neděle 7. června 2020

Němý medvěd a Dobrý kanec hledají týmové posily. Co přinesl koronavirus do pivního světa ? MJ 50 letos oficiálně nebude, ale tak úplně pravda to vůbec nebude a organizátoři se na vás těší !


Pracovní inzerce.

Místní občané asi vědí, že hostinec Dobrý kanec je dalším podnikem úspěšného týmu Němého medvěda. Když se něco rozšiřuje, tak to mnohdy může znamenat i nové pracovní příležitosti a nejinak je tomu i v tomto případě.

Němý medvěd totiž vsadil na pestrost značek, příjemné zajímavé prostředí, a to lidi v Mělníku zřejmě oslovilo. Vždyť v dávné minulosti, se chodilo do hospod  především za kamarády a pivní mok byl mnohdy jen takovým doplňkem společenského setkání. Dnes je tomu úplně jinak.

Naši zemi doslova postihla pivní horečka. Minipivovary rostou, jako houby po dešti a stalo se téměř národním sportem vlastnit nějakou knížku o pivu, o našich minipivovarech, a také samozřejmě něco ochutnat.


Bavorský pšeničák.

Němý medvěd však zašel ještě dále. Nejen, že vaří svá piva, ale nabízí hostům také piva z jiných pivovarů, což se ukázalo, jako velmi dobrý tah. Právě tady si řada občanů tohoto města nejspíše prvně uvědomila, že pivní svět je mnohem bohatší, než na jaký jsme byli v minulosti zvyklí.

Dnešní české pivo, to už nejsou jen chutně spodně kvašené ležáky, ale mohou nás mnohé třeba i jen občas oslovit piva svrchně kvašená, která ve svém názvu v pivní nabídce obvykle obsahují slůvko Ale ( eil).

Němý medvěd si však uvědomil i další věc. Kromě toho, že dnešní ochutnávač, či degustátor pochopil, jak moc rozdílně mohou piva jednotlivých typů chutnat, tak ho může i tak trochu zajímat, jak asi chutnají piva zahraniční.

Na tomto poli, se u nás poměrně velmi dobře osvědčila točená bavorská pšenice, která podobně, jako víno, přináší již při prvním zakroužení sklenicí a přivonění nasládlou ovocnou chuť. Je velmi dobrým nápojem po více hořkých svrchně kvašených pivech typu Ale.


Skvělý  za studena chmelený světlý ležák z nedalekého města Bayreuth, se bohužel prodává pouze ve velikosti 0.33 l. Pokud vám připadá lahvová varianta Maisel's weisse ochuzená o vůni citrusů piva točeného, pak Hoppy hell vám toto vyjímečně vynahradí.

Dnešní degustéři piv mají však samozřejmě celou škálu příležitostí, jak mohou ochutnat i piva zahraniční, byť obvykle jen lahvová, nebo v plechu. Jsou pochopitelně dražší a leckdy i v menším množství, ale ta možnost zde existuje.

Ať už navštívíte nějakou pivotéku, nebo řádně prohlédnete regál piv v supermarketu, tak je zkrátka objevíte. Možná, že si u řady z nich řeknete, že to jednou stačilo a budete mít radost, že jste to vyzkoušeli, ale také se vám může stát, že objevíte něco, co vám bude docela chutnat, pokud to nebude zase příliš často.

A tady musím říci, že i sem zasáhl koronavirus. V tomto případě docela pozitivně. Vždyť mnozí z nás tak nějak víme, co nám asi chutná za česká domácí piva, a kde to v regálech v jakém obchodě najdeme. Náhle jste však v situaci, že nahlížíte do netového katalogu potravin a z nabídky, se na vás koukají i piva belgická, německá, thajská atd. atd.

Inu, neochutnejte to :-). Avšak, vraťme se ještě k Dobrému kanci. Těmto filmově proslaveným místům v minulosti dominoval retro interiér a tanková Plzeň. Slavný pražský pivovar U Fleku vtiskl v minulosti českému návštěvníkovi pivnic doslova národní představu, že tím správným hospodským okamžikem je skvělý guláš a vynikající pivo.

Obvykle jsem lamentoval nad tím, že Mělník nemá jediné romantické posezení u řeky, jako jiná města, a po pádu Šalandy ( U Císaře) ani krásné klasické pivní, či restaurační posezení ve dvoře, jakým se také chlubí jiná města. Dnes lamentovat nebudu. Dnes naopak popřeji, aby se novému podniku dařilo. Tak tedy ... ,, Ať se daří !"


Jedním z nejslavnějších podniků června je také MJ 50. Bude letos MJ 50 ? Nebude, ale tak úplně to  pravda vůbec nebude :-) ....

https://www.bezky.cz/    Vyjádření organizátorů mluví za vše, a i když vyznívá částečně tak nějak pesimisticky, tak nemusí být ten pesimismus na místě. Vždyť se tu setkává řada dobrých lidí.

V nedávné době jsme občas propadali představě, že máme na jaře na Mělníku samé krásné akce a navíc nám velmi často stále přálo počasí. Vlastně ani nebyl pomalu čas jet někam jinam, aby člověk o něco pěkného ve městě nepřišel.

Když začal tento rok s takovou krásnou číslovkou, tak jsme nikdo netušili, jak moc bude jiný, a jak nám bude dávat zabrat a zkoušet nás, ale je to tak. 

Do příštího pracovního týdne vám přeji hlavně pevné nervy a příjemné cíle na obzoru, protože tímto neslaným nemastným obdobím plným déšťů, roušek i nařízení prostě projít musíme.



Žádné komentáře:

Okomentovat