sobota 19. září 2015

Hradní zřícenina Zvířetice i její okolí může být dobrým typem na podzimní výlet.


Milí čtenáři, nedávno jsem tu v článku  http://soutok.blogspot.cz/2015/09/hlavni-oslavy-na-trati-z-turnova-do.html vzpomněl také rozsáhlou hradní zřícenu hradu Zvířetice nedaleko Bakova nad Jizerou. Přichází podzim, který má začít poměrně příznivým počasím a tak proč si neudělat takový malý typ na výlet. Vždyť je toho tady v okolí opravdu hodně a ze zřícenin v okolí  lze jmenovat například nedaleké Michalovice se zajímavou věží Putnou, nebo nedaleký Valečov, který je již jen kousek od Drábských světniček, kam jsme se nedávno zrovna podívali.

Hrad založil asi kolem roku 1310 Markvartic Zdislav, který byl synem purkrabího Pražského hradu Havla z Lemberka a jeho manželky blahoslavené Zdislavy z Lemberka. Zdislav, se v pramenech objevuje v letech 1273-1318. Jeho synové Heřman a Markvart, se již psali po novém rodovém sídle Zvířeticích
Hrad byl později renesančně přestavován a opuštěn po požárech v letech 1693 a 1720.

Podrobná historie je velmi zdlouhavá a najdete ji na http://www.hrady.cz/?OID=334

Uznejte sami, že se jedná o opravdu krásnou a rozsáhlou zříceninu. V létě se tu pořádají tábory a v sousedství zříceniny leží i penzion.

Z hromadných prostředků je k cestě nejlepší využít železničního spojení tratí 072 a 070 ( Mělník-Všetaty- Bakov nad Jizerou.) V okolí je i řada turistických značek. Relativně poblíž vedou navíc i tratě 076 ( Mladá Boleslav-Mšeno-Mělník) a 080 Bakov nad Jizerou- Česká Lípa- Jedlová- ( Rumburk).

Aktualizace 22.2.2020 :

Vidím, že hodně čtete tento článek. Zde máte novější články z této oblasti, a také tam jsou Zvířetice ( ten první článek) . Navíc je tam lepší počasí, více fotografií a dle mého názoru jde o hezčí články.

http://soutok.blogspot.com/2018/05/fantasticky-vylet-na-jizdenku-pid-mlada.html

http://soutok.blogspot.com/2018/05/zlata-stezka-ceskeho-raje-prinesla.html

http://soutok.blogspot.com/2018/05/stredocesky-zeleznicni-den-v-mlade_13.html



Celkový pohled.




Do zříceniny vede dřevěný most a dominuje ji vyhlídková věž.



Penzion.


Tábořiště u hradu.






Výhled k Turnovu.


V pozadí mezi stromy řeka Jizera.



Pohled k Bezdězu.



Schodiště k vrcholu.



Snad hradní studna na dně velké věže.



SŠ.


Žádné komentáře:

Okomentovat