úterý 3. února 2015

Rozhledna je něco, jako Bohyně. O dvou kráskách našeho okresu. Velká fotogalerie.


Jak jsem v neděli slíbil, tak dnes činím. Představuji vám dnes dvě opravdové krásky našeho okresu, kterými bezesporu naše rozhledny jsou.
V neděli jste měli možnost se podívat, jak lidé přiváželi do Kadlína kameny do základní podezdívky. Dnes na to navážeme a představíme si rozhlednu Hradišť u Kadlína v celé své kráse, včetně malého povídání. Zde jsem ostatně čerpal z http://rozhledny.kohl.cz/rozhledna-hradist-u-kadlina


Dozvídáme se, že nápad se zrodil v hlavě místního kronikáře pana Vlastimila Čecha a rozhledna vznikla na místě, které bylo kdysi obýváno Kelty. Budovala se údajně v období červenec až září 2006 a oficiálně byla otevřena pro veřejnost dne 9.9.2006. Díval jsem se schválně na datum fotografií z minulého článku, kdy sem byly přivezeny kameny do základu..... 17.7.2005.


Rozhledna imituje středověkou strážní věž někdy ze 14. století. Stojí na vrchu Hradišť 314 m.n.m., celková výška činí 19 metrů, výhledová plošina je v 15, či v 16 metrech ( podle zdroje informací) a na vrch vede 56 schodů.


Jak jsem již zmínil, tak poblíž vchodu do rozhledny je umístěna tabule, se jmény dárců s čísly kamenů, které dovezli.

Na obrázcích níže jsou ony očíslované kameny a tuším, že zrovna ta 55- ka je od nás.



Ten kámen s číslem 76 si jistě možná také pamatujete z valníku v minulém článku. A možná, že ten velký hranatý kámen z Chorušic trochu připomíná ten ze Stránky, který přivezl na trakaři pan starosta Dvorščík.


Opravdu krásně zpracované.


Koníčky pana Brože potkávám všude :-). Ať je člověk v Mělníku, u Macháče, nebo v Kadlíně.... je to milý pozdrav z domova :-).

Samozřejmě, že zdokumentovat je potřeba vše, včetně interiéru, který voní dřevem a novotou.



Do centra Kadlína je to vzdušnou čarou 690 metrů ( náves) s klesáním 21 metrů.


Co můžete vidět ? Ačkoliv není kupříkladu i díky větší vzdálenosti výhled na Bezděz tak impozantní, jako z Vrátenské hory, tak vězte, že i odtud je vidět Ještěd,Ralsko, Říp, nebo i Krkonoše.


Zde pohled na Housecké vrchy za 7 km vzdáleným Mšenem.


K ochozu vede 55 schodů.


Když zapracuje zoom.


Na místě rozhledny na Vrátenské hoře stávala už kdysi dřevěná věž, ale tato kráska je přece jen o něčem jiném a patří k nejkrásnějším rozhlednám u nás. Za hojné účasti byla veřejnosti slavnostně otevřena dne 28.10.1999 a sám jsem se z mnoha důvodů této události zůčastnil. Mimochodem, měl bych mít někde v archivu ještě fotografie neopláštěné rozhledny.


Z hlavy si pamatuji, že vrchol samotné Vrátenské hory má nadmořskou výšku 508 m.n.m. Rozhledna má výšku 44 metry a vyhlídkový ochoz je ve 25 metrech. Do něj vede 125 schodů, a jak vidíte, tak je dnes plná antén.

Ale, abych se přiznal, tak i já tu kdysi na přelomu tisíciletí stavěl s přáteli antény a bavil se radiospojeníčky do ostatních koutů republiky :-). Obvykle jsme vysílali od paty rozhledny, jen pár metrů od místa, kde dnes stojí velký balvan s nápisem základní kámen, ale někdy si člověk vyšlápl i 4x za noc těch 125 schodů, aby porovnal  rozdíly v kvalitě signálu.


Vrátenská hora nabízí úchvatné výhledy, kterým zde v kopcích na hranicích našeho okresu může konkurovat snad jen výhled z vrchu Nedvězí. Zde máme hřeben Ještědu, ale když se zadaří, tak je vidět až do Krkonoš.


Vrátenská hora je krásná v každé roční době a návštěvu rozhledny můžete spojit s mnoha cíli v okolí. Třeba při zpáteční cestě můžete navštívit Romanov s jeho Cinibulkovou stezkou, nebo si pěšky ještě zajděte na nedalekou Housku.


Závěrem se můžete podívat ještě na několik romantických fotografií ..... k severu


.... k západu

.... na Housecké vrchy

.....na úchvatný detail Bezdězu, který je snad odtud nejhezčí.


Antén každým rokem přibývá, což aspoň napomáhá údržbám rozhledny.


Poměrně mladého data je také Libovický kříž, jen kousek pod parkovištěm, o kterém jsem zde již také někde někdy psal.



To je tedy pro dnešek vše a snad vás článek motivoval k návštěvě našich dvou okresních rozhleden. Pan Luděk Munzar kdysi v roce 1998 ( Bože, to to utíká) moderoval seriál s názvem Rozhledny a velmi správně připomněl, že z jejich ochozu, se díváme na život jinak, tak nějak povznešeně. A tak snad to honosné slovo v názvu je oprávněné, jak se na stavbách určených k dalekému výhledu do kraje můžete ostatně sami přesvědčit.

Aktualizace 4.2. 2015 v 18 hodin :

Málem bych zapomněl na velmi důležitý odkaz http://www.kokorinsko.info/kalendar/vratenka-cam/ . Na rozhledně jsou totiž webové kamery, které snímají on-line, takže předem můžete zjistit, jaké tam je v okolí počasí a co je vidět.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat