neděle 30. srpna 2015

Zánik velké Tartárie. Budeme přepisovat světové dějiny? Staré pověsti české ve speciálním vydání.


Velká Tartárie ? Možná to slyšíte prvně, ale je to tak  Prohlížím Encyklopedii historie světa a žádné takové heslo tam nevidím. Prohlížím Dějiny Evropy a také nic. Docela obyčejná komunikace jen s dalším člověkem, mě přivádí na suprový internetový článek : http://aeronet.cz/news/putin-odhaluje-historii-ruska-narod-ktery-nezna-svou-minulost-nema-budoucnost-zkaza-velke-tartarie-1-cast/
Odkaz na druhou část je na stejné stránce dole vpravo.

Trošku jsem se podíval i na ten pravý zdroj a zde je odkaz na pokračování na webu autora, které má v originále 10 dílů:  http://myslenkyocemkoli.blogspot.cz/2015/03/zkaza-velke-tartarie-7.html Tam můžete hledat další díly v časové roletě, podobně, jako na blogu Soutoku.

Mimochodem, na začátku prvního dílu, kde autorka převzala oněch prvních šest dílů z originálního blogu, je odkaz na zajímavý úvod do speciálu o Tartárii.

Nu, co vůbec dodat ?? O Tunguzském meteoritu se mluví již několik desítek let, ale, že se můžeme v paralele dostat až k jakési největší říši světa, která není ani v učebnicích a vypadá to, jako dost důvěryhodný chod dějin a tudíž i určitá senzace, tak to víme ( nevíme), nebo možná tušíme až nyní. Přeji opravdu krásné počtení i zamyšlení a možná stojíme na místě, kde se dějiny snoubí se současností a člověk si opět připomene, že mezi lid pouští média jenom něco. Jak typické pro současnost. Skutečně, encyklopedie Britannica je opravdu povědomý výraz ..https://cs.wikipedia.org/wiki/Encyclop%C3%A6dia_Britannica , a těžko by si autor článku vymýšlel mapy i název země, které jsou v ní presentované.

A na závěr mi dovolte, abych vedle Živé historie, která je nyní věnována tématicky hlavně viktoriánské Anglii zde představil dílo, které zasluhuje pozornost. Vždyť Staré pověsti české od Aloise Jiráska, to nebyla jen povinná školní četba a nádherná krásně ilustrovaná voňavá kniha, která společně s Řeckými bájemi a pověstmi patřila na čestná místa domácích knihoven, ale to je právě recept na to, abychom si uvědomili počátky státu, ve kterém žijeme a měli užší vztah k hodnotám, které nás obklopují.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat