pondělí 9. února 2015

Pivovar v Lobči by měl v těchto dnech po 71 letech obnovit provoz.


Čtenáře Soutoku asi nijak nepřekvapí, když zde připomenu, že v posledních letech, se obrovským způsobem rozjel v naši zemi takzvaný homebrewing ( vaření piva v domácích podmínkách), minipivovary rostou, jak houby po dešti a s nimi přibývá i množství pivních festiválků zaměřených na degustaci zlatavého moku, jakož i literatury na toto téma. Zatímco knížky před 10 lety zasvěcovali čtenáře do výroby piva, tak dnes jde spíše o literaturu, která rok od roku provádí aktualizaci pivovarů, včetně jejich výrobků a navíc zve čtenáře na různé akce i osobní prohlídky.


Čtenáři si možná ještě vzpomenou, jak jsem tu na přelomu roku 2011 a 2012 zval v seriálu Toulky, také k návštěvě Litoměřic a v článku nechyběla i obrazová pozvánka do tamního čerstvě otevřeného minipivovaru Labuť. Teď máme začátek roku 2015 a čilý ruch se přestěhoval i do našeho regionu a blízkého okolí.


Připomeňme si vznik minipivovaru Neuman v Mělnickém Vtelně, který, jako první novodobý pivovárek na našem okrese doplnil nedalekou přes okresní  prastarou Podkováň a společně tak jako-by reprezentovaly naše končiny na prvním Podkováň Festu v Kokořínském Dole. Vzápětí zazářil přímo domácí městský Němý Medvěd, který na dalších ročnících Podkováň Festu ještě posílil reprezentaci pivovarů do 30 kilometrů od oblíbeného setkání v Kokořínském Dolu.

Letos se jen nedaleko od Mělníka objevil pod horou Říp minipivovárek další. Podřipský pivovar ve Ctiněvsi najdete na okraji obce http://podripskepivo.vyrobce.cz/ a má již slušnou nabídku značek. Za podřipským pivem, se můžete vydat přímo na místo činu do Ctiněvsi, kam vás například dopraví lokálka z Vraňan, či Lužce nad Vltavou, nebo nějakým autobusem, který jede do Roudnice nad Labem a staví v obci Krabčice, odkud je to již jen nedaleko. Občas ovšem není třeba vážit cestu, neboť například Podřipský Ale 14 jste mohli ochutnat v naši pivnici Němý Medvěd.


Když jsem se loni vracel z výletu odkudsi z Protivínských kamenů a Doks, tak jsem to vzal přes Lobeč..

http://soutok.blogspot.cz/2014/04/lobec-ve-stopach-kadlina-msena-po-muzeu.html

.http://soutok.blogspot.cz/2014/04/nejkrasnejsi-pohled-na-holanske-rybniky.html

.http://soutok.blogspot.cz/2014/04/skala-s-divcim-oblicejem.html

Že se tu již několik let rekonstruuje pivovar jsem věděl, stejně, jako několik dalších věcí o obci a kultuře v ní, ale tehdy se zdálo, že půjde spíše vyloženě o muzejní činnost spojenou s občasnou výčepní činností.
Naštěstí i já mám přátelé, kteří mě občas na něco upozorní, něco nadhodí, něco připomenou, a tak mohu dnes směle upozornit zde na blogu, že to tam bere zřejmě neuvěřitelný obrat a zdá se, že máme tedy přímo na okrese již  další pivovárek a staré obrázky z tohoto pivovaru, které připomínají jeho historii, již nemusí být jen smutnou vzpomínkou něčeho, co nenávratně skonalo.


Bylo by zbytečné zde něco opisovat, nebo kopírovat a ani na to nemám již nyní čas. Těch zpráv o otevření pivovaru je na netu celá řada. Zde je tedy jedna nejaktuálnější, která píše, že by se tam tedy již mělo nyní začít vařit pivo.....http://www.lidovky.cz/v-lobci-se-dvema-nadsencum-podarilo-zachranit-cenny-pivovar-pqm-/design.aspx?c=A150119_153827_ln-bydleni_toh
                                   










SŠ.

Žádné komentáře:

Okomentovat