou neděli ! Deštivé počasí mají prý vystřídat tropy, pak se vyjmenuje všechno počasí, jaké jen jde, aby se otevřela i zadní vrátka :-) ...., ale znáte ten vtip ....

Meteorologická stanice hledá nové zaměstnance. Nástupní plat 25 000 Kč, pocitově 40 000 Kč :-).

Žádné komentáře:

Okomentovat