pondělí 2. února 2015

Nové tabule v parku Podolí a opravený areál zřejmě nevydrží, ale zde určitě. Nedělní pohodička.


Nedělní odpolední sluníčko vytáhlo lidi ven a nebylo vůbec od věci mimo jiné zavítat do parku, o kterém se nyní psalo v místním tisku v souvislosti, se zpevňováním břehů i překrmováním a přemnožením nutrií.
Ano, ať se to někomu líbí, nebo ne, tak skutečně nejpopulárnějšími zvířátky v našem parku poblíž autobusového nádraží jsou už léta docela obyčejné kačky a nutrie. Zvlášť v těchto chvílích můžete zahlédnout na vodní ploše i poblíž roztomilá mláďata těchto hlodavců.

Jenže, park, to nejsou jen výše jmenovaná zvířata, ale při pohledu na nové informační tabule, se dozvídáme, co vše bychom tu mohli v průběhu roku vidět. Tedy, zatím to můžeme na těchto tabulích vidět, než přijdou opět nějací sprejeři či vandalové, kteří toto tradičně znemožní, nebo v lepším případě znesnadní.
A tak mě samozřejmě napadlo, že je dobré toto zavčasu zaznamenat a dát to tam, kde to bude sloužit k dobrému účelu veškeré veřejnosti, která bude o to stát.



Na následujících fotografiích si tedy můžete kdykoliv prohlédnout, co naši přírodovědci v 17 let starém parku ( založen 1998) již zpozorovali a co můžete při troše štěstí, nebo bedlivém naslouchání a pozorování spatřit také, pokud si najdete čas a chuť poznávat místní přírodu.



Všechny tabule poblíž jezírka jsem doplnil o snímky čtivějších detailů textů. Na jednom ze snímků spatříte jakési řezbářské dílo připomínající žirafu. Vězte, že je to jedna z nejstarších památek parku a původně tu bylo takových výtvorů více ( snad by se našly v archivu). Snad měly společně s tehdy ještě nevysokými keři zaplnit prostor s absencí stromů a není bez zajímavosti, že výsadbu stromů v počátcích zakládání parku zprvu dokonce hatili žháři, kteří tu několik stromů najednou podpálili. Snad i proto působí značná plocha parku poměrně holým dojmem, ale do jisté míry dává prostor výhledům. Nejvyšším bodem parku je takový vršek nad heliportem, kde se kdysi zvažoval jakýsi altán, ale nakonec zůstalo jen u plánu.


A nakonec tedy nahlédněte na několik milých fotografií, které vám přinesou kus včerejší nedělní atmosfery a představí, co vše, se za poslední dobu v parku změnilo.




















SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat