neděle 6. září 2015

Hlavní oslavy na trati z Turnova do Kralup nad Vltavou navštívil i Soutok a přinesl fotografie z oslav i dalších zajímavostí na cestě.


Milí čtenáři Soutoku i Mělníčku a další náhodní čtenáři, kteří jste sem zavítali,
dovolte mi, abych vám nejprve poděkoval za včerejší den. Spousta z vás tu brouzdala po starších článcích, převážně se železniční tematikou, ale i jiných článcích a netrpělivě jste možná vyhlíželi právě tento článek. Řada z vás také navštívila seriál Nejkrásnější města na severu Českého království a opravdu autora potěší, že i když zrovna delší dobu nepíše, tak lidé články čtou. Je jich tu už 960.

Skutečně jsem do Turnova vyrazil, ale z pracovních důvodů až dnes. Nejel jsem však vlakem, jako v mládí, kdy jsem se tu něco najezdil, ale dal jsem přednost z několika důvodů automobilu a je to především levnější. Nakonec sami vidíte, jaké to přineslo fotografie. Hned na prvním snímku máte viadukt v Krnsku, kde probíhá rekonstrukce.


Cesta přes Mšeno, Kluky a Čistou do Bakova nad Jizerou je sice kratší, poklidnější a snad aspoň z první části romantičtější, ale dnes bylo v rámci téma žádoucí jet podle řeky Jizery. A o tom jsou další snímky. Jakmile přejedete za Krnskem most přes Jizeru a uhnete vlevo na Mladou Boleslav, tak vás může potěšit přes řeku tento krásný kostel v obci Vinec.


Jen o kus dál v Debři můžete na stejném břehu spatřit tuto zajímavou věž jménem Putna na zřícenině hradu Michalovice. Z místa je opravdu krásný výhled do kraje, zvlášť na řeku Jizeru.


Jen kousek před hlavním nádražím v Bakově nad Jizerou leží osada Zvířetice, nad níž se ve stromech ukrývá stejnojmenná rozsáhlá hradní zřícenina. Stačí jen nechat auto u infocentra při silnici a vysápat se vzhůru. Vede tam buď velmi strmá cesta po stráni, nebo o kus dále po silnici najdete turistickou značku, která je pohodlnější. Nepěkné počasí i poloha slunce nedovolila zrovna pěkný celkový záběr, ale jinak jsem tu nafotil řadu snímků i lepší kvality, což by ovšem bylo na samostatný článek. Z hlavní kruhové věže zříceniny lze spatřit západním směrem Bezděz, ale viditelnost byla dnes díky přeháňkám hrozná.


Konečně jsem také vyfotil velmi pěkný zámek v Mnichově Hradišti, ležící při hlavní silnici do Turnova.



Celý víkend jezdily po trati mezi Turnovem, Prahou a Kralupy nad Vltavou také speciální vlaky tažené parními lokomotivami, nebo historické motorové jednotky. Zrovna když jsem  kráčel podle trati poslední metry do stanice Turnov, tak tato kráska současně se mnou dorazila :-).



Každých půl hodiny, pak vyjížděl speciální motorák k místnímu depu, kde právě otevřeli další železniční muzeum u nás. Co na tom, že se ještě nemůže srovnávat velikostí i slávou se Zubrnicemi, nebo s Lužnou. Lidé měli z akce nefalšovanou radost a spojení s oslavami bylo výbornou reklamou.



Ceny v restauračním voze slušné, ne ? Samozřejmě, že se v areálu prodávalo spousta kalendářů i pohledů atd. s železniční tematikou. Nejdražším exponátem byla kniha, která je věnována této trati právě k jejímu výročí a jistě si ji pořídil ten, kdo k ní má nějaký vztah.


U vchodu do depa stálo několik autoveteránů.....


.... a v jedné budově zase modelářské kolejiště, kam to tíhlo zejména ty nejmenší návštěvníky.


Zde v celém úseku.....


 ... a tady detail.



Miniželeznice je dnes běžný jev těchto železničních stánků ....


..... jakož i restaurační vozy s občerstvením a suvenýry.


Známé šlapací Šlégrovo kolo.



Bylo zajímavé sledovat i plnění parního tendru.



Na korbách automobilů je palivo pro lokomotivu.


Nakonec i tato parní kráska se nám svezla na točně.


Vystavené motorové lokomotivy.


Nejdůležitějším místem každého nádraží je kancelář, kde se staví vlakům kolejová cesta.


Hurvínek odjíždí na svou zvláštní jízdu.

Paní v dobovém obleku moderovala průběh oslav  přímo na hlavním nádraží v Turnově.


V jedné krásné budově, se mohl návštěvník setkat nejen s dobovými historickými fotografiemi a dokumenty, ale také si počíst, jak se připravuje modernizace trati z Prahy do Liberce. Opravdu to vypadá na vítězství Všejanské spojky.



Budova s výstavou.


V obci Přepeře mají tento krásný kostel. To už je vlastně ze zpáteční cesty.


Jelikož je most ve Svijanech stále uzavřený, tak se jezdí přes dálnici kolem pivovaru. V Loukově tak díky objížďce můžete objevit tento nádherný kříž v životní velikosti.


Když přeháňky polevily, tak jsem si ještě vykročil z Březiny do Drábských světniček. To by opět bylo na samostatný článek. Skutečně, nádherné místo. Prvně jsem tu byl v 70. letech s učitelkou Vlastivědy, tak znovu tedy zde :-))).


Příhrazské skály a Drábské světničky vidíte souběžně z vlaku, silnice i dálnice a ještě jedné místní silnice probíhající obcí Olšina.



Zastávkou Březina projíždí rychlík do Turnova....


...a o chvilku později zde projíždí další historický vlak směrem do Mladé Boleslavi.

A to je z dnešního výletu vše. Na žádné opravy textu a vyhledávání vědomostí po internetu dnes rozhodně nemám čas. To píši preventivně pro všechny ty rýpali, co se vyžívají v různých kritických komentářích. Úspěšný vstup do dalšího pracovního týdne !

SŠ.














Žádné komentáře:

Okomentovat