pátek 27. února 2015

Malá obrazová procházka po hradech a zámcích v okolí. Král hradů Bezděz.


Trnová.

Za krále hradů bývá považováno mnoho hradů. U nás je to především Karlštejn, Zvíkov a Bezděz. Posledně jmenovaný je relativně jen nedaleko od nás ( cca 36 km) a hlavně k němu vede cesta tak nádhernou krajinou, že se líbila básníku a turistovi Karlu Hynku Máchovi, po kterém je celý kraj na sever od Mělníka pojmenován. Tedy, CHKO Kokořínsko-Máchův kraj. Dostat se sem lze mnoha způsoby. Samozřejmě, že občan zhýčkaný technikou i nedostatkem času přijede autem, ale dá se sem jet autobusem, vlakem i pěšky z Mělníka po červené turistické Máchově cestě.


Suchý mlýn u Nosálova.

Když nám ještě jezdil motorák, tak mě také jednou napadla zajímavá verze cesty. Ráno z Mělníka přes Mšeno, Skramouš a Vrátno do Trnové, kde u zastávky vláčku začíná zelená značka vedoucí téměř až na Bezděz. Prakticky vede k nádražíčku ČD Bezděz na trati 080, odkud můžete jet do České Lípy, Protivína u Jestřebí ( po pěší 2-3 km dlouhé chůzi na autobus do Mělníka), Doks, Mladé Boleslavi i Nymburka. Zde již máte hrad přímo před sebou. Tuto procházku velmi doporučuji, protože tato partie kolem Skalského potoka, lesů a skal je nádherná. Navíc vede kolem Suchého mlýna pod Nosálovem, který vám zde v jednom příspěvku zmínil web Isoutok. Zde ho tedy máte na 8 let starém obrázku. Osobně se domnívám, že údolí mezi obcemi Doubravice a Březovice při Skalském potoku je nádherné a vůbec celé údolí Skalského potoka je krása. Ale, což putování podle Pšovky, či Liběchovky nemá svůj půvab ? Opravdu máme v okolí nádhernou krajinu, byť je krásně za hezkého počasí snad všude :-).


 Výhled z Bezdězu na Břehyňský rybník s částečným pohledem na Malý Bezděz.

Největší stoupání začíná z obce Bezděz, která patří parkovištím, restauracím, stánkům a suvenýrům.



Detail pohledu na Břehyňský rybník, který je rezervací a byly zde i díky fotopastím v poslední době spatřeni vlci. Z Bezdězu je také vidět  o něco dále a jihozápadněji Máchovo jezero, ale doufám, že zde jde opravdu o Břehyňský rybník :-). Myší ostrůvek tam není.



Cisterna. Hrad neměl svoji studnu a tak se jímala dešťová voda. Dobrou vodu a víno si nechala vrchnost dovážet v dobách míru z podhradí

Hrad Bezděz je hradem, který skutečně snad není potřeba nějak představovat. Stojí na kopci 603 m.n.m. asi 6- 7 km od městečka Doksy a založil jej, jako většinu hradů a měst u nás král Otakar Přemysl II. První zmínka o hradu je z roku 1264 a hrad se stavěl v letech 1265-1278. Na realizaci se podílela významná královská huť ovlivněná stavebním uměním, které do Čech přivezli mniši řádu cisterciáků z Burgundska a severního Německa. Jde o velmi precizní dílo ve stylu rané gotiky. Nejznámější historickou událostí je věznění Václava II. a jeho matky Kunhuty roku 1279 po vpádu Braniborů do Čech v Čertově věži.


V popředí je 30 metrů vysoká Čertova věž o síle zdiva 4 metry a v pozadí Housecké vrchy ( na obzoru tuším i Říp). Říp je zcela vpravo na kraji snímku na obzoru. V popředí poznáte i hranatou stavbu zámku Houska na úpatí kopce.


Obec Bezděz dole pod hradem.



Prostor na sever od hradu je plný zeleně. Vždyť jde o bývalé rozsáhlé vojenské území Ralsko. Dnes jím vedou cyklostezky a v oplocené oboře se má nacházet i stádo bizonů.



Pohled na hrad z podhradí. Dominantní věž je 40 metrů vysoká, síla zdiva 5 metrů a na jejím vrcholu je překrásná vyhlídka do dalekého okolí.



Tak nějak se jeví silueta Bezdězu již od Prahy ze sídliště Prosek, avšak tento záběr je již ze vzdálenosti pár kilometrů.



Na snímku jsou obě věže, hradní palác i hradní kaple. Není divu, že ve zřícenině Mácha rád přespával.


K vrchu vede strmá cesta, která prochází i touto branou na jihu. Na Vánoce 1991 skončila má pěší cesta z Mělníka díky náledí právě u ní. V minulosti zde byla při cestě i křížová cesta, která však byla později přenesena ( obrázky) tuším do Prahy na Petřín.



U hlavní vstupní brány do hradu vás čeká tento krásný pohled.

To je tedy pro dnes vše a pěkný pohodový víkend.

SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat