středa 2. září 2015

Zaostřeno na DED - díl 1. Osobnosti z českých vinět. Za angličáky již naposledy.



PAMÁTKY ZNOVUZROZENÉ – DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ 2015

Region Mělník

Dny evropského dědictví 2015 na Mělníce symbolicky zahájí koncert z Cyklu chrámových koncertů 2015, který se uskuteční v neděli 6. září od 16:00 hod. v proboštském kostele sv. Petra a Pavla. Skladby J. Zacha, F. X. Brixiho a F. Mendelssohna-Bartholdyho provede Collegium pražských trubačů, na varhany bude hrát J. Hora. Dobrovolné vstupné bude využito na obnovu proboštského kostela, který je jednou z nejvýznamnějších památek českého stavitelství pozdní gotiky.

 A ačkoli bude program Dnů evropského dědictví soustředěn na víkend 12. a 13. září, zazní v jejich rámci již v pátek 11. září přednáška Mgr. J. A. Čepeláka „Vlinští z Vliněvsi, sousedské spory aneb Život na vsi v raném novověku“ (od 18 hod.). S ohledem na své téma bude přednesena ve Vliněvsi, v multifunkčním domě čp. 42 (naproti kostelu).

U příležitosti Dne zvoníků, který letos připadne přímo na památku jejich patrona sv. Quida (sobota 12. září), bude volně přístupná zvonice chrámu sv. Petra a Pavla; pravidelně zvonit se bude také na věži Evangelického kostela v ul. Krombholcově. Mělničtí zvoníci mimo ukázek zvonění a kromě vyzvánění na všechny zvony města v pravé poledne opět nabídnou vlastivědnou „Procházku se zvoníkem po zvonicích a zvonech“. Tři turnusy vycházky budou začínat v 10, ve 13 a v 15 hodin, a to vždy ve zvonovém patře věže chrámu sv. Petra a Pavla.

 V sobotu 12. září budete mimo obou již jmenovaných objektů (zvonice chrámu, Evangel. kostel) moci navštívit kostel sv. Ludmily na Pražské ul. (9–12 hod.), poutní kostel Nejsv. Trojice na Mělníce-Chloumku (14–17 hod.) a areál kapucínského hospice s kostelem Čtrnácti sv. pomocníků (koment. prohl. kostela 14–17 hod.). Vlastivědná expozice muzea umístěná v objektu kapucínského hospice bude toho dne přístupná zdarma (9–17 hod.). Ve Vrbně u Mělníka se v sobotu 12. září od 15 hod. uskuteční přednáška

„Archeologický výzkum ve Vrbně z roku 2005 a jeho výsledky“. V tamním kostele ji přednesou Dr. Ivo Štefan a Dr. Ladislav Varadzin z Archeologického ústavu Akademie věd ČR.
V neděli 13. září se zájemcům o naše kulturní dědictví otevře zámecká kaple v Dolních Beřkovicích (10–12 hod.), novorománský kostel Stětí sv. Jana Křtitele ve Vliněvsi (10–15 hod.) a původně románský, v době gotické rozšířený kostel Povýšení sv. Kříže ve Vrbně (10–18 hod.).

 V předsíni vrbenského kostela bude k vidění malá výstava o archeologických výzkumech v obci. Program Dnů evropského dědictví 2015 je (podle jednotlivých objektů) dostupný také na www.ehd.cz. Lokálním garantem této kulturní události, jejíž letošní téma zní Památky znovuzrozené, je Region. muzeum Mělník ve spolupráci s dalšími organizacemi a místními patrioty.

L. Snopek, Region. muzeum

Osobnosti z českých vinět
Výstava v kavárně Regionálního muzea Mělník
8. 9. - 4. 10. 2015

V Regionálním muzeu Mělník bude od úterý 8. září do neděle 4. října k vidění další z malých, „kavárenských“ výstav. Vzhledem k termínu konání bude orientovaná k vinařské tematice. Návštěvníkům kavárny muzea se na ní představí výběr ze sbírkových vinět; většina vystavených reprodukcí bude pocházet z 60.–80. let 20. století, tj. bude souviset s produkcí Českých vinařských závodů. Zastoupeny nicméně budou i jiná vinařství včetně meziválečných vinět mělnických Lobkowiczů a Mořice Uhra. Klíčem k výběru budou osobnosti českých i světových dějin, které jsou na těchto drobných dílech užité grafiky připomínány. Návštěva výstavy tak může být přinejmenším vhodnou příležitostí k dějepisnému opakování ve smyslu „Kdo byl kdo?“. Lze si však položit rovněž otázku: Proč si tvůrci vinět vybrali právě tyto osobnosti a ne jiné? Školním skupinám svým výkladem – po předchozí dohodě – rád poslouží historik muzea a kurátor výstavy Mgr. L. Snopek.
 (rmm)

Výstava: 
"Začalo to angličáky!"
Regionální muzeum Mělník – malý sál
3. 7. -6. 9. 2015
----------------------------
6. 9. 2015 od 15 hodin
Slavnostní zakončení výstavy Začalo to angličáky 

V neděli 6. 9. bude od 15 hodin slavnostně zakončena výstava angličáků mělnického sběratele Martina Švece. Na premiérové výstavě v Regionálním muzeu Mělník jsou představeny různé typy vozidel a značek. Návštěvníci zde mohou obdivovat modely světoznámých Matchboxů, tak i řadu autíček od společností  Bburago, Abrex, Cararama, Gorgi, Solido, Welly, Maisto a Atlas Editions. Nejvíce jsou zastoupeny vozy osobní, ať už značek jako Škoda, Opel, Ford, Citroen, Fiat, Reanault a další, či silná auta značek Audi a BMW, Mercedes. Fanoušky Jamese Bonda jistě těší řada zmenšených modelů aut agenta 007, ať už věhlasný Aston Martin, či vůz VB Lada 1500.

 Opomenuty nejsou ani modely sportovní, veteránské, hasičské, policejní ani nákladní. Své místo na výstavě nachází i několik motocyklů, tanků, autobusů a tramvaj. Za zmínku stojí i prezidentské a legendární vozy.  Zajímavostí pro českého návštěvníka jsou prototypy vozů Škoda i těch, které se nedostaly do sériové výroby. Celková sbírka Martina Švece čítá přes 2 000 kovových modelů, přičemž v muzeu jich je vystaveno přes 1 000 v různých měřítkách 1:18, 1:24, 1:43, 1:72.

Součástí slavnostního zakončení výstavy bude i předání cen výhercům soutěže Angličáky parkují ve městě. Jejím cílem bylo najít 10 autíček ve městě a přiřadit k nim umístění a čísla. Ze 100 správných odpovědí vylosoval sběratel Martin Švec tři šťastné výherce, kterým předá 3 angličáky ze své sbírky. Navíc se soutěžilo o nádherné pastelky, chutný burger, balíček zdraví, pouzdro na brýle, balíček Bio produktů, vstupenky do mělnické studny, pastelky, Bubble tea v kavárně ve Veži a možnost vyzkoušet si zvonění v kostele sv. Petra a Pavla.

Na realizaci soutěže se podíleli: Martin Švec, Oční optika 3R, Knihkupectví Ing. Richard Kubeš,
Lékárna Centrum Mělník, Zdravý obchůdek, Restaurace U Císaře, TIC Mělník, Městská
knihovna Mělník, Galerie a kavárna Ve věži, Želví doupě, Mělničtí zvoníci, týdeník Mělnicko.
RMM

SŠ.



Žádné komentáře:

Okomentovat