neděle 16. srpna 2015

Jak Mělník působí na návštěvníky ?


Ilustrační foto.

Není nic těžšího, než takzvaně kritizovat domácí hnízdo, kde vás každý zná, a i když si myslíte, že ne, tak to může být velký omyl. Prázdniny a dovolené, tak to jsou i velké přesuny lidí, kdy se vy dozvíte, jak to je jinde a od vašich hostů, se zase naopak aspoň trochu dozvíte, co říkají vašemu městu.

Co si takhle dloubnout do vlastních řad ? Jen tak opatrně, aby si třeba někteří uvědomili, koho se to týká, ale přitom jen tak opatrně, aby nikdo nemohl říci, že mu dělám špatnou reklamu. Ona toto už není legrace a vzpomeňme si na některé staré diskuse z Mělníčku, kde proti sobě delší dobu bojovali příznivci i dotčení návštěvníci jedné tehdy jmenované restaurace.

Návštěvníci tedy obyčejně poznají, že naše město žádné větší restaurace nemá a venkovní posezení, se buď stěhují na ulici, nebo jsou ve dvorcích a restaurace u vody tu nemáme vůbec. Na ty zahrádky v ulicích i na náměstí jsme si tak nějak zvykli, že to sem snad i patří, ač to nemusí každý vyhledávat a absence těch druhých ve dvorcích a zahradách je na škodu To je tedy holý fakt tohoto města současnosti.

 Ovšem, také existuje něco, čemu se třeba říká přístup k hostům. A tady přichází někdy i údiv. V restauracích, se totiž praktikují dva přístupy. První přístup je ten, že dokud mám hosty, tak obsluhuji a jsem rád, že mám kšeft. Druhý přístup je ten, že jim řeknu, kdy zavírám, bez ohledu na návštěvnost a aby to bylo ještě zajímavější, tak přijdu mnohem dříve, nic neřeknu, položím účet na stůl a mlčky čekám. Další případné objednávky zamítnu. I tak se dá podnikat a dělat reklamu městu.

 A nakonec je to i vyšší suma za různé suvenýry, nebo vstupy, než třeba jinde, čímž Mělník vyniká. Vzpomeňme, jak jsme se kdysi pohoršovali nad výší vstupného do vyhlídkové věže, kde je 50 Kč za vstup do ní, už pomalu tak vysoký, jako když jinde jdete na nějaký  hrad ( ty jsou od 60 Kč). Ovšem pozor ! Kokořín na Mělnicku stojí 80 Kč a trumfl i hrad Bezděz ( 70 Kč). Nutno však říci, že pokud se chce návštěvník hradu Kokořína podívat jenom do kruhové věže, tak nemusí čekat na prohlídku a zaplatí jen 30 Kč, aby samozřejmě nic neviděl. Znalci totiž vědí, že hrad je v dolíku a vrch věže je zároveň s horizontem, kde je jen les. Na Bezdězu, se tuším provázíte sami za pomoci tištěného průvodce. A osobně pak vím, že například  leporelo ( slepovačka) Mělníka patřilo k těm nejdražším, které jsem na cestách zakoupil a stejné je to i s odznakem na hůl, kde byla cena oproti jiným místům tak přemrštěná, až mě to urazilo. Tehdy to bylo někdy po novotě 20-25 v republice : 35 Kč v Mělníku. Dnes nevím, protože ji mám už plnou.

Tak i takový obrázek může mít návštevník, pokud zrovna neplatí eurem a nemá ho obyčejně nadbytek..

Žádné komentáře:

Okomentovat