sobota 31. března 2018

Loď Fidelio na Mělníku od 14. května. Historické pohledy a historické fotky města, to jsou dva rozdílné světy. Mělnické sklepy i Den PID lze zvládnout. Duben ve Mšeně i v okolí.


Dnes si připomeneme zase několik věcí, které není na škodu vědět, ale záleží samozřejmě na vkusu.
Relativně nedávno jsem tu jeden článek věnoval výletní lodní dopravě na Labi a Vltavě v roce 2018. V článku je téměř vše podstatné, jen chybí výletní plavební řád lodi Fidelio pod Mělníkem, což je u nás jen taková maličkost :-).

Tak už jsme přece jen dále a s Mělníkem opravdu není třeba tak spěchat, ale mám přece jen nějaké informace a hlavně jsem se na facebooku lodi dozvěděl, proč mi přestala fungovat stará webová adresa na loď. Loď má novou webovou adresu a leccos se dozvíte zde:

https://cs-cz.facebook.com/fidelio.boats

http://fidelio1.cz/

Pro nás je důležité, že tu ,, naše domovská loď" zahájí sezónu 14. května a znovu bude plout do Obříství, do Zelčína a píše se také o Praze. Jízdní řád je prý stále v přípravě. Sezóna bude končit 2.10. To jsou tedy  první oficiální zprávy týkající se letošní sezóny.


Dále vás pozvu na skvělý facebook velkého mělnického fotografa a přítele pana Purše, kterým je Karel Lojka. Poslední dobou jsme  měli možnost podívat se do světa mělnických historických pohlednic, a to především díky sběrateli historických pohledů a kronikáři města Martinu Klihavcovi, který vydal na téma dvě knihy, a který je dle mého názoru člověkem na svém místě.

Mělník má však i obrovské historické bohatství ve fotografii, za což vděčíme právě především  Karlu Lojkovi a já si dnes po několika měsících dovolím znovu připomenout jeho skvělý facebook.

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571

To je adresa, o které by měl každý patriot našeho města vědět. Již mnohokrát jsem kritizoval, že k lidem, se často zajímavé webové adresy nedostanou, protože je tisková média nesdílejí. To je samozřejmě obrovská škoda, když pomyslíte, že si s tím dá někdo práci a má to opravdu veřejnosti co říci.


Když jsem o něco výše napsal, že Martin Klihavec je člověk na svém místě, tak je tu čas, abych opět připomněl, že dne 14. dubna od  9 do 17 hodin budou přístupné středověké sklepy pod domem číslo 13 ve Svatováclavské ulici .

http://soutok.blogspot.cz/2018/03/jste-prvni-na-melniku-kteri-to-vedi-za.html

Informace již proběhla nedávno ( asi před třemi dny) také na facebooku uzavřené mělnické skupiny, jak jsem se dozvěděl . Na akci vás zve Mělnický osvětový a okrašlovací spolek MOOS a město Mělník.



Slyšel jsem nářky těch, kterým se nepoštěstilo během Mělnického vinobraní 2016 navštívit Den PID v Mělníku. Bylo tu vše podstatné z historie autobusové dopravy, včetně populárních harmonik, ale chyběl tolik oblíbený a pro Mělník typický autobus Škoda RTO s vlekem.

Soutok, se loni v dubnu vydal do Prahy-Letňan, kde bylo nejen vše podstatné z historie, ale bylo možné, se seznámit i se současností. Akce měla takový úspěch, že došlo k uspořádání druhého ročníku, který bude také 14. dubna od 10 do 17 hodin a to RTO s vlekem tam také potkáte. Byl jsem mimo jiné nadšený z celé plejády historických vozů Karosa červené řady, které i u nás v barvě MHD jezdily.

Lze pohodlně navštívit sklepy na Mělníku i den PID na konečné metra v Letňanech.


A nakonec si dnes dáme kalendárium na duben ze Mšena a okolí. Převzato samozřejmě ze stránek města Mšena.

Než však dáme Mšeno a okolí, tak tu mám jeden bonus. Pokud sledujete tak, jako já cestu Tadeáše Šímy na jízdním kole přes Afriku,

... https://www.facebook.com/nakolepresafriku/

... tak vězte, že Tadeáš je v Gabonu, již jen 3 dny od hranic s Kongem a nedaleko známého Lambaréne při setkání s kolegou z Francie, kdy ztratil obezřetnost, přišel o část elektroniky. Díky tomu nemůžeme nyní sledovat jeho on-line putování přímo v mapě, ale Tadeáš slíbil, že v Bamaku dokoupí ukradenou záložní baterii, čímž začne štěnice opět fungovat. Škoda, že Googlestreet začne běžet až v Jihoafrické republice. Některé pasáže jsou asfaltové, ale třeba dnes jede Tomáš po polní cestě.

Kalendář akcí


03.04.2018  Kadlín - zahájení turistické sezóny
08.04.2018  Zálesácký závod zdatnosti - župní přebor
10.04.2018  Přednáška Jana Tvrdoně
14.04.2018  Večírek kumštýřů....pro Hanku a Járinka
15.04.2018  Sázení stromků v Debři
20.04.2018  Přednáška horolezce Máry Holečka
21.04.2018  Velký Újezd - dětský maškarní karneval
22.04.2018  Den Země - úklid lesa
24.04.2018  Kadlín - tradiční sázení brambor u rozhledny
24.04.2018  Zahájí - pietní vzpomínkový akt
28.04.2018  Vymetání výfuků
30.04.2018  Průvod a pálení čarodějnic
30.04.2018  Kadlín - lampionový průvod, pálení čarodějnic

Žádné komentáře:

Okomentovat